Organizatiile de pacienti cer ministrilor Sanatatii si Muncii „oprirea” semnarii Ordinului care modifica incadrarea in grad de handicap

28 aprilie 2014 | 1 comentariu |

Reprezentantul Asociatiilor Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache, a initiat un memoriu pe care l-au semnat si alte zece organizatii de pacienti, prin care solicita ca actul normativ sa fie semnat numai dupa consultarea cu acestia.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Asociatiile si organizatiile care-i reprezinta pe pacientii cu afectiuni grave solicita ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu si ministrului Muncii, Rovana Plumb, sa nu semneze Ordinul pentru modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si al ministrului Sanatatii Publice nr.762/1992/2007, pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap”, intrucat forma aflata in dezbatere publica nu respecta anumite criterii prin care sa fie eliminata discriminarea unora dintre bolnavii cu afectiuni grave.

Potrivit presedintelui Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache, initiatorul petitiei semnata si de reprezentantii altor zece asociatii de pacienti, se mentioneaza ca „Ministerul Muncii a pregatit o modificare a Criteriilor de incadrare in grad de handicap, fara a consulta asociatiile de pacienti si fara a tine cont de solicitarile facute de ATR de-a lungul timpului, de aceea am facut catre Ministerul Sanatatii (MS) si Ministerului Muncii (MMSF), solicitarea de a se opri semnarea acestui act normativ”.

 

Ministrii Sanatatii si Muncii

Ministrii Sanatatii si Muncii

Cei doi ministri sunt astfel rugati „ca inainte de semnarea acestui Ordin de modificare si completare sa consultati si organizatiile de pacienti, asa cum ati promis. In ultimii 2 ani, ca urmare a numeroaselor sesizari privind discriminare in acordarea gradului de handicap a pacientilor cu afectiuni cronice, organizatiile de pacienti au solicitat in mod repetat modificarea Criteriilor (Ordinului nr. 762/1992/2007), venind cu propuneri care sa asigure accesul pacientilor cronici la protectie sociala reala prin incadrarea in grad de handicap.

De aceea va solicitam sa amanati semnarea Ordinului mentionat si va rugam sa stabiliti, si sa ne comunicati, o intalnire cu organizatiile de pacienti pe aceasta tema”, se mentioneaza in petitia semnata de asociatiile de pacienti.

Semnatarii memoriului sunt: Coalitia Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice (COPAC); Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR); Alianta Pacientilor Cronici din Romania; Asociatia Pacientilor cu Talasemie Majora; Asociatia Romana de Hemofilie; Asociatia Bolnavilor cu Cancer; Federatia Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC); Alianta Pentru Protectia Pacientilor; Sano-Hep Romania; Asociatia Antiparkinson; UNOPA; Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

 

 Comentarii (1)

  1. ATR spune:

    Ceea ce ne dorim (si ne straduim sa facem de 6 ani) este sa-i facem pe cei care concep criteriile de incadrare in grad de handicap sa inteleaga ca pacientul cronic – ne place sau nu – este o persoana cu handicap/dizabilitate. In plus, in ceea ce priveste pacientiii cu insuficienta functionala de organ vital (ficat, inima, plaman, rinichi) tratata prin transplant, nu este in ragula sa-i evaluezi ca fiind pacienti afalti la un debut de insuficienta functionala a organului vital, pentru ca asa se face evaluarea. Un pacient in stare post transplant – vorbim despre aceasta situatie pentru ca o cunoastem – are nevoie sa fie incadrat in grad de handicap/dizabilitate care sa-i permita acces la protectie sociala care sa-l ajute sa aiba o grefa functionala pe o perioada cat mai lunga.

Adaugati un comentariu


 

*