Premierul Marcel Ciolacu promite că Sănătatea va fi o prioritate în mandatul său

16 iunie 2023 | 0 comentarii |

Guvernul Ciolacu a trecut joi, de votul Parlamentului, cu 290 de voturi „pentru” și 95 „împotrivă”, iar după depunerea jurământului la Cotroceni, noul executiv s-a întrunit în prima ședință din acest mandat. 

 

Guvernul condus de Marcel Ciolacu, după rocada politică PNL – PSD, a fost învestit de Parlament, joi după-amiază, cu 290 de voturi „pentru” (minimul necesar era 234) și 95 de voturi „împotrivă”. Parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), până de curând membru al coaliției de guvernare, s-au abținut de la vot după ce au fost excluși din echipa de guvernare.

Noul premier a declarat că le mulțumește atât colegilor parlamentari care l-au votat cât și celor care nu l-au votat și a promis că va încerca să se ridice „la nivelul așteptărilor românilor” și speră „să îndeplinim împreună cât mai multe reforme și promisiunile sociale pe care le-am făcut de la această tribună”. „Îmi asum responsabilitatea ca prim-ministru să fac tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu îi mai fie frică de ziua de mâine! Credința mea este în Dumnezeu și în România! Prima noastră luptă va fi cu prețurile și cu specula! Nu-i vom ierta pe cei care profită de pe urma crizelor pe spatele românilor! Programul de guvernare propus conține măsuri care țintesc rezolvarea problemelor cu care românii se confruntă”, a afirmat Marcel Ciolacu, menționând că noul guvern are ca obiectiv principal reformele și economia, iar între priorități se numără sănătatea și educația.

 

Deși anunțase cu o zi înainte că nu va vota un cabinet din care va face parte Alexandru Rafila, deputatul Patriciu Achiaș-Cadariu se pare că s-a răzgândit, după ce ar fi avut o discuție cu Marcel Ciolacu, care i-a promis că se va implica „personal” în procesul de implementare a Legii privind Planul Național de Combatere a Cancerului şi că „va ţine aproape” de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, cea mai afectată de tergiversarea aplicării noului PNCC. „Vă asigur că, în ceea ce mă priveşte, atunci când insist pentru implementarea legii, nu o fac din orgoliu. În fond, mi-am dus la capăt munca de parlamentar, odată ce actul normativ a fost promulgat. Aş putea să mă retrag. Dar, ca medic, nu pot ignora viaţa pacienţilor bolnavi de cancer”, a transmis prof.dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, inițiator și coordonator al proiectului PPNCC, care s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru un nou mandat la conducerea MS, pe motiv că vrea să impună un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege, asumat de Parlament și promulgat de președintele Iohannis în 3 noiembrie 2022.

Acum, rămâne de văzut care variantă a PNCC va fi sprijinită de noul premier, având în vedere că Rafila tocmai l-a revocat din funcție pe managerul Institutului Oncologic București, dr. Bogdan Tănase – chirurg toracic foarte apreciat în rândul specialiștilor și pacienților, urmând să-l înlocuiască cu ec. Florentina Gherghiceanu, șefa Organizației de Femei a PSD Sector 3 și apropiată de Gabriela Firea, numită în aprilie la conducerea Spitalului  CF Witting.

 

La ora 17.00, membrii noului cabinet au depus jurământul la Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis i-a felicitat și le-a urat succes, iar în același timp a lăudat coaliția, care a dovedit că știe să gestioneze treburile publice prin „seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate”, subliniind modul rapid şi fără sincope în care a avut loc rotaţia premierilor. „Vă felicit pentru depunerea jurământului şi vă doresc mult succes în noul mandat”, subliniind că rotaţia premierilor s-a produs „în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune”, a afirmat președintele Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni, după ce Guvernul Ciolacu a depus jurământul.

Șeful statului le-a atras însă atenția membrilor Cabinetului Ciolacu să nu piardă din vedere pentru ce au depus jurământul. „Vă doresc, domnule prim-ministru, domnilor vice prim-miniştri, doamnelor şi domni miniştri, să nu pierdeţi din vedere pentru ce aţi jurat. Lucrul cel mai important este să vă străduiţi să rezolvaţi problemele României şi ale românilor, doar după aceea problemele, evident problemele legate de formaţiunile politice. Vă doresc tuturor un mandat bun, cu rezultate şi în ansamblul Guvernului o reuşită”, a adăugat președintele Iohannis.

 

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis premierlui Marcel Ciolacu că este încredinţat că va continua munca începută de coaliţie, avertizându-l însă că mai sunt multe probleme de rezolvat, mai ales în contextul anului 2024 care este unul electoral.

Domnule prim-ministru Ciolacu, aţi fost parte din echipă, aţi condus Camera Deputaţilor şi aţi lucrat într-o adevărată echipă în conducerea coaliţiei. Sunt încredinţat că în această nouă postură şi cu această echipă care astăzi a depus jurământul veţi continua munca începută de coaliţie acum un an şi jumătate. Sunt multe probleme de rezolvat, nu trebuie să trăim cu impresia că toate s-au rezolvat şi acum lucrurile vor merge mai uşor, nu, în practică ştim că merge din ce în ce mai greu. Avem încă jumătate de an în care putem să rezolvăm foarte multe lucruri, după care vom intra într-un an super electoral care în sine deja este o provocare pentru o societate. Vom avea patru rânduri de alegeri şi în acelaşi timp ţara trebuie guvernată responsabil şi cu rezultate bune”, a explicat președintele Iohannis.

 

După ceremonia de învestire de la Cotroceni, Guvernul Ciolacu a avut, la ora 19.00, prima ședință din acest mandat. La finalul ședinței, premierul Ciolacu a declarat că la finalul ședinței de guvern, că „acest mandat este despre reforme și economie” și că „la Guvernul României și la toate ministerele de linie a anunțat că se intră într-un regim de mobilizare generală”. El a adăugat că „avem de livrat ținte și jaloane din PNRR și că nu putem rata nimic”.

Am dat colegilor primele drafturi de ordonanțe pe care vrem să le citim în următoarea ședință de Guvern pentru a le aplica cât mai urgent. Este vorba de reducerea prețurilor la alimentele de bază, sprijinirea procesării de alimente, schema de susține a industriei materialelor de construcții, plus introducerea energiei verzi în firmele agricole”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul ședinței de guvern, adăugând că „toți funcționarii trebuie să înțeleagă că avem nevoie de performanță în administrație” și că „statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou”.

 

Referitor la protestele din Sănătate, Ciolacu a spus că vineri va avea o întâlnire cu fostul ministru al Finanţelor şi cu noul ministru și că i-a cerut și guvernatorului Mugur Isărescu să găsească disponibilitatea de a avea întâlnire la Guvern și este convins că împreună vor găsi soluții și pentru rezolvarea problemelor din Sănătate.

El a menţionat că a avut deja o întâlnire pe această temă cu un reprezentant al unui sindicat din Sănătate, împreună cu fostul prim-ministru Nicolae Ciucă, întrevedere în cadrul căreia s-au negociat anumite lucruri.

Există două sindicate în Sănătate, eu cu domnul fost prim-ministru Nicole Ciucă ne-am văzut cu un singur reprezentant al unui sindicat, va urma să avem această întâlnire. S-au făcut, s-au încheiat lucrurile şi au trecut prin şedinţa de Guvern la Anexa 2, s-au negociat anumite lucruri care să se prindă în următoarele şedinţe de guvern”, a afirmat Ciolacu.

 

Premierul Ciolacu a mai spus că „mandatul acestui guvern este despre reforme și economie” și că sănătatea și educația sunt priorități pe care și le asumă fără echivoc, alături de reformele care să ducă la îmbunătățirea vieții tuturor românilor.

Mandatul acestui guvern este despre reforme și economie, cum poate economia să producă mai multă valoare și locuri de muncă și rezultatele să se vadă concret în buzunarele oamenilor. În fiecare ședință de guvern avem noi măsuri de stimulare economică. Primul și cel mai concret rezultat al unei guvernări bune este ca inflația să scadă, oamenii să simtă asta în prețurile unor produse de bază. Asta vrem să facem imediat și să acționăm încă de săptămâna viitoare. Alături de acest demers, avem alte măsuri țintite pentru a susține agricultura, construcțiile și energia. Din punctul meu de vedere, sunt domeniile care fac diferența pentru oameni”, a conchis Marcel Ciolacu.

 

Guvernul Ciolacu este format doar din miniștri PSD și PNL, UDMR ieșind de la guvernare întrucât nu s-a ajuns la un acord privind portofoliile pe care ar fi urmat să le primească în noul Executiv.

Astfel, de la PSD au depus jurământul, la Cotroceni: Marian Neacşu -vicepremier; Sorin Grindeanu – ministrul Transporturilor; Adrian Câciu – ministrul Fondurilor Europene; Angek Tîlvăr – ministrul Apărării; Bogdan Ivan – ministrul Digitalizării; Marius Budăi – ministrul Muncii; Alexandru Rafila – ministrul Sănătăţii; Radu Oprea – ministrul Economiei şi Turismului; Gabriela Firea – ministrul Familiei şi Tineretului; Florin Barbu – ministrul Agriculturii.

Din partea PNL, din Guvernul Ciolacu fac parte: Cătălin Predoiu – minsitrul Afacerilor Interne şi vicepremier; Marcel Boloş – ministrul de Finanţe; Sebastian Burduja – ministrul Energiei; Alina Gorghiu – ministrul Justiţiei; Ligia Deca – ministrul Educaţiei; Mircea Fechet – ministrul Mediului; Adrian Veştea – ministrul Dezvoltării; Raluca Turcan – ministrul Culturii.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*