Papadia, detoxifiant si tonifiant de sezon
Aflata la indemana oricui si pe gratis in aceasta perioada, papadia este considerata atat un aliment delicios, consumat sub forma de salata, cat si un remediu natural pentru o serie de afectiuni. Din batrani stim ca este considerata, alaturi de spanac si alte verdeturi, „planta minune care curata si improspateaza sangele ingrosat” de alimentatia bogata in grasimi de peste iarna.
Primele mentiuni asupra efectelor terapeutice ale papadiei dateaza de pe vremea medicilor arabi Rhazes si Avicena, cel din urma recomandand-o in tratarea oricarei boli („Cartea tamaduirii”). Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de papadie se face primavara, inaintea sau la inceputul florii, iar uscarea lor se realizeaza la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite. In schimb, radacinile pot fi recoltate din luna iulie pana toamna tarziu si se usuca la soare, dupa ce au fost in prealabil spalate si indepartate cele seci sau noduroase. Este bine ca recoltarea plantelor si florilor sa se faca de pe terenuri aflate la periferia oraselor, mai putin poluate, si care nu au primit substante chimice (pesticide, ierbicide, etc).
Prin continutul bogat de vitamine (A, B, C, D, E) si minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier si sodiu), papadia este considerata unul dintre cele mai importante diuretice naturale, care nu determina scaderea nivelului de potasiu din corp, dar contribuie la intarirea oaselor si ameliorarea bolilor ficatului si bilei, iar sucul din frunze de papadie este considerat un remediu excelent in cazurile de constipatie si de hemoroizi.
Fiind recunoscuta pentru continutul impoortant de magneziu, potasiu, calciu si fier, papadia este recoamndata ca adjuvant in ameliorarea reumatismului, artrozei si gutei. Ea actioneaza si asupra bolilor de oase, intarind coloana vertebrala si protejand persoanele care o consuma, mai ales in satare cruda, sub forma de salata, de aparitia osteoporozei, prin cresterea nivelului de estrogen.
Papadia si-a dovedut in timp eficienta si in prevenirea si ameliorarea bololor biliare si hepatice, chiar in unele cazuri de ciroza. Ajuta, de asemenea, la eliminarea calculilor biliari si a pietrelor din vezica biliara, prin consumul de ceai din frunzele uscate. In cazul hepatitelor virale de tip A, B si C se recomanda sucul din frunze de papadie, pe stomacul gol.
De asemenea, papadia este considerata un excelent detoxifiant al ficatului lenes, al celui afectat de consumul de alcool si in insuficientele hepatice.