ONU condamnă ferm uciderea a sute de cadre medicale și pacienți la un spital din Ghaza

18 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Sute de vieți (cadre medicale și pacienți) au fost răpuse în urma bombardării centru medical palestinian din Gaza, iar bombardarea spitalului a declanșat un val de proteste de amploare în Orientul Mijlociu dar și în țări din Africa, Europa și SUA.

 

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a fost convocat, miercuri, pentru a discuta despre bombardarea unui spital din Fâşia Gaza, în cadrul unei reuniuni de urgenţă. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri, că atacurile Hamas din Israel „nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor” din Gaza, un teritoriu puternic lovit de bombardamentele de represalii, potrivit France Press.

„Prea multe vieți – și soarta întregii regiuni – atârnă în balanță”, a avertizat Guterres, care a solicitat încetarea imediată a focului asupra centrelor umanitare în Orientul Mijlociu. „Sunt pe deplin conştient de nemulţumirile profunde ale poporului palestinian după 56 de ani de ocupaţie (…) Dar oricât de grave sunt aceste nemulţumiri, ele nu pot justifica actele teroriste comise de Hamas la 7 octombrie. Aceste atacuri nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor”, a subliniat secretarul general al ONU în timpul unui discurs la Beijing.

 

Secretarul general al ONU s-a declarat îngrozit de uciderea, marți, a sute de civili palestinieni în urma unei lovituri cu rachete asupra unui spital din Gaza. Oficialul a condamnat ferm bombardamentul și a afirmat„inima lui este alături de familiile medicilor și pacienților celor care au murit”.

Reprezentantul ONU a subliniat într-un comunicat, că spitalele și tot personalul medical sunt protejați de dreptul internațional și a cerutoîncetare a focului umanitară imediată” în conflictul dintre Israel şi Hamas. „Facem apel la o încetare imediată a focului umanitară pentru (…) atenuarea suferinţelor teribile umane la care asistăm”, a declarat el în faţa reprezentanţilor a aproximativ 130 de ţări la forumul Noile Drumuri ale Mătăsii.

O explozie pentru care Israelul şi palestinienii se acuză reciproc a ucis sute de oameni marţi seară, într-un spital din Gaza, şi a provocat condamnări internaţionale şi manifestaţii în întreaga lume musulmană, cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui american Joe Biden în regiune.

„Au murit între 200 şi 300 de persoane”, a declarat Ministerul Sănătăţii din teritoriul palestinian, potrivit căruia „sute de victime se află încă sub dărâmăturile” spitalului Arab AlAhli din centrul Gazei. Hamas vorbeşte despre peste 500 de victime şi a incriminat Israelul.

Foto: Antonio Guterres / X / credit AFP

La rândul său, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a declarat că bombardarea spitalului este „total inacceptabilă”, subliniindnd că deși „nu știm încă amploarea acestui carnagiu, este clar că violența și crimele trebuie să înceteze imediat”. Potrivit acestuia, spitalele sunt „sacrosante și trebuie protejate cu orice preț”, iar „cei găsiți vinovați trebuie trași la răspundere”.

Civilii uciși de rachete căutau adăpost la spital, ca urmare a ordinului Israelului de evacuare în sud, înainte de ceea ce se așteaptă a fi un atac la sol: OMS condamnă cu fermitate atacul”, a transmis și șeful agenției Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o postare pe platforma de socializare X, solicitând „protecția imediată a civililor și asistența medicală și ca ordinele de evacuare să fie anulate”.

OMS a transmis printr-un comunicat că „Ordinul de evacuare a fost imposibil de îndeplinit, având în vedere insecuritatea actuală, starea critică a multor pacienți și lipsa ambulanțelor, a personalului, a capacității de pat din sistemul de sănătate și a unui adăpost alternativ pentru cei strămuți”.

 

„Ordinele de evacuare trebuie să fie inversate. Dreptul internațional umanitar trebuie respectat, ceea ce înseamnă că îngrijirea sănătății trebuie protejată activ și niciodată vizată” , a avertizat ONU. Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a apelat și la publicul prezent pe rețelele de socializare să condamne „gravele atacuri asupra civililor și asupra infrastructurii civile”, care trebuie „să înceteze, iar instituțiile medicale nu trebuie să fie niciodată o țintă”.

În timpul unei conferințe de presă online care a avut loc marți, înalți oficiali au subliniat condamnarea de către OMS a bombardamentului asupra personalului și civililor din spitalul palestinian menționând că au existat peste 115 atacuri asupra asistenței medicale pe teritoriul palestinian ocupat de la începutul conflictului din 7 octombrie, declanșate de incursiunea sângeroasă a Hamas în sudul Israelului. Dintre acestea, 51 au avut loc în Fâșia Gaza, unde 15 lucrători din domeniul sănătății au fost uciși și 27 au fost răniți, a declarat Hyo-Jeong Kim, liderul inițiativei OMS pentru Atacuri asupra Asistenței Medicale.

 

Potrivit ONU, Gaza are o populație de peste 2 milioane locuitori, iar criza a strămutat aproximativ 600.000 de oameni, mulți căutând să se salveze în spitale care sunt deja copleșite de numărul de victime și decese în creștere, și pe măsură ce combustibilul și proviziile medicale se termină.

Dr. Richard Peeperkorn, Reprezentantul OMS în Teritoriul Palestinian Ocupat, a subliniat că oamenii care fug „merg la aceste spitale pentru că se așteaptă să fie locuri sigure”, dar „acum, nici măcar un spital nu mai este un loc sigur. Oficialul a mai spus că alimentele, apa și medicamentele esențiale, sângele și proviziile de sănătate se epuizează în Gaza și în plus, „pe lângă medicamentele esențiale, trebuie să ne gândim și la lucruri simple – materiale de curățenie, de igienă – pentru a evita infecțiile. Deja, în spitale, în spitalele cheie, văd o mulțime de infecții, pacienți infectați, din cauza asta”, a avertizat el.

Din păcate, camioanele care transportă ajutoare de salvare rămân aliniate la punctul de trecere Rafah, singurul punct de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt.

 


Adaugati un comentariu


 

*