Părinții cer acces la analize gratuite pentru depistarea alergiilor la copii

14 august 2019 | 0 comentarii |

Aproape 7.000 de părinți din ţară au semnat o petiție online prin care cer Ministerului Sănătății și CNAS decontarea analizelor pentru depistarea şi evaluarea alergiilor la copii.

 

Vorbim mult și des despre prevenție, dar facem puțin pentru a ne valorifica șansele de a preveni unele afecțiuni. Ba nu sunt vaccinuri suficiente și la timp, ba nu avem acces la analize și investigațiile necesare, ba nu suntem informați corect și complet despre căile și metodele de a ne comporta și de a reacționa în anumite situații sau nu avem acces la tratamentele necesare pentru a opri din evoluție sau a scăpa de o anumită sensibilitate sau afecțiune.

O situație recentă care nu poate să nu sensibilizeze orice om normal este cea lansată în spațiul public de aproape 7.000 de părinți din ţară care au semnat o petiție online prin care cer Ministerului Sănătății decontarea analizelor pentru depistarea şi evaluarea alergiilor la copii.

Deși se spune că toți copiii au asigurare completă la sănătate prin lege, nenumărate sunt situațiile în care părinții sunt nevoiți să plătească, din buzunar, anumite vaccinuri, investigații sau tratamente de care au nevoie copiii lor.

Vrem decontarea panelurilor, a patch-urilor dar și a prick-urilor. Aceste analize sunt extrem de scumpe, iar o familie cu un venit mediu nu își va putea permite niciodată aceste analize, mai cu seamă că ele trebuie repetate periodic. Un alt aspect important este acela că ne dorim medici bine pregătiți în alergologie. Romania duce o mare lipsa la acest capitol!”, susțin emnatarii petiției.

 

Părinții își argumentează solicitarea și prin faptul că alergiile afecetează aproximativ 20% din populaţie, iar o parte dintre acestea sunt transmise ereditar.

Sute de copii din România suferă de una sau mai multe alergii, însă foarte puține familii ajung să își permită analizele, ale cător costuri pornesc de la 60 lei şi pot ajunge până la 5.000 de lei”, subliniază semnatarii petiției.

Pentru a susține această afirmație, este invocate un sondaj realizat în perioada februarie-aprilie 2019, de către Asociaţia Română de Educaţie în Alergii, care relevă faptul că dintre cei 630 de copii care au participat la cercetare, 75% aveau alergie la lactate, 40% alergie la ouă, 38% alergii respiratorii, iar 33% prezentau diferite alergii alimentare.

În plus, costurile alimentelor speciale pentru copiii cu alergii ocupă, în 55% din cazuri, între 25% și 50% din bugetul familiei, iar în cazul a 56% dintre respondenți nu li s-a specificat un timpul de vindecare al acestor alergii.

În aceste condiții, părinții cer să fie sprijiniți de autorități, pentru „vindecarea copiilor nostri, pentru integrarea lor în creșe, grădinițe, școli dar sși pentru un viitor frumos” și cer ca tuturor familiilor, indiferent de starea materială, să li se ofere șansa să-și vadă copiii vindecați.

 

Între cei mai frecvenți alergeni de tip respirator sunt menționați polenul de ambrozie şi alte tipuri de polenuri, acarienii, părul sau epiteliile diverselor animale şi mucegaiurile, în cazul alergiilor de contact sunt acuzați frecvent detergenţii şi cosmeticele, iar la categoria alte tipuri de reacţii, pe primul loc au fost medicamentele, iar costurile sunt greu de suportat de unii dintre părinți.

Analizele pentru a măsura nivelul alergiilor se repetă frecvent: de 2 ori pe an sau anual. Pentru 36% dintre respondenţi, analizele depăşesc 2.500 lei per an. Peste 200 dintre respondenţi plătesc peste 400 lei lunar pentru a cumpăra lapte praf special. La 56% dintre respondenţi nu li s-a specificat un timpul de vindecare al acestor alergii. Doar testul de intoleranţă la alimente costă 850 lei”, se arată în petiția transmisă Ministerului Sănătății, în care se subliniază că mulți părinți aflați în această situație au ajuns la capătul puterii, răbdării și mai ales a bugetului, iar numeroși copii nu reușesc să meargă la un simplu control medical.

 

Părinții mai spun că numărul copiilor cu alergii este în creştere de la an la an, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu decontează analize specifice în acest sens sau decontează doar foarte puține dintre ele. „O familie cu un venit mediu nu îşi va putea permite niciodată aceste analize, mai cu seamă că ele trebuie repetate periodic”, susțin semnatarii petiției.

Medicii de familie și medicii pediatri confirmă existența alergiilor în cazul multor copii și consideră că, într-adevăr, aceste analize ar trebui decontate pentru copiii care prezintă simptome specific alergiilor.

Ei spun că alături de părinţi se confruntă cu barierele legate de accesul la serviciile unui medic alergolog şi mai ales cu lipsa de gratuitate a testelor pentru depistarea alergiilor, mai ales în ambulator. Specialiștii consideră că depistarea precoce a alergiei în cazul copiilor cu antecedente familiale sau al unui diagnostic clinic de rinită alergică, dermatită atopică, astm bronsic sau alte manifestări alergice ar duce, de fapt, la economii în bugetul Sănătății, pentru că s-ar putea preveni, astfel, boli grave și extreme de costisitoare care pot fi influențate de alergiile nedepistate la timp și netratate corespunzător.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*