Pacienții să nu mai dea bani medicilor, pentru că oricum „nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus”!

17 august 2022 | 0 comentarii |

Este afirmația Adrianei Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a le-a cerut pacienților să nu le mai dea bani medicilor din spitale, dar a admis că schimbarea mentalității este tot apanajul medicilor și celorlalte cadre medicale. 

 

Se vorbește mult despre corupția din sistemul medical și despre corupția din România, în general. Există corupție în toate domeniile și la toate nivelurile, dar pentru că sănătatea pare să „ne doară” cel mai tare, este și cea mai vizibilă. Fie că ne referim la medici sau la cei care conduc spitalele, corupția rămâne percepută ca un fenomen greu de eradicat.

Un studiu întocmit de Barometrul Global al Corupţiei plasa România, în 2021, în fruntea unui clasament deloc onorabil în Uniunea Europeană. Cel mai mare număr de oameni care au spus că au dat mită pentru a avea acces la asistenţă medicală în timpul pandemiei au fost în România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) şi Croaţia (14%). Și tot în România se consideră că există cel mai mare număr de manageri de spitale incompetenți, pentru că sunt numiți politic.

În plus, în ciuda faptului că salariile personalului medical din spitale au crescut considerabil, în continuare apar în spațiul public dezvăluiri revoltătoare despre unii medici, asistenți medicali sau alte categorii de personal medical care continuă să primească bani sau alte recompense pentru a-și face datoria față de pacienți, deși mulţi au încetat să mai ceară vreo recompensă pentru serviciile medicale pres­tate.

 

Psihologii spun că explicația pentru existența unor oameni fără scrupule, al căror comportament este greu de înțeles, ar putea fi găsită în mentalitatea fiecăruia dintre noi, deși ne este greu să admitem că cei care acceptă mită nu sunt foarte diferiţi de noi înșine.

Este de înţeles revolta morală față de cazurile în care unii medici condiționează actul medical, dar poate ar trebui să ne gândim și de ce mulți dintre noi am dorit la un moment dat să ne răzbunăm, am invocat circumstanţe atenuante pentru un apropiat (deşi am ştiut că nu e inocent), am profitat de proceduri ambigue sau am încălcat anumite reguli în numele unui „mai bine”. Și să înțelegem că mentalitatea căreia-i suntem cu toții tributari face ca mulți pacienţi să ofere în continuare plăţi informale, pentru că asta le oferă așa-zisa senzaţie de siguranţă, impresia că sistemul se va ocupa de ei. Iar unii medici se complac în situația de a accepta în continuare, pasiv, plăţile informale.

Puțini dintre noi ne gândim însă că a accepta sau a oferi mită este la fel de grav, pentru că psihologia noastră morală ne face să credem că omisiunile par mai scuzabile decât acţiunile, iar a lăsa să se întâmple ceva pare mai puţin condamnabil decât a produce tu însuţi aceea situaţie.

Se pare că avem cu toții nevoie de o perioadă îndelungată pentru a ne schimba mentalitatea și mai ales pentru a ne „vindeca” de corupție.

 

Adriana Pistol

Referitor la femomenul corupției din sistemul medical, reclamat în continuare de români, secretarul de stat în MS Adriana Pistol, a afirmat într-o conferință de presă, că deși nu deține „informaţii referitoare la acest subiect”, a admis că „dacă cetăţenii simt lucrurile astea în continuare, ceva se petrece”. A menționat chiar că în urma analizării răspunsurilor din ultimele două luni ale pacienților care au răspuns la sms-ul primit după ce au făcut o vizită într-o unitate sanitară, s-a constatat că aproximativ 2% au reclamat că „li s-au solicitat diverse beneficii de către diverse persoane din unităţile sanitare”.

Pistol i-a îndemnat însă pe „toţi cetăţenii care sunt puşi într-o astfel de situaţie să comunice acest lucru şi să aibă o atitudine proactivă alături de minister, pentru a se sfârşi astfel de practici”. Asigurându-i că oferind bani sau alte atenții personalului medical, pacienții „nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum”, secretarul de stat spune că recunoştinţa poate fi arătată „printr-o strângere de mână, printr-o privire care înseamnă mai mult decât orice altceva”. A subliniat însă că tot „medicii şi toate cadrele medicale din România sunt cei care trebuie să participe la schimbarea mentalităţii populaţiei şi asta o pot face printr-un comportament adecvat faţă de pacienţii lor”.

Totodată, Adriana Pistol a anunțat că și persoanele neasigurate vor putea beneficia de pachetul de bază de servicii medicale, pentru a se cunoaşte din timp starea de sănătate a populaţiei şi pentru a preveni suferinţe şi cheltuieli ulterioare.

 


Adaugati un comentariu


 

*