Sute de buzoieni au donat o picătură de viață de Ziua Donatorului de Sânge

14 iunie 2023 | 0 comentarii |

Prin sloganul „Donează sânge, donează plasmă, dăruieşte viață, dăruiește des”, Ziua donatorului de sânge 2023 se concentrează pe rolul vital pe care sângele sau plasma donate de fiecare dintre noi îl au pentru pacienții aflați în suferință.

 

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, în toate centrele de transfuzii din România s-a tras un semnal de alarmă privind nevoia de sânge și produse din sânge. Numărul tot mai mic al celor care vin să doneze regulat face ca șansele la viață ale celor aflați în suferință să fie din ce în ce mai mici.

Sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs și nu poate fi obținut decât prin bunavoința celui de lângă noi. La fiecare 2 secunde, o persoană are nevoie de sânge. Trei vieți pot fi salvate în urma unei donări. Sângele donat și componente lui (eritrocite, trombocite, plasmă) facilitează o gamă largă de tratamente esențiale, care de multe ori pot face diferența între viață și moarte. Transfuziile de sânge sunt esențiale în caz de accidente grave și de intervenții chirurgicale majore cu pierderi mari de sânge și sunt adesea necesare pentru pacienții bolnavi de cancer.

Donarea de plasmă, o componentă a sângelui, este, de asemenea, utilizată pentru fabricarea de medicamente cum sunt imunoglobulinele și factorii de coagulare, care reprezintă un tratament esențial pentru anumite boli ereditare hematologice severe, cum ar fi hemofilia.

 

În țara noastră, doar 1,7% din populație donează sânge în mod regulat, față de o medie europeană de 10%. Dincolo de statistici, lipsa de sânge înseamnă intervenţii chirurgicale amânate, boli care se agravează, suferinţă şi vieţi pierdute. Deși se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii nu sunt atât de interesați de acest lucru.

Sângele nu se poate importa (și nici exporta), ceea ce obligă fiecare țară să devină autosuficientă din punct de vedere al rezervelor de sânge, ceea ce înseamna că trebuie să detină suficiente rezerve de sânge pentru a-și acoperi necesarul în orice moment. România ar avea nevoie de aproximativ 500.000 de litri de sânge anual, iar în fiecare județ există cel puțin un centru de transfuzii unde se poate dona. Aceste centre sunt responsabile cu recoltarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine către spitalele din județ, iar la nevoie, și către alte spitale din județele apropiate.

La nivel european, 35% din populație donează sânge cel puțin o dată în viață. În fiecare an sunt donate aproximativ 20 milioane de unități de sânge. Cei mai mulți donatori de sânge provin din Austria, unde 66% dintre cetățeni donează. Un procent ridicat de donatori au și Franța, Grecia și Cehia.

 

Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Buzău este unul dintre cele mai active din țară, iar prin colectări organizate în tot județul, cu ajutoru caravanei mobile, reușește să asigure necesarul de sânge din spitalel buzoiene și din alte spitale din țară unde sunt tratați buzoieni care au nevoie de transfuzii.

Celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a început din prima zi a săptămânii, la Baza Aeriană Boboc, unde a fost mobilizare generală pentru donare.

Și anul acesta am vrut să sărbătorim Ziua Mondială a Donatorului de Sânge împreună cu prietenii noștri de la U.M. Boboc și am reușit! Luni și marți, 12 și 13 iunie, am organizat împreună, o campanie de donare la sediul unității militare. Asa cum ne-am obișnuit deja, am fost primiți cu căldură și mai ales cu un număr mare de donatori.Mulțumim din suflet pentru sprijinul permanent, pentru faptul că întotdeauna ați fost alături de noi și de pacienți. Mulțumim tuturor donatorilor, aproape 150, pornind de la domnul general Bălan și continuând cu domnul comandor Pușcă, domnul doctor Irimie, cadre militare și elevi. Aveți tot respectul și considerația noastră!”, a transmis directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biolog Adriana Crăciun.

Ziua Donatorului de Sânge a fost celebrată la Buzău printr-o mobilizare exemplară a polițiștilor, jandarmilor și a motocicliștilor clubului buzoian „Sfinți și Păcătoși”, prieteni fideli ai Centrului de Transfuzii, care încă de la primele ore ale zilei au fost alături de personalul centrului, pentru a dona o picătură de viață.

Într-o atmosferă de sărbătoare, donatorii au fost răsplătiți cu dulciuri și răcoritoare oferite printr-o sponsorizare de Consiliul Județean Buzău, pentru a-i ajuta să se refacă mai repede după donare, dar au avut parte și de surpriza de a primi bilete la Festivalul „Neversea” de la Constanța.

„Avem și anul acesta bilete gratuite la Neversea, pentru prima zi a festivalului. Am avut doritori, dar au fost 300 de bilete și mai avem destule, pentru a le oferi celor care doresc să participe. O să distribuim aceste bilete până vineri, așa că rugăm buzoienii să vină să doneze și să primească bilete”, a precizat directorul CS Buzău.

Așadar, buzoienii sunt așteptați în continuare, să doneze sânge, pentru a veni în ajutorul persoanelor care au nevoie de sânge și componente din sânge, iar în același timp să profite de oportunitatea de a participa gratuit la cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa.

 

Ca niște albinuțe harnice, medicii, asistenții medicali și voluntarii CTS Buzău au muncit toată ziua, iar în același timp și-au manifestat recunoștința față de donatori, în numele celor care vor fi salvați.

La mulți ani, dragi donatori! Astăzi, 136 dintre dumneavoastră ați fost alături de noi. Vă asigurăm de toată recunoștința noastră și de cea a pacienților pe care-i ajutați. Mulțumim personalului din poliție, în frunte cu domnul comandant al Poliției Municipale Buzău, Jandarmeriei Buzău, domnului Alin Zainea și minunaților motocicliști de la Asociația Sfinți și Păcătoși, tinerilor și celor mai puțin tineri cu care am sărbătorit împreună acestă frumoasă zi. Îmi este greu să îmi exprim bucuria de a vedea iarăși, după mult timp, sălile de așteptare pline și oameni entuziaști dornici să doneze sânge. Va așteptăm și în zilele următoare și vă doresc încă o dată, din partea mea și a frumoasei noastre echipe de la CTS Buzău, un călduros «La Mulți Ani!»”, a transmis Adriana Crăciun, directorul CTS Buzău.

În fiecare an, pe 14 iunie, este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face și anul acesta un apel la oamenii din întreaga lume să doneze sânge și plasmă, într-un gest de solidaritate cu cei aflați în suferință. Sângele, produsele sanguine sigure şi transfuzia acestora reprezintă un aspect critic al îngrijirii şi al sănătăţii publice, precizează OMS, care subiniază importanţa majoră pe care acestea o au în tratarea persoanelor care suferă de o serie de boli sau ca urmare a accidentelor, dezastrelor naturale şi conflictelor armate. Nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, mai ales în ţările cu venituri mici şi medii, unde femeile şi copiii suferă cel mai mult din cauza lipsei de sânge, fiind categoriile cele mai afectate de lipsa lichidului vital, arată OMS.

În 2023, sloganul campaniei promovat pentru Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este „Donează sânge, donează plasmă, dăruieşte viață, dăruiește des” și se concentrează pe sprijinul de care au nevoie pe tot parcursul vieții pacienții cu anumite boli și rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, prin oferirea darului valoros de sânge sau plasmă, evidențiind importanța donării regulate de sânge sau de plasmă pentru a crea o rezervă sigură și durabilă, disponibilă în permanență.

 

A deveni un donator de sânge voluntar este un pas simplu și altruist, pe care toată lumea îl poate face pentru a sprijini sistemele locale de sănătate şi a salva vieţi.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, pentru gestul lor salvator de vieţi. Totodată, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este o ocazie de a chema la acţiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori voluntari.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004, la Johannesburg, Africa de Sud.

 

Obiectivele specific ale Zilei Donatorului de Sânge

• să sărbătorim și să mulțumim persoanelor care donează sânge și să încurajăm mai multe persoane să devină donatori;

• să încurajeze persoanele cu o stare de sănătate bună să doneze sânge în mod regulat, cât mai des posibil și în condiții de siguranță, pentru a transforma calitatea vieții pacienților dependenți de transfuzii și pentru a contribui la crearea unei rezerve de sânge sigure în toate țările lumii;

• să evidențieze rolul esențial al donațiilor regulate de sânge și de plasmă, voluntare și neremunerate;

• să mobilizeze sprijinul la nivel național, regional și global în rândul guvernelor și al partenerilor de dezvoltare pentru a investi, consolida și susține programele naționale de sânge.

 

Donarea de sânge, în cifre

Din cele 118,5 milioane de donări de sânge la nivel mondial, 40% au loc în țările cu venituri ridicate, unde locuiește 16% din populația lumii.

În țările cu venituri mici, până la 54 % din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor cu vârsta sub 5 ani, în timp ce în țările cu venituri mari, grupul de pacienți cel mai frecvent transfuzat este cel cu vârsta de peste 60 de ani, reprezentând până la 76 % din totalul transfuziilor.

Rata de donare de sânge este de 31,5 donări în țările cu venituri ridicate, 16,4 în țările cu venituri medii superioare, 6,6 în țările cu venituri medii inferioare și 5,0 donări în țările cu venituri scăzute.

În total, 79 de țări colectează peste 90% din rezervele de sânge de la donatori voluntari, dar 54 de țări colectează peste 50 % din rezervele de sânge de la donatori familiali/ înlocuitori sau plătiți.

Doar 56 dintre 171 de țări raportoare produc medicamente derivate din plasmă (PDMP), prin fracționarea plasmei colectate în țările raportoare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*