OAMGMAMR pregătește specialiști în promovarea și implementarea de noi politici publice în domeniul medical

Printre cei care sunt instruiți în cadrul unui program cu finanțare europeană se numără și asistentul medical râmnicean Adrian Tușinschi, vicepreședinte al filialei Buzău a organizației profesionale.

 

Începând cu luna iunie a anului trecut, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) implementează proiectul  cu finanțare europeană POLMED, vizând îmbunătățirea calității serviciilor medicale printr-o nouă politică publică referitoare la valorile profesiilor de asistent medical și de moașă.

Un alt obiectiv principal al proiectului este și îmbunătățirea relației dintre personalul medical și pacient, un capitol la care sistemul medical din România mai are de lucrat, întrucât profesionalismul specialiștilor din sistem este de multe ori eclipsat de o relație defectuoasă dintre personalul medical și pacienți.

Ideea de la care s-a pornit atunci când a fost demarat proiectul POLMED a fost aceea că, prin promovarea unor noi politici publice și dezvoltarea unui set de valori profesionale fundamentale pentru asistenții medicali și moașele din România se poate îmbunătăți această relație dintre personalul medical și pacient, pe care în străinătate se pune un accesnt deosebit, crescând astfel și calitatea serviciilor medicale de care aceștia din urmă beneficiază.

 

Proiectul urmărește, totodată, creșterea capacității OAMGMAMR de a formula propuneri de politici publice în sectorul medical, precum și implicarea în elaborarea unei politici publice alternative, cu referire la profesiile de asistent medical și moașă.

În acest scop, în cadrul proiectului sunt organizate sesiuni de instruire cu membrii ai filialelor din țară ai organizației profesionale, cea de-a doua sesiune de la demararea programului având loc în perioada 10-12 aprilie. La nivel național au fost selectați 45 de asistenți medicali și moașe, care participă la aceste sesiuni de instruire, pentru ca apoi să fie implicați în conceperea și evaluarea de politici publice pentru sistemul medical, dar și cu referire strictă la cele două profesii. Printre cei 45 de membrii OAMGMAMR desemnați să participe la elaborarea acestor politici se află și Adrian Ioan Tușinschi, asistent medical urgentist la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, vicepreședinte filiala Buzău a organizației profesionale. Împreună cu alți 15 colegi din tot atâtea județe, acesta a participat la sesiunea de instruire care a avut loc, zilele trecute, la Sinaia.

 

Acesta a precizat că cea de-a doua sesiune de instruire din cadrul proiectului s-a bazat pe dialog între participanți, interactivitate, sesiuni de brainstorming și lucru în echipă, scopul principal fiind dezvoltarea abilităților de identificare a problemelor din sistem și de a elabora soluții de politici publice pentru rezolvarea acestora.

Vicepreședintele OAMGMAMR a mai declarat că, în cadrul aceluiași proiect, se va realiza și un studiu referitor la situația actuală din România în ceea ce privește valorile profesiilor de asistent medical și de moașă, studiu în care vor fi implicați alți 200 de reprezentanți ai acestor profesii, selectați din întreaga țară. Totodată, se va face o analiză a politicilor publice europene cu privire la valorile acestor profesii, ale cărei concluzii vor fi comparate cu cele ale anchetei desfășurate la nivel național.

Proiectul POLMED se desfășoară pe parcursul a 16 luni, urmând a se finaliza în luna octombrie a acestui an, valoarea sa fiind de aproape un milion de lei, dintre care aproape 980.000 de lei reprezintă finanțare europeană, iar diferența de aproape 20.000 de lei provine din bugetul OAMGMAMR.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*