Președintele CMR face apel la medici să comunice responsabil în spațiul public și să respecte ghidurile și protocoalele terapeutice

10 februarie 2023 | 0 comentarii |

Apelul vine din partea președintelui organizației profesionale, Daniel Coriu, după ce în spațiul public au apărut informații că, într-o conferinţă organizată de AUR, la Palatul Parlamentului, anumiți medici ar fi contestat pandemia de COVID-19 şi vaccinarea.

 

Prof. dr. Daniel Coriu

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Daniel Coriu, a făcut un apel la medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi, să recomande tratamente în baza ghidurilor şi protocoalelor terapeutice şi să comunice responsabil în spaţiul public cu privire la toate afecţiunile medicale, după ce, într-o conferinţă de presă organizată de AUR, la Palatul Parlamentului, pandemia de COVID-19 şi vaccinarea ar fi fost contestate, inclusiv de anumiți medici.

În concordanță cu mesajele transmise în mod repetat, în situații similare, Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19, precum și a altor afecțiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experiențe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spațiul public ca situații personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient”, se arată într-un comunicat remis presei de CMR.

 

Colegiul Medicilor din România subliniază că astfel de dezbateri „cu atât mai mult nu trebuie să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice”. În acest context, profesorul Coriu reamintește că, în situații similare celor descrise, structurile abilitate ale CMR au demarat anchete disciplinare, proceduri care sunt în curs de desfăşurare, în diferite etape” și au fost inițiate modificări legislative ce permit sancționarea medicilor care prezintă în spațiul public informaţii nevalidate ştiinţific, prin suspendarea dreptului de practică.

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România a susţinut şi a demarat modificări legislative – propuneri de texte de lege pe care le-am înaintat Parlamentului României – care să permită sancţionarea oricărui medic, prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi poate periclita sănătatea publică”, a afirmat președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu.

 

În același timp, Colegiul Medicilor din România atrage atenţia asupra faptului că medicii au responsabilitatea de a disemina informaţii bazate pe dovezi ştiinţifice evidente, din surse sigure, precum şi de a prescrie tratamente conform ghidurilor şi protocoalelor în vigoare şi recomandărilor instituţiilor din domeniu.

Responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât şi modalitatea de a comunica informaţii menite să influenţeze succesul unui tratament. Recomandarea nu încalcă sub nicio formă dreptul la liberă exprimare şi la liberă informare, ci susţine un comportament cu rol educaţional, asociat cultivării şi promovării gândirii critice şi a metodei ştiinţifice. În concluzie, Colegiul Medicilor din România face apel la toţi medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi şi să recomande tratamente în baza ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice, precum şi să comunice responsabil în spaţiul public cu privire la toate afecţiunile medicale”, conchide președintele CMR.

 

Reacţia profesorului Coriu vine după ce membrii organizaţiei Reţeaua de Solidaritate, care reuneşte profesionişti din mai multe domenii din diaspora şi din ţară, inclusiv din cel medical, au cerut Colegiului Medicilor din România să ia o „poziţie oficială fermă” şi să dispună măsuri pentru a „preveni transmiterea informaţiilor false”, după ce, în Parlamentul României a fost organizată, de către AUR, conferinţa „Medicină bazată pe dovezi sau dictatură cu faţă medicală?”, desfăşurată într-o sală în care erau amplasate bannere de mari dimensiuni cu sigla AUR. Una dintre afirmaţiile făcute în cadrul conferinţei a fost aceea că „se vrea să existe o pandemie continuă, vedem câte tulpini merg din acest SARS-CoV-2, până se va transforma în sclavi toată populaţia planetei”, iar unul dintre medici a afirmat că datele arată că în anii 2020 şi 2021 a existat „un exces de mortalitate”, susţinând că una dintre cauze ar putea fi „posibile reacţii adverse post-vaccinare”. O altă afirmaţie făcută în timpul conferinței a fost că „sigur, poate este vorba de un virus, dar poate să fie vorba şi de o substanţă toxică, de arme chimice şi lucrul acesta ar fi trebuit analizat”.

 

La conferința AUR s-a afirmat, de asemenea, că „la adăpostul pandemiei COVID s-au luat măsuri grăbite şi abuzive în direcţia digitalizării, inclusiv prin îndesirea antenelor 5G”, iar „evenimentele sunt dirijate spre o tiranie transumanistă globalistă care încearcă o mare resetare a mentalităţii şi societăţii omeneşti, o destructurare a omului şi a naturii create de Dumnezeu”.

Un medic prezentat drept „vârf de lance al frontului” participanţilor la conferinţă a afirmat că „ceea ce am asistat noi recent, a fost la ambiţia unora de a opri lumea timp de doi ani şi chiar asta au făcut” și chiar că una dintre companiile producătoare de vaccin anti-COVID avea vaccinurile „cam cu un an înainte” şi „lor le trebuia motivul şi practic totul a fost inventat”, dar și că toţi influencerii din domeniul medical, din mass media şi autorităţi „au fost şpăguiţi” la nivel global.

 

În acest context, organizația Rețeaua de Sănătate i-a adresat președintelui Colegiului Medicilor din România o scrisoare deschisă în care se subliniază că „această conferință la care au participat medici ce au promovat activ informaţii false despre COVID-19 şi tratamentul acestuia în timpul pandemiei, discreditează profesia medicală şi ameninţă sănătatea publică” și i-au cerut ca, în calitate de reprezentant oficial al comunităţii medicale „să ia o poziţie oficială fermă împotriva acestui tip de acţiuni”, solicitându-i o reacţie din partea CMR chiar cu privire la evenimentul desfășurat la Palatul Parlamentului.

Promovarea informaţiilor false despre vaccinuri şi tratamente nu doar că subminează încrederea în profesia medicală, dar poate avea consecinţe grave pe termen lung, în contextul unor potenţiale crize sanitare viitoare. Lipsa unei reacţii ferme în faţa unor astfel de manifestări publice reprezintă o anulare a misiunii asumate de Colegiul Medicilor de a asigura respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin faţă de pacient şi de sănătatea publică. Colegiul are o responsabilitate statutară de a se asigura că membrii săi sunt supuşi unor standarde etice înalte şi că nu răspândesc informaţii dăunătoare şi înşelătoare publicului”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, semnată, în numele Reţelei de Solidaritate, de medicul pneumolog Tudor Toma.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*