PFA sau SRL? Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa incepi o afacere

13 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Ai o idee despre o afacere si nu stii cum sa o valorifici mai bine? Pentru a porni cu dreptul, trebuie sa fii informat. Cunoasterea revederilor legislative si un plan de afaceri sunt esentiale inainte de a porni la drum.

 

 Inceperea unei afaceri reprezinta o provocare pentru oricine. Trebuie sa ai o idee despre ceea ce vrei sa obtii, sa-ti faci un plan de afaceri prin care sa preconizezi veniturile posibile si cheltuielile cu activitatea si nu in ultimul rand,  sa te documentezi in legatura cu legile in vigoare. Dupa care, trebuie sa infiintezi societatea sau alta forma de organizare care se potriveste mai bine scopurilor tale.

La infiintare, poti sa optezi intre mai multe variante: consituire in Societate, PFA (CMI, I.I, etc.), SRL cu impozit pe profit sau microintreprindere. Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje, de aceea este bine sa te consulti cu un specialist inainte de a opta pentru una dintre variante.

 

Activitatile desfasurate sub forma profesiilor liberale sunt asimilate activitatilor independente numite generic PFA.

PFA datoreaza impozit 16% asupra venitului net realizat. Baza o reprezinta venitul net, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizatiile platite la asociatiile profesionale – art. 48 alin. (6) din Codul fiscal.

In cadrul cheltuielilor deductibile pentru calculul impozitului pe venit intra si contributiile sociale ale contribuabilului.

Incepand cu data de 01.07.2012, competenta de administrare a contributiilor sociale datorate bugetului consolidat revine ANAF (administratiilor financiare in raza carora contribuabilul isi are domiciliul fiscal). Acest lucru presupune ca inclusiv contributiile sociale (CAS si sanatate) vor fi declarate si achitate la ANAF si nu la Casa de Pensii sau Casa de Sanatate.

Pentru PFA sunt mai putine declaratii fiscale de depus si poti tine contabilitate simplificata. Toate aceste forme de organizare, numite generic PFA, pot avea angajati, care presupun plata contributiilor sociale, iar in cazul in care ai profit, poti acorda salariatilor anumite stimulente.

 

Contributiilor datorate de PFA incepand cu 01.07.2012

Despre CAS: Baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF (adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie), care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie sa fie cel putin egal cu 741 lei). Cota este de 31.3%, rezultand o suma de plata de 232 lei lunar. Plata CAS se efectueaza trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru – art. 296^24 alin. (3) Cod fiscal. Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei privind venitul realizat, AFAF sa efectueze regularizarile privind CAS.

Despre sanatate : Baza lunara o constituie diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale), stabilita de organul fiscal pe baza declaratiei de venit estimat, depusa de contribuabil. Rezulta, asadar, ca dupa 01.07.2012 contributiile sociale (CAS si sanatate) devin cheltuieli nedeductibile pentru stabilirea bazei pentru sanatate.
Cota este de 5.5%. Plata contributiei de sanatate se efectueaza trimestrial,in  patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei privind venitul realizat, ANAF sa efectueze regularizarile privind sanatatea.

Execeptiile de la plata contributiilor sociale nu sunt prevazute decat la CAS, in cazul in care titularul PFA obtine si alte venituri, cum ar fi: salarii, pensii etc.; pentru sanatate nu sunt prevazute exceptii de la plata.

In afara de aceste trei impozite (impozit pe venit, CAS si sanatate), un PFA (profesie liberala), nu mai are alte obligatii catre bugetul de stat.

 

SRL, platitor de impozit pe profit:

Impozitul este de 16% pe profit, la care se mai adauga din nou 16% pe dividende, atunci cand asociatii vor sa scoata castigul din firma. Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri.

In seria de articole publicate in Sanatatea Buzoiana sub genericul „Tratamentul cheltuielilor din punct de vedere fiscal” (I-V), am descris amanuntit ce inseamna cheltuielile deductibile fiscal si care sunt cheltuielile nedeductibile fiscal.

Daca ai salariati, acest lucru presupune plata contributiilor aferente:

Contributii angajator

  • Pensie – 20,8% pentru conditii normale de munca;
  • Sanatate – 5,2%;
  • Concedii si indemnizatii – 0,85%;
  • Somaj – 0,5%;
  • Accidente de munca si boli profesionale – 0,15%-0,85%;
  • Fond garantare plata creantelor salariale – 0,25% din fondul de salarii.

SRL microintreprindere:

Daca ai pana la 9 salariati inclusiv si veniturile nu depasesc echivalentul in lei al 100.000 de euro, poti opta pentru microintreprindere. In special daca derulezi o activitate cu cheltuieli reduse si profitabilitate mare, specialistii  recomanda microintreprinderea.

Nu pot opta pentru aceasta varianta cei desfasoara activitati in domeniul bancar sau in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii.

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3% pe  veniturile realizate din orice sursa.Sunt cateva exceptii prevazute la articolul 112^7 alin 1.

Daca ai salariati , presunune plata contributiilor aferente.

Contributii angajator

  • Pensie – 20,8% pentru conditii normale de munca;
  • Sanatate – 5,2%;
  • Concedii si indemnizatii – 0,85%;
  • Somaj – 0,5%;
  • Accidente de munca si boli profesionale – 0,15%-0,85%;
  • Fond garantare plata creantelor salariale: 0,25% din fondul de salarii.

Oricare dintre aceste forme de organizare devine platitor de TVA in cazul in care cifra de afaceri depaseste plafonul maxim stabilit prin lege (220.000 lei),  sau daca opteaza din start pentru a fi platitor de TVA, cu exceptia cazurilor in care desfasoara o activitate scutita de TVA, ca cele din domeniul sanatatii.

Alte avantaje sau dezavantaje ar fi ca desfiintarea este mult mai dificila in cazul firmei. O diferenta importanta intre SRL si PFA consta in limitarea raspunderii. Astfel, in cazul SRL-ului raspunderea proprietarului este limitata la capitalul firmei, PFA trebuie sa-si puna la bataie bunurile proprii.

Daca vrei sa beneficiezi, luna de luna, de venitul realizat si practici o profesie libera, precum ziarist, artist, contabil, PFA-ul este cel mai avantajos. Intreprinzatorul are acces imediat la venit, spre deosebire de cazul SRL-ului, unde pentru asta trebuie asteptate sfarsitul anului si depunerea bilantului.


Categorii: Economic

Adaugati un comentariu


 

*