Aproape 7.000 de buzoieni, salvați de paramedicii SMURD, într-un an

22 februarie 2024 | 0 comentarii |

Echipajele SMURD ale ISU Buzău au răspuns, anul trecut, la 7.814 solicitări și au acordat ajutor medical de urgență în aproape 7.000 de cazuri, cele mai multe dintre dintre acestea fiind pentru afecțiuni generale, traumatisme sau afecțiuni cardiace.     

 

Răspund oricărei solicitări de prim-ajutor și sunt prezenți la intervenții de salvare a vieților aflate în pericol, la orice oră din zi și din noapte și în fiecare zi a anului. Mii de vieți aflate în situații de urgență depind de intervețiile lor contra-cronometru, iar ei sunt mereu „la datorie” și salvează vieți.

Sunt paramedicii SMURD din Buzău care, anul trecut, au salvat aproape 7.000 de buzoieni pentru care s-a solicitat ajutor la numărul unic de urgență 112, dintre care 692 copii, acordându-le primul ajutor medical, fie individual, fie alături de colegii lor pompieri sau de la Ambulanță,  așa cum s-a arătat în cadrul evenimentului de evaluare a activității pe anul 2023 a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Neron Lupașcu, care a avut loc miercuri, în prezența col. dr. ing. Constantin Florea, prim adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență (IGSU), și a prefectului județului Buzău, Daniel Țiclea.

 

Foarte multe traumatisme

 

Cazuistica la care au intervenit salvatorii SMURD este variată, dar se remarcă numărul mare de intervenții în cazuri de traumatisme, afecțiuni cardiace și intoxicații. Astfel, dintre cele 6.918 persoane care au primit ajutor din partea salvatorilor SMURD pe parcursul anului trecut (6.226 adulţi şi 692 copii), se remarcă 1.019 cazuri au fost traumatisme (13,04%), în 255 de cazuri a fost nevoie de prim ajutor în urma unui accident rutier (3,26%), în 37 de cazuri s-a intervenit pentru descarcerarea unor persoane accidentate pe șosele (0,47%), iar 1 caz de descarcerare a avut loc în urma unui accident feroviar (0,01%).

Alți 472 de buzoieni la care au intervenit paramedicii SMURD au prezentat afecţiuni cardiace (6,04%), 85 erau în stop cardio-respirator (1,09%), iar în 407 cazuri au prezentat afecțiuni neorologice și psihiatrice (5,21%), în timp ce 281 au fost cazuri de intoxicaţii (3,6%) și alte 8 persoane au fost ajutate după ce au suferit arsuri (0,1%).

Mai mult de jumătate dintre intervențiile salvatorilor SMURD au fost pentru afecţiuni medicale generale – 3.945 de cazuri (50,49%).

 

 Alte misiuni SMURD

 

Echipajele SMURD au avut, în total, 7.814 de solicitări, iar pe lângă intervențiile de prim ajutor medical de urgenţă, au participat la 534 verificări ale secțiilor ATI din spitale (6,83%), la 39 de misiuni de căutare salvare persoane (0,5%), la 89 de cazuri de asistenţă persoane şi deblocări (1,14%) și la 22 de exerciţii tactice (0,28%).

Deloc de neglijat au fost și intervențiile în zonele în care populația a fost în pericol din cauza animalelor sălbatice, participând la 219 misiuni de asigurare a zonei de producerea unei situaţii de urgenţă (din care 154 la prezență animal sălbatic) – 2,8%, la 81 misiuni de asigurare intervenţie la evenimente publice – 1,04%, 55 de misiuni de sprijin (la incendii, asistenţă persoane, salvare animale) – 0,7%, 103 activităţi de recunoaştere în teren şi instruire – 1,32% și 7 alte intervenții – 0,09%.

Au fost și 150 de cazuri în care echipajele SMURD au fost întoarse din drum ori s-au deplasat fără a interveni (1,92%), dar și 5 cazuri de alertă falsă (0,06%).

 

Aproape 10.000 de intervenții  

 

În zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență „Neron  Lupaşcu” Buzău s-au produs 9.821 evenimente (2.007 intervenții ale pompierilor și 7.814 solicitări SMURD) care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă – o medie de aproape 3 intervenții pe zi.

Între principalele acțiuni de intervenție a pompierilor ISU Buzău se numără 456 de cazuri de stingere a incendiilor, în 295 de incendii de vegetație uscată, 292 de misiuni de prim ajutor și descarcerare la accident rutier, 32 de acțiuni de asanare teren de muniție rămasă neexplodată, 151 de recunoașteri în teren și 73 de exerciții.

În 2023, ISU Buzău și-a înnoit și tehnica din dotare, cu 9 noi autospeciale de stingere de diferite tipuri, cu un punct de comandă mobil, 1 post medical avansat, dar și 1 pernă de salvare de la înălțimi de maximum 16 metri – achiziționate printr-un proiect al IGSU.

„Bilanțul anului 2023 este o ocazie importantă pentru a reflecta asupra progreselor realizate și a identifica domeniile în care putem să îmbunătățim, pentru a asigura o comunitate mai sigură și mai protejată”, transmit reprezentanții ISU Buzău.

 

Reziliența comunităților și voluntariat

 

Deloc de neglijat este și implicarea pompierilor și paramedicilor ISU în acțiunile de instruire a populației civile în recunoaștere a unei situații de urgență și modul în care trebuie intervenit, pentru salvarea unei vieți. Atfel, prin acțiunile Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența comunităților (SPIRC) s-au desfășurat 126 de activităţi de informare preventivă, la unitățile administrative din județ și în instituții de învățământ, un accent deosebit acordându-se însuşirii deprinderilor practice de evacuare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă (riscuri de incendiu și cutremur) și de acordare a primului ajutor.

În cadrul campaniei „Salvator din pasiune” s-au înscris 96 de voluntari în anul 2023, în evidenţa inspectoratului aflându-se, la momentul actual, 130 de voluntari, din care 7 au absolvit cursul de prim-ajutor calificat, iar 123, cursul de prim-ajutor de bază. În perioada analizată, voluntarii au participat, împreună cu personalul SMURD, la 1.391 de intervenţii, iar cu personalul din cadrul SPIRC, la 40 de activităţi de informare preventivă (Caravana SMURD şi la Instituţii de învăţământ din Judeţul Buzău).

În bilanțul ISU Buzău se mai arată că, în 2023, numărul controalelor de prevenire a crescut cu aproximativ 6% faţă de perioada similară a anului precedent, iar cuantumul total al amenzilor aplicate a crescut cu aproximativ 158 % față de anul 2022.

 

Distincții onorifice

 

Ca în fecare an, în cadrul evenimentului de evaluare a activității Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență „Neron  Lupaşcu”, au fost acordate și două distincții onorifice.

Doi subofițeri din cadrul Inspectoratuluicare s-au remarcat în mod deosebit pe parcursul misiunilor la care au luat parte pe parcursul anului trecut și au dat dovadă de curaj și profesionalism, folosind toate resursele diponibile pentru ca evenimentul să nu se soldeze cu victime, au fost răsplătiți cu disticții de onoare în cadrul evenimentului.

Plutonierul Cosmin-Manuel Fudulu a primit distincția de „Salvator de onoare al anului 2023”.

Plutonierul adjutant șef Mihai-Florentin Buf a fost desemnat „Pompier de onoare al anului 2023”. 

Cu această ocazie, dorim să felicităm toți colegii pentru eforturile depuse și pentru profesionalismul de care dau dovadă zilnic! De asemenea, asigurăm cetățenii că suntem la datorie și anul acesta, la fel de implicați și determinați!”, au transmis reprezentanții ISU Buzău.

 

Sursă foto: ISU Buzau

 


Adaugati un comentariu


 

*