Pe 5 ianuarie încep lucrările de reabilitare a clădirii fostului spital Brătianu

17 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Lucrările pentru reabilitarea clădirii monumentului istoric de pe bulevardul Nicolae Bălcescu vor fi demarate în primele zile lucrătoare ale anului viitor.

 

După mai bine de 20 de ani în care a fost lăsată în paragină, clădirea veche de peste 100 de ani în care a funcționat fostul spital Brătianu intră în reabilitare. Odată cu debutul anului viitor, aceasta va începe să capete o nouă față, care va avea ca finalitate destinația de centru muzeal. O ultimă formalitate înaintea demarării lucrărilor de reabilitare și consolidare a clădirii de patrimoniu a fost rezolvată azi, în ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Buzău din acest an, prin aprobarea unui unei hotărâri ce prevede actualizarea bugetului alocat din fonduri locale acestui proiect.

De menționat că este vorba de a doua modificare a bugetului operată de la momentul în care a fost semnat contractul pentru finanțarea europeană, prima fiind făcută în luna septembrie, când bugetul alocat din fonduri locale pentru verificarea tehnică clădirii de patrimoniu fost majorat de la 13.390 de lei fără TVA, la 35.500 de lei fără TVA, pentru că, în proiectul inițial, aceste servicii fuseseră calculate la o valoare mai mică decât cea a pieței.

Același lucru s-a întâmplat și cu fondurile alocate diriginților de șantier, care au necesitat la rândul lor o majorare, întrucât valoarea actuală a pieței a crescut față de anul 2016, când a fost realizat proiectul și au fost calculate costurile necesare.

 

Astfel, prim hotărârea adoptată azi, bugetul alocat din fondurile județului pentru asigurarea dirigenției de șantier au fost majorate de la 74.424 de lei la 130.000 de lei, în condițiile în care numărul diriginților de șantier de pe piață acreditați de Ministerul Culturii este unul limitat, iar tarifele acestora sunt ridicate.

În expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre se arată că, în conformitate cu contractul de lucrări încheiat între administrația locală și firma executantă, pe data de 5 ianuarie 2019 este prevăzută începerea lucrărilor de construcție supervizate de diriginții de șantier avizați de Ministerul Culturii, dat fiind faptul că este vorba de o clădire de patrimoniu. Cum hotărârea adoptată în această dimineață rezolvă ultima problemă financiară legată de acest proiect, este de așteptat ca la finalul minivacanței de sărbători, la fostul spital Brătianu să își facă apariția primele echipe de muncitori și să înceapă lucrările.

 

Augustin Hagiu

Tot în ședința de azi a fost respins, cu unanimitate de voturi, un proiect ce viza exprimarea avizului Consiliului Județean în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Buzău – Mărăcineni, privind emiterea licenței pentru traseul liniei 14 a Transbus Buzău, ce ar fi urmat să fie extinsă pe raza mai multor localități limitrofe municipiului reședință de județ. Proiectul a primit aviz negativ din partea tuturor consilierilor județeni prezenți la ședință.

Decizia a fost salutată și de liderul Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, care a participat, în calitate de invitat, la ședința din această dimineață și a luat cuvântul după ce proiectul a fost respins. Acesta le-a mulțumit consilierilor pentru că nu și-au dat avizul pentru emiterea acestei licențe, precizând că acest demers al ADI Buzău – Mărăcineni ar fi „unul ilegal, din moment ce alți operatori de transport au primit deja licență pentru comunele pe care se dorește extinderea traseului 14 al Transbus, au făcut investiții, iar în acest mod ar fi în mod abuziv eliminați”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*