Spitalul Județean Buzău, pichetat de sindicaliștii Federației Solidaritatea Sanitară

15 iunie 2023 | 0 comentarii |

La doar o oră după ce au anunțat continuarea programului de proteste stabilit anterior, cu noi pichetări și renunțarea medicilor la gărzile suplimentare, sindicaliștii Solidaritatea Sanitară au transmis că sistemul informatic destinat coordonării acțiunilor de protest a fost ținta unui atac informatic.

 

În timp ce Cabinetul Ciolacu era votat în Parlament și după protestul și marșul organizat pe 8 iunie, în București, sindicaliștii Federației „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) au organizat, astăzi, acțiuni de pichetare a spitalelor dintoată țara, în intervalul orar 12.00-12.30, continuând astfel programul de proteste stabilit.

Acțiunea de astăzi, desfășurată fără întreruperea activității unităților medicale, este „un semnal de avertizare prealabilă a guvernanților privind riscul declanșării grevei generale adresat politicienilor care tocmai vor fi (re)instalați la putere”, au transmis sindicaliștii FSSR, amintind că pe 27 iunie au programată o grevă de avertisment, iar pe 1 iulie ar putea intra în grevă generală, dacă revendicările lor nu sunt soluționate, recomandând Guvernului „să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriul reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”.  

Sindicaliștii Federației Sanitas, care la rândul lor au declanșat conflictul de muncă și au intrat în grevă japoneză pe 7 iunie, au anunțat ieri, că „Negocierile continuă, așteptăm formarea noului guvern!”, dar cele două sindicate reprezentative din sănătate nu au un program comun de proteste, deși revendicările sunt aproape identice.

 

Și în fața Spitalulului Județean Buzău, un grup de sindicaliști afiliați Federației „Solidaritatea Sanitară” au protestat timp de o jumătate de oră și și-au strigat nemulțumirile. Odată cu acest protest, despre care sindicaliștii spun că are un caracter inovativ, prin modalitatea de desfășurare afirmându-se în mod direct necesitatea de rezolvare a problemelor indicate în revendicări, a fost lansat și protestul „Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare” (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază).

Din momentul lansării acțiunii, toți medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de a adera la această formă de exprimare a nemulțumirii față de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale. De pe platforma dedicată protestului în numele medicilor care subscriu la această acțiune va fi transmisă către unitățile sanitare și către guvernanți înștiințarea privind intenția de a demisiona”, susțin sindicaliștii.

Revendicările sindicaliștilor Solidaritatea Sanitară au fost reunite într-un decalog:

1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.

b. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.

c. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.

3. Acceptarea propunerilor Federației Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea șînregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

7. Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:

a. Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii

b. Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală

c. Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.

8. Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:

a. Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură

b. Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.

9. Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănă

10. Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

La doar o oră după ce Federația „Solidaritatea Sanitară” anunța continuarea programului de proteste stabilit anterior, cu două noi pichetări și renunțarea medicilor la gărzile suplimentare, liderii sindicali au transmis că sistemul informatic destinat coordonării acțiunilor de protest a fost ținta unui atac informatic. „Ținta principală a fost sistemul informatic destinat coordonării acțiunilor de protest. Măsurile de securitate preinstalate au determinat oprirea sistemelor timp de 11 minute”, au transmis liderii sindicali, pe rețelele de socializare, menționând că „atacul a fost neutralizat” și „toate datele au fost protejate”, fără a preciza însă dacă incidentul a fost sesizat sau dacă face obiectul unei cercetări din partea instituțiilor abilitate.

Lasăm angajații din Sănătate să judece dacă este o coincidență sau un act deliberat. Precizăm ca este a treia oară în ultimii 5 ani când un atac informatic «coincide» cu acțiunile noastre de protest ce utilizează infrastructura online”, au atras atenția sindicaliștii.

 

Liderii Solidaritatea Sanitară menționează că angajații din sistemul public de sănătate care participă la aceste forme de protest susțin revendicările prezentate în „Decalogul revendicărilor Federației «Solidaritatea Sanitară»”, care vizează atât solicitări de natură salarială cât și o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din sănătate și calitatea serviciilor medicale, precum și protecția angajaților împotriva riscului anulării unora dintre drepturile actuale în viitoarea lege a salarizării, care vor genera semnificative scăderi ale veniturilor salariale.

Guvernanții le-au oferit membrilor de sindicat un motiv suplimentar de neîncredere prin încălcarea prevederilor legale în materie de dialog social, concretizate de dialogul social preferențial practicat de Guvern și prin discriminarea angajaților din Sănătate în privința dreptului de a declanșa conflict colectiv de muncă pe teme salariale”, susțin sindicaliștii, care spun că au publicat deja o prezentare detaliată a problemelor cu care se confruntă profesioniștii din sistemul public de sănătate, indicând transparent dovezile și argumentele lor pentru drepturile solicitate, demonstrând necesitatea onorării așteptărilor legitime ale angajaților din Sănătate și subliniind că „adevărații beneficiari ai sistemului sanitar sunt pacienții”, reașezările salariale având „un semnificativ impact pozitiv asupra calității serviciilor medicale”.

 


Adaugati un comentariu


 

*