Persoanele vaccinate care vin din zonele de risc, scutite de carantină în anumite condiții

19 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Regula se aplică și celor care au avut Covid-19, indiferent din ce zonă vin, dacă au trecut între 14 și 90 de zile de la momentul confirmării diagnosticului de COVID-19.

 

Printr-o nouă hotărâre aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a actualizat lista țărilor și a zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantină în cazul persoanelor care sosesc în România.

Totodată, documentul stabilește noi reguli privind exceptarea de la măsura carantinării pentru o perioada de 14 zile a anumitor categorii de persoane care intră în țară venind din aceste zone.

Lista actualizată a țărilor și zonelor de risc include Gibraltar, Cehia, Andorra, Irlanda, Slovenia, San Marino, Marea Britanie, Panama, Israel, Lituania, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Portugalia, Cipru, Suedia, Monaco, Slovacia, Aruba, Letonia, Liechtenstein, Olanda, Estonia, Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, Elveţia, Danemarca, Spania, Puerto Rico, Serbia, Georgia,  Malta, Columbia, Sint Maarten, Italia, Insulele Turks şi Caicos, Africa de Sud, Croaţia, Luxemburg, Polonia, Franţa, Germania, Austria, Seychelles, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Canada, Palestina, Brazilia și Jersey.

 

Prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, persoanele care sosesc în România din aceste țări și regiuni, vor fi obligate să stea în carantină timp de 14 zile, cu anumite excepții prevăzute în același document. Astfel, vor fi scutite de carantină persoanele care s-au vaccinat antiCOVID, cu condiția să aibă administrate ambele doze de vaccin și să treacă cel puțin 10 zile de la inocularea celei de-a doua doze.

Aceeași regulă se aplică și persoanelor care au intrat în contact direct cu un pacient confirmat cu Covid-19, dacă respectivul contact a avut loc la cel puțin 10 zile după ce persoanelor în cauză le-a fost administrată cea de-a doua doză de vaccin.

Se consideră că, în aceste condiții, persoanele exceptate de la carantină sunt imunizate împotriva Covid-19, iar riscul de a răspândi boala este minim. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării rapelului, se face prin intermediul documentului emis de unitatea în cadrul căreia s-a realizat imunizarea, fie din România, fie din străinătate.

 

Scutirea de carantină se aplică și în cazul persoanelor care vin Marea Britanie sau Irlanda de Nord care au avut diagnostic confirmat de Covid-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la momentul confirmării și cel mult 90 de zile, perioadă în care se consideră că persoanele respective au căpătat imunitate naturală.

Regula era valabilă pentru toate țările și zonele cu risc epidemic, însă Marea Britanie și Irlanda de Nord fuseseră exceptate după apariția noii tulpini a coronavirusului, considerată mult mai contagioasă. De aceea, pentru persoanele care sosesc din cele două țări, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii sau tratamente medicale, în cazuri care nu suportă amânare.

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență mai stipulează că  „persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 şi sunt în perioada cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*