Pacienții cu cancer neasigurați vor avea acces la servicii medicale decontate de Stat

11 aprilie 2024 | 0 comentarii |

De la 1 iulie vor fi incluse în PLanul Național de Cancer servicii medicale decontate de Stat, pentru pacienţii neasiguraţi, ca urmare a faptului că, la finalul anului trecut, existau 204.722 de cazuri de cancer.

 

Dr. Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că, de la 1 iulie, pacienţii neasiguraţi vor avea acces la servicii medicale decontate de stat, pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecţiunilor oncologice.

Avem Planul Naţional de Combatere și Control al Cancerului, în cadrul căruia s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, care intră în vigoare de la 1 iulie, ceea ce este un mare plus faţă de alte ţări. Acest segment de populaţie, cel neasigurat, va avea acces la servicii de prevenţie, de diagnostic şi pot accesa şi planul de tratament. Este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat. Deci, persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer. Aceste servivii se vor deconta de la bugetul de stat, în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic, aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii”, a afirmat dr. Valeria Herdea, președinta CNAS.

 

Potrivit preşedintei CNAS, un neasigurat care merge la medicul de familie este consultat şi dacă în urma consultaţiei se stabileşte că s-ar putea să existe o suspiciune de boală neoplazică, de cancer, pacientul va fi trimis la investigaţii, la analize, după care va fi trimis la un specialist oncolog, care îi va pune un diagnostic.

„Se va face acelaşi parcurs ca și la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă aşa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere. Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită. Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni. Un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienţi cu cancer la 31 decembrie anul trecut şi 2.700 sunt de copii”, a mai spus dr. Valeria Herdea.

 

Preşedintele CNAS a specificat însă că această alocare de fonduri pentru pacienţii neasiguraţi este prevăzută doar pentru pacienții cu cancer şi nu pentru toate tipurile de boli și servicii medicale.

Miercuri, Valeria Herdea declara că „la 1 iulie 2023, noul Contract-cadru, pentru care s-a muncit mult la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, şi-a propus să aducă şi serviciile în atenţia noastră şi să poată fi remunerate. Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, plin de încercări, n-are sens să vă povestesc mai mult”, a subliniat președintele CNAS.

 

Dr. Herdea CNAS consideră că atât de pe poziţia de medic cât și de pacient, cunoaște fosrte bine sistemul, dar spune că, în ciuda multelor probleme, se concentrează pe găsirea de soluţii.

„Avem la acest moment 10.070 de medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În asistenţa medicală de ambulatoriu avem 3.473 de contracte, în paraclinic 1.059, avem 372 de spitale civile și 342 de spitale private. Prezenţa medicului de familie arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală și 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie. La acest moment am cerut 90 de miliarde de lei, am obţinut 62 (miliarde, n.r.), la bunuri şi servicii avem 44,5 miliarde, 30% la spital, 8% la medicina de familie, 6% la ambulator, 1% la stomatologie. Avem, în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, 17 programe curative. Programele de prevenţie sunt la Ministerul Sănătăţii, a arătat Valeria Herdea.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*