România primește 5000 de doze de vaccin pentru combaterea variolei maimuței

16 august 2022 | 0 comentarii |

Comisia Europeană va dona României de 5.000 de doze de vaccin, pentru a combate focarul de variola maimuței, a anunțat secretarul de stat Adriana Pistol, într-o conferință de presă.

 

Adriana Pistol

În contextul în care numărul de cazuri de variola maimuței crește în Europa dar și în România, Ministerul Sănătății anunță că în curând va fi disponibil vaccinul agreat în cmbaterea virusului care provoacă această boală. Secretarul de stat în Ministrul Sănătăţii Adriana Pistol a anunțat într-o conferință de presă că este așteaptată o donație de 5.000 de doze de vaccin antivariolic din partea Comisiei Europene, pentru a combate focarul de variola maimuței din România. Astfel, persoanele infectate și cele cu care au intrat în contact se vor putea vaccina.

Nu este o cantitate foarte mare. Îl vom oferi contacţilor, cazurilor. Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, a declarat Pistol, care a precizat că în ultima săptămână au fost raportate încă două noi cazuri de infecţie cu variola maimuţei. România a ajuns astfel la 32 de persoane infectate cu acest virus, iar cei infectați sunt bărbaţi, cu vârste între 31 și 44 de ani.

În aceeași conferință, secretarul de stat în MS a transmis că se înregistrează o tendinţă de scădere evidentă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, iar varianta Omicron este preponderentă, tulpina BA2 fiind identificată în 39% din cazuri, iar BA5 în 16%. În săptămâna 8-14 august, la nivel național s-au înregistrat 38.945 de cazuri de COVID-19, din care 7.473 au fost persoane reinfectate, și 164 de decese. „Rata de pozitivare este în scădere în această săptămână, ceea ce ne facem să fim destul de încrezători că tendinţa de scădere este reală (…). Nu ne aşteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri”, a precizat dr. Adriana Pistol.

 

Variola maimuței a fost declarată, în iulie, „urgență sanitară globală” – cel mai înalt nivel de alertă, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, în prezent, mai există doar două astfel de urgențe sanitare – pandemia de coronavirus și efortul continuu de eradicare a poliomielitei, subliniind totodată că în Europa se înregistrează 80% din cazuri, iar statele trebuie să-și intensifice măsurile de prevenție, în acest context.

De la începutul lunii mai 2022, mai multe țări din Regiunea Europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuței, o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în regiunile împădurite din Africa Centrală și de Vest (boala este endemică în Africa) în urma contactului cu animalele infectate. La începutul lunii august, în Europa erau aproape 16.000 de cazuri diagnosticate cu variola maimuței, din care peste 4.500 numai în Spania, unde au fost înregistrate și două decese la pacienți infectați, în timp ce Anglia și Germania au depășit câte 2.700 de cazuri – potrivit Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC). Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei, a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei, ținându-se cont de similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei.

 

În SUA, unde numărul infectărilor a trecut în august de 9.000, variola maimuței a fost declarată „urgență de sănătate publică” pentru o perioadă de 90 de zile, ceea ce înseamnă măsuri sanitare sporite şi de deblocarea fondurilor pentru a eradica boala. „Facem apel la americani să ia variola maimuţei în serios şi să facă tot ce este necesar pentru a ne ajuta să luptăm contra virusului”, a declarat ministrul american al Sănătăţii, Xavier Becerra. Decizia permite, de asemenea, lucrătorilor din cadrul serviciilor medicale de urgenţă să administreze vaccinuri.

Întrucât stocurile de vaccin sunt mai mici decât cererea, autoritățile sanitare americane analizează posibilitatea de a împărți o doză de vaccin contra variolei maimuței la cinci, astfel încât să poată fi vaccinate mai multe persoane. Agenția pentru Medicamente din SUA trebuie să autorizeze împărțirea unei doze la 5 și administrarea vaccinului sub piele, iar Departamentul de Sănătate american să emită o nouă declarație de urgență, ceea ce s-ar putea întâmplă în următoarele zile, potrivit New York Times.

Vaccinul este administrat acum în două doze, la o perioadă de 28 de zile, intramuscular. Studiile privind administrarea sub piele a vaccinului împotriva variolei maimuței se limitează însă la o signură cercetare, notează jurnaliștii americani, care spun că există specialiști care critică această metodă.

 

Identificată pentru prima dată la maimuțe în 1958, variola maimuței este o boală infecțioasă care prezintă simptome ușoare, inclusiv febră și leziuni cutanate dureroase, iar recuperarea este de obicei ușoară și poate dura două până la patru săptămâni, potrivit OMS. Boala este cauzată de virusul variolei maimuței (Monkeypox – MPXV), un virus cu genom ADN dublu catenar, membru al genului Orthopoxvirus din familia Poxviridae, înrudit cu virusul care a provocat variola (boală eradicată în 1980). Se poate răspândi și de la om la om, prin contact fizic strâns, dar din fericire, rareori este fatală.

În acest moment, riscul pentru populația generală legat de variola maimuței este considerat scăzut, dar acest lucru se poate schimba dacă nu se implementează măsuri adecvate pentru prevenirea transmiterii, așa cum au atenționat experții OMS. Prevenția se bazează în principal pe măsuri de sănătate publică, inclusiv supraveghere, depistarea cazurilor și stabilirea etiologiei, identificarea contacților, izolarea strictă pe întreaga perioadă de contagiozitate, adică până când leziunile cutanate se usucă, devin cruste și cad (poate dura între 2-4 săptămâni) și asigurarea de îngrijiri.

 


Adaugati un comentariu


 

*