Premieră medicală la Spitalul Colentina: o femeie își va putea folosi din nou brațul drept, după un transplant de tendon
Este prima dată când medicii români folosesc tendon ahilean pentru o astfel de intervenție chirurgicală, grefa fiind prelevată de la un donator în moarte cerebrală și păstrată în Banaca de țesut de la Spitalul Colentina.
Pentru prima dată în România, o femeie a primit șansa de a-și folosi din nou brațul drept, după un transplant de tendon al lui Ahile, efectuat de medicii de la Spitalul Clinic Colentina, în luna noiembrie, anul trecut. „Tendonul lui Ahile a fost prelevat de la un donator în moarte cerebrală, fiind pentru prima oară în ţară când o astfel de grefă, de la banca de ţesut a Spitalului Colentina, a fost folosită pentru o astfel de intervenţie chirurgicală”, informează Agenția Națională de Transplant (ANT).
Potrivit dr. Dan Valentin Anghelescu, „Singura soluţie posibilă era o reconstrucţie a acestui tendon cu un muşchi din spatele umărului, la care am folosit o augmentare cu o alogrefă de la banca de ţesut, cu tendon ahilean, pe care l-am ţesut într-un anumit mod. Am avut noroc de o colaborare foarte bună cu toţi colegii de la spitalul Colentina”, a declarat chirurgul ortoped de la Spitalul Colentina, care a coordonat intervenția.
Dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii de ţesut de la Spitalul Colentina, a precizat că „este prima alogrefă de tendon ahilean pe care noi o livrăm pentru o astfel de intervenţie chirurgicală. Mulţumesc familiilor care acceptă donarea de ţesuturi. Se fac foarte puține donări. În afara de acordul pentru organ, există şi ţesut. Patologia se extinde foarte mult şi la copii. Avem ligamente date copiilor care au nevoie de aşa ceva, să nu mai vorbim de oase tubulare pentru diverse defecte post-neoplazii care sunt emoţionante”.
„Această reușită subliniază importanța donării de țesuturi, esențiale pentru salvarea sau îmbunătățirea vieții multor pacienți. Donarea de organe se poate face doar după decesul unui pacient. Pentru că foarte puțini sunt eligibili, fiecare acord al unei familii este extrem de prețios. Fiecare decizie contează. Prin acest gest altruist, putem oferi o șansă la viață celor care luptă contracronometru” explică dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției naționale de Transplant.