Pacienți cu dizabilități cer acceptarea însoțitorilor în spitale

8 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Asociațiile reprezentative sugerează chiar ca acesta să reprezinte unul dintre criteriile de acreditare a unităților sanitare.

 

Alianța Națională de Boli Rare din România (ANBR) și Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple (AISM) au readus în atenția opiniei publice o problemă mai veche legată de spitalele din România, respectiv cea referitoare la permiterea accesului însoțitorilor pacienților cu diazbilități.

Acest aspect a revenit în actualitate odată cu cazul unei tinere cu o boală rară, care a născut zilele trecute la Clinica de Obstetrică-Ginecologie 2 Dominic Stanca din Cluj.  Tânăra suferă de  distrofie musculară progresivă forma centurilor, o boală ce nu îi permite să își miște decât capul și una dintre mâini, de la cot în jos. În această situație, este evident că are nevoie permanent e o persoană care să o ajute să se hrănească, să se întoarcă în pat și să facă alte activități care nu pun nici un fel de problemă unui om sănătos. Acea persoană este soțul său, care a urmat în Belgia cursuri de îngrijire a persoanelor cu astfel de probleme, dar care, inițial, nu a fost primit în spitalul din Cluj pentru a-și ajuta soția ce urma să nască.

Simona Tănase, președintele ASUM, a explicat că sarcina a fost una cu probleme, iar tânăra a stat trei săptămâni internată la Satul Mare, înainte de a fi transferată la Cluj.

 

La spitalul din Satu Mare soțului i-a fost permis accesul în calitate de însoțitor, însă la Cluj a fost refuzat.

Singurul care știe să-i facă pasele medicale de așezare în pat, de ridicare din pat, este soțul ei, care inițial nu a fost primit în spital. Domnul prof. univ. dr. Dan Mihu s-a implicat mult în acest caz și în cele din urma s-a aprobat ca soțul să stea cu soția, așa cum au stat și în spitalul din Satu Mare. Dar aceasta a fost posibil pentru că soțul ei este bătăios și nu s-a lăsat dezarmat de mai multe refuzuri primite. Fără însoțitor permanent pe durata nașterii și după, tânăra  risca paralizia din cauza unei mișcări greșite”, a declarat Simona Tănase.

 

Dorica Dan

La rândul său, Dorica Dan, președintele ANBR, a precizat că acest caz nu este deloc unul singular, iar pacienții cu dizabilități se confruntă deseori cu astfel de probleme atunci când au nevoie de internare. Dincolo de lipsa unor prevederi clare cu privire la accesul în spital al însoțitorilor persoanelor cu dizabilități, Dorica Dan mai spune că majoritatea spitalelor nu oferă condiții adaptate nevoilor acestor pacienți, nemaivorbind de rezerve speciale care să le fie destinate.

În această situație, Dorica Dan a declarat că cele două organizați care reprezintă pacienții cu dizabilități vor face demersuri pentru ca acceptarea în spitale a însoțitorilor să devină un criteriu pentru acreditarea unităților sanitare.

Cazul tinerei de la Cluj nu e un caz singular, se întâlnesc foarte frecvent în spitale astfel de situații și se rezolvă tacit în momentul de față. Trebuie să facem un demers ca acceptarea însoțitorilor în spital a persoanelor cu dizabilități să devină criteriu de acreditare a spitalelor”, a declarat președintele ANBR.

 


Adaugati un comentariu


 

*