Operatii gratuite pentru pacientii cu malformatii rare la nivel cranio-facial

Echipe formate din medici romani si americani vor efectua pro bono, 29 de astfel de interventii, in luna septembrie, la Institutul Regional de Oncologie din Iasi.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

In toamna acestui an, 25 de pacienti din Romania cu afectiuni rare, cum ar fi Sindromul Apert, Sindromul Pierre Robin sau Sindromul Goldenhar, carora li se vor adauga alte patru paciente care au suferit masectomii dupa ce au fost diagnosticate cu cancer de san, vor beneficia de operatii gratuite de reconstructie faciala, respectiv reconstructie mamara, in cadrul unui program derulat in parteneriat de UMF Iasi si Universitatea din Virginia Statele Unite.

Aceste interventii se vor derula in cadrul unui acord de colaborare incheiat intre cele doua institutii, acord ce presupune efectuarea de interventii chirurgicale de catre medicii romani, impreuna cu cei americani, atat in spitale din Iasi, cat si in unitati medicale din Virginia. O prima etapa a acestui parteneriat s-a derulat deja, cu succes, in cursul lunii aprilie, cand medicii romani si americani au operat la Iasi, 18 pacienti care au fost supusi unui numar de 32 de interventii chirurgicale. O noua serie de operatii vor fi efectuate tot la Iasi, in cursul lunii septembrie.

 

Institutul Regional de Oncologie IasiInterventiile vor fi efectuate gratuit, in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi, beneficiari fiind pacienti care au suferit de afectiuni oncologice sau alte maladii mutilante rare, la nivel cranio-facial.

Echipa de medici romani va fi coordonata de prof. dr. Dragos Pieptu, rectorul UMF Iasi, chirurg plastician in cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iasi. Acesta a declarat ca astfel de interventii gratuite pentru pacientii care au sufetit de afectiuni mutilante vor mai fi efectuate si in urmatorii trei ani, perioada in care va continua sa functioneze acordul de colaborare cu medicii americani. Interventiile chirurgicale vor fi efectuate de medici romani asistati de colegi americani, in fiecare din cei trei ani urmand a se desfasura cate doua astfel de runde de operatii, atat in Romania cat si in Virginia. „Interventii similare vor fi efectuate si in urmatorii trei ani. In acest timp, vor fi efectuate cate doua vizite anual la Iasi sau in Virginia, SUA, in baza unui acord de colaborare intre Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi si Universitatea din Virginia. La Iasi, interventiile chirurgicale deosebite vor fi efectuate la Institutul Regional de Oncologie. Operatiile vor fi efectuate la nivel cranio-facial celor care au fost diagnosticati cu sindromul Apert, sindromul Pierre Robin sau Sindromul Goldenhar”, a precizat prof. dr. Dragos Pieptu.

 

Dr. Dragos Pieptu

Dr. Dragos Pieptu

Sindromul Pierre Robin este o malformatie congenitala rara, care afecteaza unul din 20.000 de copii si se face remarcat prin trei anomalii distincte localizate la nivelul fetei. Copiii nascuti cu o astfel de malformatie au maxilarul inferior subdezvoltat, cu barbia foarte mica, prezinta tendinta limbii de a cadea in faringe, ceea ce ingreuneaza respiratia, iar cerul gurii este incomplet inchis, in forma de U.

Sindromul Apert este o afectiune genetica caracterizata printr-o fuziune prematura a oaselor capului, denumita in limbaj de specialitate craniosinostoza. Fuziunea prematura a oaselor capului afecteaza dezvoltarea normala a formei capului si a fetei. In plus, un numar variabil de degete de la mana si picior sunt unite intre ele. Cazurile sunt sporadice, iar modul de transmitere a bolii este unul de tip autosomal dominant.

Sindromul Goldenhar este un complex de anomalii cranio-facio-vertebrale care include malformatii ale maxilarelor, gurii si urechilor carora li se asociaza anomalii oculare congenitale si anomalii ale vertebrelor. Afectarea faciala este asimetrica, iar aspectul clinic prezinta severitate variabila de la caz la caz, vizibil inca de la nastere.

Detalii referitoare la aceste interventii si programare se pot obtine la tel: 0374-468.468 sau la e-mail: programari@iroiasi.ro.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Tereza Balog spune:

    Ceea ce am citit in acest articolul este un lucru minunat, un act medical si uman, in aceeasi timp. Felicitari !

  2. Tereza Balog spune:

    Care sunt pasii de urmat pentru a obtine o programare la o operatie pentru un copil nascut cu sindromul goldenhar, in conditiile presentate in articolul de mai sus?

Adaugati un comentariu


 

*