Peste 11.000 de pacienți internați în secțiile COVID. Alți peste 11.500 au fost evaluați în centrele ambulatorii

9 februarie 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății transmite că atât spitalele cât și Centrele de evaluare ambulatorie COVID dețin suficiente stocuri de medicație antivirală, astfel încât pacienții infectați să poată fi tratați în timp util. 

 

Încep să scadă numărul de pacienți COVID infectați zilnic, iar în spitale, pentru prima dată în ultimele două săptămâni se raportează o ușoară scădere a numărului de pacienți internați, inclusiv la Terapie Intensivă.

Astăzi, în spitalele care tratează pacienți COVID erau internați 11.324 (cu 241 mai puțin decât în ziua anterioară) și la ATI erau internate 1.120 de persoane (cu 3 mai puțin decât în ziua precedentă), iar 950 dintre aceștia sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 811 sunt minori, dintre care 794 sunt internați în secții, cu 27 mai puțin decât în ziua anterioară și 17 la ATI, cu 5 mai puțin decât în ziua anterioară.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) informează că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 27.346 de cazuri noi de COVID-19, cu 8.923 mai puține față de ziua anterioară, în urma prelucrării a 31.463 de teste RT-PCR (18.139 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.324 la cerere) și a 63.235 de teste rapide antigenice.

 

În acest context, Ministerul Sănătății transmite că în spitalele care tratează pacienți COVID-19 și în Centerele de evaluare ambulatorie există suficiente medicamente pentru tratarea pacienților infectați. „În urma informațiilor primite din teritoriu, primii 500 de pacienți din totalul celor 11.568 evaluați în cele 222 Centre de Evaluare au primit deja, gratuit, medicamentul antiviral Molnupiravir, primul medicament specific cu administrare orală anti COVID-19 aprobat pentru persoanele cu risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Totodată, facem precizarea că, în prezent, medicamentul antiviral Favipiravir, recomandat ca alternativă terapeutică pentru formele ușoare sau medii de COVID-19 se găsește în centrele ambulatorii de evaluare, în spitale și în 153 farmacii cu circuit deschis”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

 

Alexandru Rafila

Astăzi și mâine, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila participă la Conferința comună a miniștrilor de externe și cei ai sănătății din UE privind sănătatea globală și la Reuniunea Consiliului ministerial informal de sănătate, care se desfășoară la Lyon și Grenoble, și sunt organizate sub auspiciile Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene  (PRES FR).

Oficialii din statele membre au astfel oportunitatea de a discuta despre acțiunile derulate de UE în sprijinul statelor în dezvoltare pentru favorizarea accesului echitabil la medicamente în contextul COVID-19, dar și pentru consolidarea sistemelor sanitare naționale”, informează Ministerul Sănătății.

Pe agenda de lucru a Reuniunii Consiliului ministerial informal de sănătate se vor aborda subiectele actuale privind modul de intervenție și reziliență a sistemelor de sănătate publică în cazul crizelor de sănătate și dezvoltarea în comun a politicilor de creare a unei Uniuni a Sănătății.


Adaugati un comentariu


 

*