Sindicaliștii Sanitas s-au întâlnit cu ministrul Sănătății. Ce promisiuni au primit

10 februarie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Alexandru Rafila și cu o echipă de tehnicieni din Ministerul Sănătății pentru a găsi soluții la revendicările sindicaliștilor din Sănătate și Asistență socială.

 

Discutii Sanitas-Rafila (foto Sanitas)

După trei zile de proteste (6-8 februarie) și mai multe promisiuni primite de la consilierul premierului Nicolae Ciucă, Mihnea Claudiu-Drumea, și de la Ministrul Muncii, Marius Budăi, reprezentanții Federației Sanitas s-au întâlnit vineri, cu ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și cu o echipă de tehnicieni de la minister, pentru a identifica soluții la revendicările strigate în stradă de angajații din Sănătate și Asistență socială.

În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătății „s-a angajat să constituie, până săptămâna viitoare, un grup de lucru la nivelul ministerului, format din tehnicienii instituției și reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative în sistemul sanitar, care să redacteze noua lege ținând cont de principiile reiterate și susținute de Federația SANITAS. Întregul parcurs de redactare și aprobare a noii legi a salarizării se va face cu consultarea partenerilor sociali. Niciun salariat din sănătate și asistență socială nu va avea pierderi de venituri odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării”, susțin reprezentanții Sanitas.

 

Sindicaliștii spun că noul act normativ „va corecta inechitățile apărute ca urmare a nepunerii în aplicare, în totalitate, a legii 153/2017 și va avea în vedere o reașezare a ierarhiei în interiorul familiei ocupaționale sănătate și asistență socială, precum și introducerea tuturor categoriilor de personal în aceeași anexă. Noua lege a salarizării personalului bugetar va fi construită în așa fel încât toți salariații din sănătate și asistență socială vor avea creșteri de venituri”.

În ceea ce privește revendicarea privind creșterea veniturilor tuturor salariaților, Ministrul Sănătății s-a angajat să susțină în Guvern orice soluție care va avea ca finalitate creșterea veniturilor angajaților din Sănătate, transmite Sanitas.

Referitor la finanțarea unităților sanitare, ministrul Rafila „și-a declarat preocuparea constantă și sprijinul necondiționat pentru asigurarea finanțării corecte și suficiente a unităților sanitare, pentru întregul an, asigurându-ne că se vor găsi soluții pentru continuarea optimă a activității în aceste unități”, mai spun reprezentanții Sanitas.

 

Câteva sute de sindicalişti membri ai Federației Sanitas, veniţi din toată ţara, au ieşit în stradă, în Capitală, în ciuda gerului și a ninsorii, timp de trei zile, și au protestat zilnic, în Piața Victoriei, pentru a susține revendicările angajaților din Sănătate și Asistență socială, după care au plecat în marș pe străzile Capitalei și s-au oprit în fața mai multor spitale din București, în semn de „mulțumire pentru întregul efort depus de toți salariații din Sănătate și Asistență socială, din toată țara, în ultimii trei ani, precum și ca dovadă a respectului și susținerii necondiționate a organizației sindicale pentru fiecare membru de sindicat și lucrător din cele două sisteme din întreaga țară”, potrivit Biroului Executiv al Sanitas.

Protestatarii și-au strigat nemulțumirile în fața Guvernului și au cerut creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei, declanşarea negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, precum și asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale şi de asistenţă socială.

 

În prima zi de proteste, o delegație Sanitas a fost primită la Guvernul României, de o echipă condusă de Mihnea Claudiu-Drumea, consilier al premierului Nicolae Ciucă.

Membrii delegației au prezentat revendicările salariaților din Sănătate și Asistență socială, pentru susținerea cărora Sanitas a manifestat astăzi în Piața Victoriei și în proximitatea a cinci spitale bucureștene. Membrii echipei guvernamentale au promis că vor analiza solicitările noastre și vor iniția de urgență întâlniri cu reprezentanții Sanitas pentru identificarea de soluții care ar putea să rezolve revendicările membrilor noștri de sindicat”, au transmis reprezentanții protestatarilor.

Am ieşit împotriva Ordonanței 226 care blochează majorările salariale pentru colegii noștri cu salarii cele mai mici din tot sistemul sanitar și din asistența socială”, a precizat Leonard Bărăscu, liderul Sanitas.

 

La proteste a participat și o delegație a organizației Sanitas Buzău care s-a deplasat la București cu un autocar. În loc de mulțumiri, primim doar dezamăgiri”„Tratați cu respect personalul medical”, „Salarii și pensii vă dați vouă, la noi vă faceți că plouă” sau „Pacienții vor la stat, voi îi duceți la privat” sunt doar câteva din mesajele afișate pe pancarte, de sindicaliști.

Prin acţiunea noastră transmitem, din Bucureşti, aceste mesaje, de unitate, respect şi susţinere către fiecare lucrător pe care Guvernul pare că l-a uitat, dar noi nu, indiferent de localitatea în care acesta îşi desfăşoară activitatea!, au scris oficialii organizaţiei sindicale pe pagina oficială de Facebook.

Protestatarii au avetizat Executivul și Legislativul că dacă nu se întâmplă nimic, probabil vom stabili şi alte acţiuni de protest, de la grevă japoneză la grevă generală”.

 

În ultima zi a protestului, sindicaliștii au pichetat sediile principalelor partide aflate la guvernare și au amenințat cu un nou calendar de proteste în cazul în care autoritățile nu vor răspunde revendicărilor. La sediul PSD au fost primiți de ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul de stat Cristian Vasilcoiu, care le-au promis că vor susține revendicările protestatarilor și au convenit ca în perioada imediat următoare să aibă loc întâlniri și consultări pentru identificarea de soluții tehnice privind rezolvarea acestor revendicări.

Ministrul Budăi a promis că viitorul proiect al legii salarizării în sistemul bugetar va fi discutat cu sindicatele din educație și sănătate, admițând că timp de 2 ani, respectiv 2020 şi 2021, nu s-au mai respectat toate prevederile actualei legislații în domeniu și au apărut mai multe inechități în sistem. El nu a oferit un calendar al elaborării și adoptării noii legi, dar a menționat că aplicarea ei va trebui să fie corelată cu resursele bugetare ale țării.

 

Potrivit sindicaliștilor, subfinanțarea spitalelor ar putea face „imposibil” ca acestea „să ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurari de Sănătate, iar în condițiile acestea ar suferi și corpul medical, și pacienții”, pentru că „tarifele au rămas ca acum zece ani și totul s-a scumpit după pandemie, inclusiv unele medicamente”, ale căror prețuri au crescut „chiar de zece ori”.

În ceea ce privește salariile din sănătate și asistență socială, liderul Sanitas București, Viorel Hușanu, a spus că „a aparut un draft în care se menționează că asistenților medicali le-ar scădea salariile, în sensul că în noua lege sunt pozitionați undeva la coeficientul 3, față de 5 unde sunt în prezent”, deși veniturile unora dintre aceștia sunt „puțin mai mari” doar pentru că „la salariu se adaugă faptul că noi avem 6, 7, 8 nopți pe lună, sâmbete și duminici”, astfel că variază între 2.500 și 5.000 de lei, în funcție de zilele suplimentare și nopțile lucrate.

Ministrul Sănătății le-a promis însă că niciun salariat din sănătate și asistență socială nu va avea pierderi salariale după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, iar în ceea ce privește spitalele, se va asigura că vor avea fonduri suficiente pentru întregul an și se vor găsi soluţii pentru continuarea optimă a activităţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*