Vaccinul haxavalent ajunge săptămâna viitoare în toată țara

17 august 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că a achiziționat dozele de vaccin hexavalent necesare şi că acestea vor fi distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică, astfel că de săptămâna viitoare vor ajunge și la medicii de familie.

 

Adriana Pistol

În contextul înmulțirii cazurilor de poliomielită în Anglia, unde virusul care poate provoca paralizie a fost găsit de 116 ori în apele uzate și s-a decis demararea urgentă a unei campanii de vaccinare a tuturor copiilor cu vârste între 1 și 9 ani, s-a iscat panică și în România. În ultima perioadă, medicii de familie și Direcțiile de Sănătate Publică din mai multe județe au semnalat că nu dispun de vaccinul hexavalent.

Secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat într-o conferință de presă că Ministerul Sănătății a achiziționat o nouă tranșă de vaccin hexavalent, care va ajunge în toate județele, începând de săptămâna viitoare. „Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a afirmat Adriana Pistol.

 

Vaccinul hexavalent este o combinație de antigene bacteriene (4) și virale (2) și imunizează organismul împotriva a șase boli cu potențial mare de agravare și deces, asigurând protecție împotriva difteriei (D), tetanosullui (T), tusei convulsive (Pa), poliomielitei (VPI), hepatitei B (VHB) și infecției cu  Haemophilus influenzae tip b (Hib). Este asigurat prin Programul național de imunizare al Ministerului Sănătății şi distribuit medicilor de familie prin Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene.

Referitor la riscul de apariție a poliomielitei în România, secretarul de stat a afirmat că acesta există „în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare”, dar este „un risc foarte redus ca un sugar de două luni, imunizat cu vaccin hexavalent, să facă poliomielită”.

A recunoscut însă că rata de vaccinare de circa 75% înregistrată în România este suboptimă, în condițiile în care aceasta ar trbui să fie de 80-85%. „Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni. Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a explicat secretarul de stat.

 

Vaccinarea impotriva poliomielitei a fost introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Conform schemei de imunizare a Ministerului Sănătății, vaccinul hexavalent se administrează la 2, 4 și 11 luni de viață și se completează cu rapel la 6 ani, când se administrează vaccin tetravalent (care nu mai conține componentele pentru Haemophilus influenzae și hepatita B).

Poliomielita este o boală care poate provoaca paralizie la copii și este cauzată de poliovirus, extrem de contagios, care se înmulțește în intestine și se trasmite pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Nu există un tratament care să vindece poliomielita, dar prin campaniile de vaccinare s-a reușit aproape să se pună capăt formei sălbatice a bolii care, în trecut, a provocat decesul și paralizia a mii de copii anual, în întreaga lume.

În 2003, Europa a fost declarată „liberă de poliomielită”, dar din cauza perturbării programelor de vaccinare din perioada pandemiei de coronavirus, această boală a reapărut în unele țări. În iunie 2022, Marea Britanie a emis o alertă cu privire la depistarea virusului poliomielitei în canalizările din Londra, iar la începutul lunii august s-a decis vaccinarea de urgență a copiilor cu vârste între 1 și 9 ani, după ce virusul a fost identificat de 116 ori în apele uzate din capitala.

Și în Statele Unite a fost depistat, luna trecută, un caz de poliomielită paralitică în afara orașului New York, la un individ nevaccinat, primul din ultimii zece ani.

În România, poliomielita este considerată eradicată, ca urmare a campaniilor de vaccinare. Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*