Personajele din povesti si desene animate au donat sange la Buzau

30 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Costumati in in Scufita Rosie, Pacala, Asterix, sau Capra cu trei iezi, cateva zeci de donatori voluntari s-au mobilizat pe Facebook si au pus in practica o campanie virtuala in sprijinul copiilor bolnavi de cancer.

 

donare desene animate

Sursa: Facebook

In conditiile in care este de necontestat rolul important pe care retelele de socializare si mediul on-line, in general, l-au capatat in derularea evenimentelor culturale, actiunilor sociale sau campaniilor umanitare, nu de putine ori se intampla ca anumite actiuni demarate aici sa ramana doar la nivelul virtualului. Multi isi inchipuie ca un simplu „like” dat pe Facebook, schimbarea fotografiei de profil, semnarea unei petitii on-line sau confirmarea participarii la diferite evenimente sunt de ajuns pentru a considera ca au contribuit la anumite cauze sau actiuni, fara sa isi puna intrebarea in ce fel se transpune in realitate aceasta contributie.

Un exemplu in acest sens este o campanie demarata in urma cu cateva saptamani pe Facebook, in cadrul careia utilizatorii erau indemnati sa isi posteze la fotografia de profil imaginea unui personaj din desene animate, pentru a arata ca sunt alaturi de copiii bolnavi de cancer. Mii de persoane au procedat in consecinta, multi considerand ca astfel si-au aratat empatia, fara sa se intrebe in ce fel copiii bolnavi de cancer au vreun beneficiu de pe urma lor si a faptului ca si-au schimbat fotogragia de profil cu cea a unui personaj din desenele animate.

 

Sursa: Facebook

Sursa: Facebook

Pornind de la aceasta campanie ai carei initiatori se pare ca si-au propus doar ca ea sa devina „virala” si nimic mai mult, un grup de buzoieni au decis sa transpuna in practica aceasta initiativa si sa faca in asa fel incat personejele din desene animate sau cele din povesti sa vina intr-adevar in ajutorul bolnavilor de cancer, nu doar la nivel declarativ. Tot in mediul virtual, a fost initiat un eveniment in cadrul caruia cat mai multi buzoieni au fost indemnati sa se prezinte ieri dimineata la Centrul de Transfuzii din municipiu pentru a dona sange, ca raspuns la apelul lansat in urma cuceva timp de personalul de aici. Printre initiatorii evenimentului s-a aflat si Maria Ionita, directorul Complexului de Servicii pentru Persoane Varstnice Al. Marghiloman, iar ideea a fost ca participantii sa vina costumati in personaje din povesti sau din desenele animate, pentru a da un sens campaniei virtuale referitoare doar la schimbarea pozei de profil.

Aproape 30 de buzoieni au dat curs invitatiei, printre acestia numarandu-se medicul Victor Ionita, care a venit sa doneze sange costumat in Pacala, cativa consilieri locali, directoarea Caminului de Batrani Al. Marghiloman, care a jucat rolul Scufitei Rosii, dar si buzoieni care au aflat de eveniment pe Facebook si au dorit sa fie de ajutor celor aflati in suferinta.

 

Maria Ionita (sursa: Facebook)

Maria Ionita (sursa: Facebook)

Din pacate, doar 22 dintre participantii la ineditul eveniment au putut dona, restul fiind respinsi intrucat nu indeplineau la momentul respectiv toate conditiile necesare. Actiunea a fost salutata si de directorul Centrului de Transfuzii, biologul Adriana Craciun, care a declarat ca cererea venita dinspre spitalele din Bucuresti a crescut foarte mult in ultima perioada. „Acolo sunt cazurile grave, acolo sunt pacientii cei mai multi, si pacienti din Buzau si vrem sa onoram toate solicitarile. Sunt foarte multe cazuri de leucemii, de talasemii, care necesita un anumit produs de sange care se face la Centrul de Transfuzii din Buzau si de aceea astfel de actiuni sunt binevenite. La fel, si noi pornim in campanii mobile pentru a aduna cat mai multe sange care sa ajunga la cei ce au nevoie”, a declarat aceasta.

La randul sau, Maria Ionita, initiatoarea actiunii, a declarat ca „a existat de curand pe Facebook o campanie de constientizare a cancerului la copii, care solicita celor ce erau sensibili la acest gen de suferinta sa isi schimbe fotografia de profil cu un personaj de animaţie. Daca toti cei care s-au sensibilizat in fata acestui mesaj ar fi fost astazi la donare numarul participantilor ar fi fost fabulos. Oricum, sunt fericita ca am mobilizat atatia oameni si ca impreuna am facut mai mult decat s-a vorbit pe acest subiect. Am propus o campanie reala in care, practic, personajele de animatie sa coboare din Facebook şi sa doneze sange pentru copiii bolnavi de cancer”.


Adaugati un comentariu


 

*