Precizări referitoare la vaccinarea pacienților transplantați sau care așteaptă un transplant

Comitetul național de coordonare a vaccinării a emis recent o serie de recomandări referitoare  la  prioritizarea  vaccinării  acestor pacienți,  inclusiv  a însoțitorilor și persoanelor care au aceeași adresă de domiciliu cu ei.

 

Persoanele care au suferit un transplant sau se află încă pe listele de așteptare pentru o astfel de intervenție fac parte din categoria pacienților cronici, încadrându-se astfel în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid. Întrucât aceștia sunt expuși unui risc mai ridicat în cazul infectării cu noul coronavirus, comitetul național de coordonare a vaccinării a transmis o serie de recomandări în teritoriu cu privire la  prioritizarea  vaccinării  acestor pacienți,  inclusiv  a însoțitorilor și persoanelor care au aceeași adresă de domiciliu cu aceștia, pentru a reduce cât mai mult riscul de contaminare.

Astfel, pentru această categorie de pacienți se va utiliza produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între prima și a doua doză.

Vaccinarea împotriva Covid-19 poate fi efectuată după un consult medical prealabil înainte de transplant, în  cazul pacienților aflați pe lista de așteptare, sau la șase luni după transplant, pentru cei care au trecut printr-o astfel de intervenție.

 

Pentru a facilita accesul la vaccinare al pacienților care își exprimă acordul în acest sens, centrele de transplant au obligația de a elabora listele cu persoanele care solicită vaccinarea și de a le înainta direcțiilor de sănătate  publică județene. În același timp, pacienții care sunt transplantați sau se află pe lista de așteptare pentru transplant pot declara pe proprie răspundere și datele persoanelor care locuiesc la același domiciliu, respectiv însoțitorii acestora, pentru a fi incluși pe lista celor care solicită vaccinarea, după caz.

Odată primite aceste date de la centrele de transplant, direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București vor aronda persoanele de pe liste la centrele de vaccinare care funcționează pe raza județului, pe criterii  funcționale și vor comunica această arondare centrelor de transplant.

 

În cazul acestor pacienți, dar și al însoțitorilor și persoanelor cu care locuiesc nu mai este nevoie de programare pe platforma informatică, iar reprezentanții centrelor de transplant trebuie să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore înainte de data la care persoanele doresc să se vaccineze și să pună la dispoziție și lista nominală a celor care solicită vaccinarea. În centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care să ateste că domiciliază la aceeași adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de așteptare. Astfel, centrele de vaccinare vor înregistra persoanele din această categorie de bolnavi cronici care se prezintă  pentru  vaccinare  în  Registrul  electronic  național  de  vaccinări  precum  și  persoanele  care locuiesc la aceeași adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de așteptare, corespunzător categoriei din care fac parte.

Nu în ultimul rând, direcțiile de sănătate publică județene și centrele regionale de distribuție vor asigura dozele necesare pentru vaccinarea persoanelor respective, în funcție de solicitările centrelor de vaccinare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*