Alexandru Rafila va „păstori” Sănătatea și în Guvernul Ciolacu

15 iunie 2023 | 0 comentarii |

El și-a încheiat mandatul în Guvernul Ciucă pe fondul unor proteste și al amenințărilor cu greva generală din partea sindicatelor și al unor acuzații din partea specialiștilor și a organizațiilor de pacienți că vrea „să îngroape Legea cancerului” și tot în aceste condiții își începe noul mandat.

 

UPDATE: Cu 25 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și o abținere, Alexandru Rafila rămâne ministru al Sănătății.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a fost propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu și a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru un nou mandat la cârma Ministerului Sănătății, în ciuda criticilor venite chiar din partea colegului de partid, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu anunțând că nu va vota pentru un guvern din care face parte actualul ministru.

Rafila a declarat că a preluat mandatul de ministru al Sănătății în timpul pandemiei cu obiectivul de a salva vieți și deși a spus, la dizolvarea Guvernului Ciucă, din care a făcut parte, că „nu este acum momentul de bilanț, însă din punctul meu de vedere, obiectivul acesta a fost atins”, afirmând că dorește să rămână în continuare ministru al Sănătății deoarece sunt foarte multe proiecte aflate în desfășurare, iar o schimbare a echipei ar fi putut avea efecte negative continuării și finalizării acestora”.

 

Ministrul Rafila și-a încheiat mandatul în Guvernul Ciucă pe fondul protestelor și al amenințărilor cu greva generală din partea sindicatelor, dar și al unor critici vehemente din partea specialiștilor care au elaborat Planul Național de Combatere a Cancerului (PNCC), aprobat în parlament și promulgat de președintele Iohannis și pe care Rafila l-a susținut la momentul respectiv, dar și al asociațiilor de pacienți, care-l acuză că vrea „să îngroape Legea cancerului”, după ce Ministerul Sănătății condus de Rafila a elaborat o nouă variantă a planului.

Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, inițiator și coordonator al proiectului PPNCC, s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Sănătăţii, pe motiv că a promovat un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României și a afirmat că nu va vota un guvern din care ar putea face parte oficialul amintit. Medicul clujean l-a învinuit pe Rafila de „neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului”,reproșându-i că „aţi spus că faceţi norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit. Nu faceţi norme, amânaţi aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare”.

 

Inițiatorul și coordonatoul PNCC în acuză pe ministrul Rafila că „omoară speranța bolnavilor de cancer, ceea ce în opinia sa este „cel mai rău lucru din lume” și că „distruge” tot ce funcționează.

Vorbiți de empatie. Empatie au medicii care privesc pacienții în ochi, nu cred că este cazul. Față de pacienți incompetență și neglijență criminală. Față de medici, incompetență și denigrare (…) Folosiți sintagma cu construcția când distrugeți tot ce funcționează. Ați distrus speranța oamenilor, asta e cel mai rău, când omori speranța. Când omori speranța e cel mai rău lucru din lume. Am fost un susținător al acestei coaliții, dar cred că faceți o mare greșeală, dragi colegi. Clipiți de două ori. Nu trebuie să votați împotrivă, ieșiți din sală sau abțineți-vă”, i-a transmis Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD, lui Alexandru Rafila.

Contestări la adresa vechiului-nou ministru au venit și din partea parlamentarilor USR, care au postat în sala unde s-a desfășurat audierea miniștrilor propuși de Marcel Ciolacu pentru a face parte din cabinetul său, pancarte prin care îi reproșau lui Rafila întârzierea implementării proiectelor finanțate din PNRR în Sănătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*