Peste 2.000 de noi posturi deblocate în sănătate și asistență socială

22 februarie 2024 | 0 comentarii |

Guvernul a deblocat 2010 posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate şi asistenţă socială din cadrul instituţiilor publice locale, din care aproape 600 de medic.

 

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un nou memorandum prin care au fost deblocate peste 2000 de de posturi din sanatate și asistență socială, care vor putea fi ocupate în perioada următoare prin concurs sau examen, în vederea reducerii deficitului de personal din sistemul medical și al asistenței sociale aflate în subordinea autorităților locale.

„În urma discuțiilor avute atât cu Ministerul Sănătății, cât și cu sindicatele, am decis să deblocăm peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar și asistență socială. Astfel, după decizia pe care am luat-o în luna ianuarie, când am deblocat 7.600 de posturi, putem spune că pentru anul acesta ne propunem să atragem aproape 10.000 de noi medici, asistente, infirmiere și personal sanitar în spitalele publice și asistență socială. Cu siguranță, acest lucru va însemna servicii mai bune pentru pacienți, dar și o presiune mai mică pentru personalul medical actual din spitale”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinșei de Guvern de joi, 22 februarie.

 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că „astfel, un număr de 2.010 posturi vacante sau temporar vacante în cursul anului trecut din cadrul instituțiilor publice locale vor putea fi ocupate prin concurs sau examen. De menționat că a fost aprobată ocuparea tuturor posturilor de medici solicitate, respectiv 599. De asemenea, de la 1 ianuarie 2024 posturile care se vacantează în sistemul de sănătate pot fi scoase la concurs de către spitale fără întocmirea unui memorandum de aprobare. Şi vreau să-mi contextualizez această informație. Vă reamintesc că decizia de astăzi se alătură altor două memorandumuri aprobate în ședința precedentă, din 11 ianuarie: un memorandum propus de Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordinea sa și un memorandum propus de Ministerul Dezvoltării pentru spitalele aflate în subordinea autorităților locale. Este o soluție survenită în urma discuțiilor cu sindicatele din sistemul medical, pentru a rezolva una dintre problemele solicitate de către reprezentanții sistemului medical din România”.

Cele mai multe posturi de medici care urmează să fie deblocate sunt la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara (89 de posturi), Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara (50 de posturi), Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (36 de posturi) și la Spitalul clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” din București (31 de posturi).

 

Prin memorandumul înaintat Guvernului de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Sănătăţii, se propunea scoaterea la concurs a 2.226 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul sănătate şi asistenţă socială din cadrul instituţiilor publice locale.

Potrivit datelor centralizate în urma solicitărilor primite de la unitățile sanitare din teritoriu, s-a propus deblocarea a 706 posturi de medici (100% din numărul de posturi solicitat); 45 de posturi de alt personal de specialitate medico-sanitar cu studii superioare (asistent social, farmacist, biolog, biochimist, fizician, kinetoterapeut, psiholog, inginer, tehnician de radiologie şi imagistică etc.) – 30% din posturile solicitate (88); alte 5 posturi pentru personal de cercetare, adică 30% din numărul total solicitat de posturi (7); 746 de posturi de asistent medical – 50% din totalul solicitat (1.448); 72 de posturi pentru alt personal cu studii medii (registrator medical, statistician medical etc.), respectiv 30% din totalul solicitat (167 de posturi); 470 de posturi pentru personal auxiliar (îngrijitoare, brancardier, infirmieră, băieşi etc.), 30% din 1.445 posturi solicitate; 75 de posturi pentru personal TESA – 30% din cele 180 de posturi solicitate; 107 posturi pentru muncitori şi personal de deservire – 30% din cele 280 de posturi solicitate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*