Povești de învingători: Dan Răican, președintele Asociației Antiparkinson

Diagnosticat inițial cu accident vascular, el a urmat, timp de câțiva ani, un tratament greșit, pentru ca într-un final să afle că suferea de Parkinson.

 

Dan Raican

Dan Răican reprezintă un alt exemplu de dăruire pe care Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a ales să-l promoveze în cadrul campaniei „Pledează pentru drepturile tale ca pacient!”, pentru a-i încuraja pe pacienți să se adreseze sau să se alăture asociațiilor reprezentative care le apără drepturile.

„Prima dată am fost diagnosticat cu accident vascular cerebral și timp de doi ani am fost tratat pentru acest diagnostic. După ani am mers la un control la Spitalul Bagdasar, unde mi s-a spus că am Parkinson și de atunci am fost să fiu tratat pentru această boală. În 2006, am mers la un alt medic care m-a îndemnat să fac o asociație și așa s-a născut Asociația Antiparkinson. De atunci, lucrurile au început să se rostogolească și să crească”, își începe acesta povestea.

La acea vreme nu cunoștea nimic despre boala Parkinson și nici despre asociațiile de pacienți, așa că a luat totul „de la zero”. „Am crezut că sunt destul de puțini și am vrut să iau legătura cu ei pentru a împărtăși ceea ce simțim și să facem ceva pentru a lupta împotriva bolii Parkinson și a-i ajuta pe ceilalți bolnavi”, mai declară acesta.

 

Dan Raican

Din momentul înființării asociației pe care o conduce, lucrurile s-au schimbat mult, până în momentul de față. Dan Răican are în portofoliu o serie de proiecte demarate, precum și câteva cărți scrise despre experiența sa în lupta cu boala și în lupta petnru drepturile  celor care suferă de Parkinson, în tot acest timp.

„Beneficiul este că avem o voce pentru susținerea drepturilor pacienților în fața autorităților medicale. Împreună suntem mai puternici ca unul singur care nu are sorți de izbândă într-un ocean foarte mare. Pentru mine, beneficiile sunt că mă întâlnesc cu alți oameni și împărtășesc cunoștințele și legăturile mele și pot să le spun despre ceea ce înseamnă boala Parkinson. Despre acest lucru am scris și câteva cărți. Am creat o Școală a pacienților, împreună cu un psiholog și un kinetoterapeut, am ținut conferințe în mai multe orașe despre afecțiune și despre importanța asociațiilor de pacienți. Așa, am reușit să găsim mai mulți pacienți care, ulterior, s-au implica”, mai spune Dan Răican.

 

Dan RaicanAcesta vorbește și despre principalele piedici cu care s-a confruntat din 2006 până în prezent, precizând că principalele dificultăți vin din partera autorităților.

„Dificultățile vin din partea factorilor decizionali, adică a Ministerului Sănătății, pentru că uneori chiar dacă susținem introducerea anumitor legi, anumitor derogări referitor la tratament, ei se fac că nu știu. Uneori s-a întâmplat ca unii pași să nu reușim să îi facem. Ne lipsește un medicament de bază în tratamentul Parkinsonului și nu am reușit să ajutăm pacienții”, își continuă povestea Dan Răican

„Pacienții trebuie să știe că niciodată nu sunt singuri și întotdeauna vor găsi o alinare, chiar dacă asta vine de la Dumnezeu. Prin poveștile lor, ei pot sa creeze un curent de opinie, pot ajuta în obținerea unui mai bun tratament pentru toți pacienții”, mai spune președintele Asociației Antiparkinson, adăugând că, pentru el, asociația înseamnă implicare, muncă și responsabilitate.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Comentarii (4)

 1. iuliana bogdan spune:

  TMS-ul este buna pentru parkinson?

  • Sanatatea Buzoiana spune:

   Întrebați-vă medicul! Noi suntem doar o publicație care vă oferă informații, nu ne substituim medicilor; nu punem diagnostice și nici nu oferim sfaturi medicale, pentru că nu avem această competență.

 2. LILI VOICU spune:

  Sunt diagnosticata cu boala Parqinson din anul 2012. Am avut pensie pe caz de boala de 817 ron și în luna ianuarie m-au scos la pensie de drept cu aceiași suma. Dar, primesc 1000 de lei lunar. Pensia de handicap este de 60 de lei.
  Intrebare: Ma puteți sfătui ce acte trebuie sa depun pentru pensia de însoțitor? Mulțumesc anticipat

  • Redactie SB spune:

   Potrivit legii, doar pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix, sau la asistent personal (insoțitor).
   Documente necesare: copia actului de identitate; copia certificatului de încadrare în grad de handicap; copia deciziei de pensionare și ultimul talon de pensie în original și copia actului de identitate al reprezentantului legal (pentru persoanele cu handicap grav puse sub interdicție, certificată de hotarârea judecatorească în copie).
   În termen de 30 zile de la data înregistrării cererii se efectuează o anchetă socială pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de acordare a indemnizației de însoțitor. În următoarele 30 zile vi se va comunica dacă cererea a fost sau nu soluționată favorabil.
   Detalii outeți obține de la Casa de Pensii de care aparțineți.

Adaugati un comentariu


 

*