Concediile medicale pentru pacienții cu Covid-19 aflați în izolare pot fi emise acum și retroactiv

8 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Începând cu 7 decembrie, medicii de familie pot emite concedii medicale persoanelor izolate din cauza COVID-19 care nu au primit în timp util deciziile de izolare eliberate de DSP, chiar dacă deciziile au fost emise de DSP după termenul legal.

 

Promisiunile făcute de ministu Sănătății, Nelu Tătaru, la întâlnirea cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România și ai Societății Naționale de Medicina Familiei au fost concretizate printr-una dintre ultimele Ordonanțe de Urgență aprobate de Guverul Orban și a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Actul normativ „repară” unele dispoziții privind activitatea de monitorizare de către medicii de familie a pacienților cu Covid-19 pentru care s-a dispus măsura izolării/carantinei la domiciliu, îndelung contestată de organizațiile reprezentative ale medicilor de familie, nemulțumiți că nu au fost consultați la elaborarea actului normativ.

Prin noua ordonanță se stabilește că medicii de familie pot acorda certificate de concediu medical pentru persoanele izolate din cauza COVID-19 care nu au primit în timp util deciziile de izolare eliberate de DSP. Astfel, începând cu data de 7 decembrie, timp de 30 de zile, medicii pot elibera retroactiv concediile de izolare, chiar dacă deciziile au fost emise de DSP după termenul legal.

De asemenea, sancțiunile aplicate în cazul nerespectării contractului vor fi mai blânde și aplicate gradual, cuantumul maxim urmând a fi aplicat la a treia abatere. La prima constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind monitorizarea pacienților cu Covid-19, medicii vor fi sancționați cu avertisment scris, la următoarea abatere li se reține 5% din venitul cuvenit în luna respectivă, iar dacă se constată o a treia abatere, acesta va fi sancționat prin diminuarea cu 10% a venitului cuvenit în luna respectivă.

 

Monitorizarea pacienților cu Covid-19 aflați la domiciliul se va face la distanță de către medicii de familie, care au cerut imperativ acest mod de lucru, altfel fiind expuși riscului de contaminare și de a-i infecta la rândul lor pe pacienții cu alte patologii, cu care ar fi intrat ulterior în contact.

Medicii vor primi de la casele de asigurări de sănătate o sumă lunară pentru fiecare pacient infectat pe care îl monitorizează. Inițial, tariful stabilit pentru aceste servicii a fost de 105 lei lunar pentru fiecare pacient monitorizat, iar anterior întâlnirii cu reprezentanții CMR și SNMF, ministrul Tătaru anunțase că acesta se va majora cu 60% de la 1 decembrie, ajungând la 168 de lei. Anunțul i-a nemulțumit profund pe reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, care au cerut la acel moment demisia ministrului, pe motiv că  nu este vorba de câți bani primesc pentru monitorizarea acestor pacienți, ci de respectul pe care ministrul Sănătății și primul ministru trebuie să îl arate acestei categorii profesionale.

Cu 168 lei alege Guvernul să recompenseze munca istovitoare, plină de responsabilitate a medicilor de familie, care, timp de minim 14 zile, își asumă responsabilitatea uriașă a monitorizării pacienților despre care nu au nici o altă informație obiectivă, decât ceea ce declară pacienții și ceea ce pot auzi și deduce prin telefon” acuzau la acel moment reprezentanții patronatelor medicilor de familie.

 


Adaugati un comentariu


 

*