Pandemia de Covid-19, temă principală a Zilei Informării Preventive la ISU Buzău

13 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Instituția va derula în cursul zilei de azi o serie de activități de informare, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară.

 

Astăzi este marcată la nivel mondial, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, conform unei decizi adoptate în 2009, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Documentul stabilește data de 13 octombrie pentru marcarea acestui eveniment, iar pentru că anul acesta, data pică într-o zi de marți, se suprapune cu o altă campanie preventivă pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău (ISU) o desfășoară în fiecare lună în care se întâmplă acest lucru.

Este vorba de Ziua Informării Preventive, care va fi marcată „la pachet” cu Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor Naturale, în cadrul unei campanii derulate sub sloganul „Acasă în siguranță”. Aceasta va include în cursul zilei de azi activităţi informativ-educative ce urmăresc conştientizarea opiniei publice asupra pericolelor la care se expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

 

O atenție deosebită va fi acordată măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus, dat fiind faptul că ne aflăm în plină pandemie, iar în această perioadă se înregistrează cele mai multe cazuri noi confirmate zilnic. Astfel cu ocazia acțiunilor de informare preventivă programate pentru azi, specialiștii de la ISU Buzău vor reaminti cetățenilor care sunt măsurile pe care trebuie să le ia și să le respecte pentru a evita infectarea cu noul coronavirus și răspândirea acestuia, într-un context în care se pune mare accent pe respectarea acestor măsuri.

Salvatorii atrag atenția că cea mai importantă armă pe care o avem în combaterea pandemiei cu noul coronavirus este adoptarea unui comportament responsabil la nivel individual, prin respectarea celor mai importante măsuri de prevenție: purtarea corectă a măștii în spații aglomerate și mijloace de transport în comun, igienizarea frecventă a mâinilor, evitarea locurilor aglomerate și păstrarea distanței fizice.

De altfel, și acțiunile se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, în special în cadrul controalelor de prevenire. Totodată vor fi implicate în aceste activități și comitetele locale pentru situații de urgență, precum și serviciile voluntare de la nivelul localităților și agenților economici.

 

În același timp, pentru a marca și Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, în cadrul acelorași acțiuni vor fi oferite și informații referitoare la riscurile naturale specifice județului Buzău,  măsurile necesare pentru reducerea lor și modul de comportare în cazul în care astfel de evenimente au loc.

Campanii similare se desfășoară la nivelul tuturor județelor, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a marcat în fiecare an, din 2010 până în prezent, data de 13 octombrie prin astfel de activități preventive cu diferite tematici, anul acesta evenimentul având loc în condiții cu totul speciale, din cauza contextului epidemic.

Salvatorii subliniază că „multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă acționați la timp și știți cum să interveniți corect! Este bine să vă informați dinainte asupra pericolelor cu care vă puteți confrunta și să vă însușiți măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*