Buzoienii, solidari cu victimele cutremurului din Turcia. Campanie umanitară organizată de SJU Buzău și Consiliul Județean

14 februarie 2023 | 0 comentarii |

La inițiativa medicului dermatolog de origine turcă Merve Oruç, Spitalului Județean de Urgență Buzău, în parteneriat cu Consiliul Județean a inițiat o campanie de strângere de ajutoare pentru poporul turc, căreia buzoienii sunt invitați să i se alăture.  

 

Zeci de mii de oameni și-au pierdut viața și alte câteva milioane au rămas fără adăpost, fără hrană și fără prea multe speranțe după ce cutremurele devastatoare din 6 februarie au distrus orașe întregi din Turcia și Siria, iar cei care au scăpat cu viață au mare nevoie de ajutor. ONU și alte organisme internaționale au oferit sprijin umanitar, dar nevoile sunt, în continuare, foarte mari. A fost activat și mecanismul de protecție civilă al UE, iar 21 de țări, între care și România, au oferit echipe de căutare și salvare pentru a ajuta autoritățile turce să salveze oamenii de sub dărâmături și au trimis echipe medicale pentru a oferi asistență medicală de urgență.

Agenția pentru dezastre din Turcia a anunțat, luni, că 31.974 de persoane au murit în urma cutremurelor de săptămâna trecută, iar aproape 195.962 de victime au fost evacuate din zonele afectate din sudul Turciei. În cele 10 provincii afectate de dezastru trăiesc peste 13,4 milioane de persoane, iar potrivit estimărilor Confederației turce a întreprinderilor și afacerilor, vor fi necesare 58,3 miliarde de lire pentru repararea și reconstrucția locuințelor și a infrastructurii.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că țara sa se confruntă „cu una dintre cele mai mari dezastre naturale din istoria umanității”, dar promite că va reconstrui toate casele prăbușite în decurs de un an, însă mai întâi este necesar să se găsească adăpost sutelor de mii de persoane rămase fără locuințe.

 

Dr Merve Oruc

Românii au fost printre primii care au sărit în ajutorul poporului turc. Pe lângă echipele de salvare care s-au deplasat în ţările grav afectate de cutremur și ajutoarele trimise de statul român sinistraților, românii simpli încearcă să întindă o mână de ajutor și organizează campanii de strângere de ajutoare prin care să aline puțin suferința celor care s-au trezit, peste noapte, fără nimic.

O astfel de campanie umanitară a fost lansată și la Buzău, de Spitalul Județean de Urgență, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, la inițiativa medicului de origie turcă Merve Oruç, șef secție Dermato-Venerologie, care are foarte mulți foști colegi de facultate în Turcia, în zonele afectate de dezastru.

Am colegi care au terminat facultatea și s-au întors în țară, dar fiind în zona de cutremur nu mai pot să iau legătura cu ei. Am aflat de la familie că unii au decedat. Este foarte greu, în fiecare zi este cutremur. Ambasada Turciei și TIAD (Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România) s-au mobilizat pentru a-i sprijini pe cei afectați. La nivelul județului Buzău, campania este organizată de Spitalul Județean, în parteneriat cu Consiliul Județean”, spune dr. Merve Oruç.

 

Claudiu Damian, Merve Oruc

Marți, 14 februarie, este prima zi în care pot fi donate pături, lenjerii și alte lucruri utile persoanelor greu încercate în urma cutremurelor. „Cei care vor să ajute ne găsesc la Spitalul Gârlași, pe strada Plevnei, de la ora 9:00 la 14:00. Avem nevoie de corturi, lenjerii de pat, scutece pentru copii, butelii de gaz, geci, echipamente pentru iarnă. Problema este că este foarte frig acolo și este foarte greu pentru ei”, a explicat dr. Merve Oruç.

Doamna doctor a venit la mine și m-a întrebat dacă putem colabora și am zis imediat DA, pentru că eu cred că nu putem rămâne indiferenți la situația dramatică prin care trece poporul turc. Și noi ne aflăm într-o zonă seismică și sper să nu pățim așa ceva, dar, nu putem uita că în 1974, când România a fost afectată de un cutremur puternic, mulți ne-au sărit în ajutor. Gândindu-mă la aceste lucruri, cred că este necesar să fim alături de oricine are nevoie de aceste bunuri și am fost de acord ca Spitalul Județean de Urgență Buzău să se implice în această campanie și am pus la dispoziție logistica necesară, pentru a strânge aceste donații. Am ales secția exterioară Gârlași, unde avem un container, în spate, care este modernizat și unde avem și pază. Marți, 14 februarie, trecem la colectarea lucrurilor. Avem semnale că destul de multă lume vrea să doneze și mai multe firme și-au anunțat disponibilitatea de a contribui, dar și angajații spitalului s-au oferit să pună umărul”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

 

Dr Merve Oruc

Buzoienii au demonstrat, încă o dată, că știu ce înseamnă solidaritatea și și-au manifestat solidaritatea cu poporul turc, imediat ce au aflat de campania umanitară organizată de Spitalul Județean, la inițiativa singurului medic de origine turcă din unitatea medicală care, cu gândul la foștii colegi, prieteni și poporul turc, a fost cea care a venit cu propunerea de a organiza o campanie prin care să fie ajutate cât mai repede persoanele afectate de seismele devastatoare din Turcia.

Chiar din primele ore, la punctul de colectare a donațiilor, de pe strada Plevnei, au venit și primele ajutoare, iar buzoienii care vor să sară în sprijinul persoanelor afectate de dezastru sunt așteptați în continuare la secția Gârlași, pe strada Plevnei, între orele 9:00 și 14:00, unde pot dona corturi, lenjerii de pat, scutece pentru copii, butelii de gaz, îmbrăcăminte/încălțăminte pentru iarnă, în special pentru copii și alte bunuri de strictă necesitate.

Asociația Oamenilor de Afaceri Turci TIAD a deschis și câteva conturi bancare, pentru cei care vor să sprijine cu bani, victimele cutremurelor din Turcia:

RO12 UGBI 0000 1220 0339 5 RON Garanti Bank

RO05 UGBI 0000 1220 0339 6 EUR Garanti Bank

RO57FNNB000901050794RO01 Credit Europe Bank

 

 


Adaugati un comentariu


 

*