Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu le-a cerut primarilor de pe Valea Buzaului sa salveze Spitalul Nehoiu

21 octombrie 2013 | 2 comentarii |

Finantarea cheltuielilor administrative de catre primariile arondate, accesarea de fonduri europene, includerea unitatii medicale in structura Spitalului Judetean de Urgenta ca sectie exterioara – variante de lucru propuse de seful judetului pentru a scoate spitalul din colaps.

 

Presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu

Presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu

De cativa ani, Spitalul Orasenesc Nehoiu se afla in colaps. A cerut paturi in plus, a fost ajutat sa le primeasca. A cerut suplimentare de fonduri, i s-au acordat. Lucrurile insa nu au evoluat pozitiv. Nu ca alte spitale din Buzau sau din tara ar duce-o prea bine, dar ca bolnavii sa vina cu traista de lemne de acasa si cu mancare pentru a putea fi tratati in spital nu mai poate fi acceptat, sustine  presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, care le-a cerut primarilor localitatilor arondate unitatii medicale si conducerii spitalului sa gaseasca, urgent, solutii de iesire din colaps.

Vreti sa salvati Spitalul Nehoiu? Vreti ca bolnavii din comunele pe care le reprezentati sa nu mai fie nevoiti sa vina la spital cu medicamente si mancare de acasa si chiar cu traista de lemne, iarna, pentru a nu sta in frig? Vreti ca oamenii de aici sa simta ca ati facut si pentru ei ceva si sa nu mai fie nevoiti sa parcurga sute de kilometri pana la Buzau pentru a se trata de boli care nu necesita interventii de urgenta? Trebuie sa faceti ceva pentru a va ajuta! Este momentul sa nu mai stea nimeni cu mana intinsa si sa planga ca nu ajung banii, ca nu sunt medicamente, ca bolnavii nu pot fi ingrijiti corespunzator in acest spital”, le-a atras atentia, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu, primarilor de pe Valea Buzaului si conducerii Spitalului Nehoiu, intr-o sedinta fulger in care le-a cerut sa se implice in rezolvarea problemelor de sanatate cu care populatia din zona se confrunta de ani buni.

 

intrare NehoiuMai mult, presedintele Bigiu le-a oferit participantilor la discutii si cateva planuri de strategii prin care salvarea Spitalului Nehoiu se poate realiza.

„Primariile arondate acestui spital trebuie sa se implice pentru a finanta cel putin o parte din cheltuielile administrative, iar conducerea unitatii medicale trebuie sa se mobilizeze sa faca o reoganizare si o redimensionare corecta si eficienta a cheltuielilor, pentru ca dimensiunea acestor cheltuieli este inadmisibil de mare in raport cu ceea ce se ofera aici, bolnavilor. Mai mult, conducerea spitalului trebuie sa faca proiecte pentru a obtine finantari europene, sunt destui bani care asteapta sa fie folositi, dar nu trebuie sa va asteptati ca cineva sa vina sa va roage sa-i folositi. Pana acum nu am vazut niciun proiect pentru accesarea unor fornduri structurale plecat de la acest spital”, le-a mai spus seful Consiliului Judetean, celor prezenti la intalnirea de la Spitalul Nehoiu, cerandu-le solutii si oferindu-le chiar cateva variante de actiune pentru atingerea obiectivului. Variante care, desi au mai fost avansate de Cristi Bigiu si agreate de conducerea spitalului si de sindicatul SANITAS, au ramas la stadiul de intentii, fara ca vreuna sa se fi concretizat.

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Presedinta sindicatului SANITAS Buzau, Mariana Munteanu, spune ca discutiile au fost constructive si s-a ajuns la variante viabile de salvare a unitatii medicale si la eficientizarea acesteia fara a afecta personalul medical care isi desfasoara activitatea aici.

Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, le-a atras atentia primarilor de pe Valea Buzaului ca au datoria sa se implice pentru a sustine cheltuielile unitatii medicale, impreuna cu Primaria Nehoiu, pentru ca bolnavii care beneficiaza de servicii medicale provin din toate aceste localitati. Plecandu-se de la realitatea ca unitatea medicala este grevata de datorii, nu-si poate face aprovizionarea pentru iarna, uiar in ultimele doua luni nu se stie daca vor putea fi platite salariile, s-au luat in discutie mai multe variante de iesire din criza:  asocierea primariilor arondate, intr-o forma prin care sa contribuie, fiecare, la sustinerea cheltuielilor administrative; posibilitatea ca Spitalul Nehoiu sa devina sectie exterioara a Spitalului Judetean, astfel incat sa benefieze de un alt grad de finantare si sa atraga medicii tineri; accesarea de fonduri europene. Consiliul Judetean si-a exprimat disponibilitatea de a oferi consiliere/reprezentare juridica si de a ajuta conducerea unitatii medicale sa acceseze fonduri europene. Pentru inceput s-a ajuns la concluzia ca fiecare primarie va ajuta spitalul, urmand ca pe parcurs sa se adopte si alte strategii de eficientizare a unitatii medicale”, a spus mariana Munteanu, in urma intalnirii de la Nehoiu.

 

Blocul operator Spital Nehoiu

Blocul operator Spital Nehoiu

In cadrul acelorasi discutii, presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, le-a cerut nu numai primarilor si conducerii unitatii medicale sa se implice in rezolvarea problemelor unitatii medicale, ci si tuturor medicilor care lucreaza aici, cerandu-le o mai buna gestionare a cheltuielilor din fiecare sectie si o mai mare disponibilitate fata de nevoile bolnavilor.

A fost o discutie purtata cu cu conducerea unitatii medicale, cu medicii din spital si cu primarii din zona. le-am explicat ca printr-un parteneriat intre realizat in vederea sustinerii unor cheltuieli ale unitatii medicale inseamna, de fapt, o contributie la sanatatea locuitorilor care apeleaza la serviciile acestei unitati medicale si pe care primarii ii reprezinta din punct de vedere administrativ. In plus, conducerea spitalului are sarcina sa reoganizeze activitatea si spatiile, pentru ca la ora actuala cheltuielile administrative sunt foarte mari si nu se justifica utilizarea unor spatii atat de mari pentru care se platesc utilitati. Au, la ora actuala, de achitat 600.000 de lei pentru utilitati pana la sfarsitul anului. Va contribui si Consiliul Judetean cu o parte din suma si le vom oferi consiliere juridica in demersurile legale pe care le vor face, dar trebuie sa se implice si primariile din zona”, a mai spus presedintele Consiliului Judetean. Cristi Bigiu le-a cerut reprezentantilor spitalului sa prezinte, in etapa urmatoare, si planurile de eficientizare a cheltuielilor prontr-o reorganizare administrativa, dar si sa se apice de proiecte europene, pentru a accesa fonduri cu ajutorul carora unitatea medicala sa fie modernizata astfel incat sa ofere servicii de mai buna calitate bolnavilor si conditii mai bune de lucru personalului medical.

 

Dr. Cornelia istrate, manager spital

Dr. Cornelia istrate, manager spital

Concluzia la care s-a ajuns a fost constituirea unei organizatii non-profit in care sa se inscrie toate primariile de pe Valea Buzaului, scopul acesteia fiind sprijinul Spitalului Nehoiu.

In contextul in care toate comunitatile arondate Spitalului Nehoiu vor contribui la sustinerea cheltuielilor administrative, Primaria Nehoiu, degrevata de aceasta responsabilitate, va putea sustine cheltuielile cu chiria si intretinerea pentru medicii tineri care astfel ar putea fi atrasi sa lucreze in aceasta unitate medicala.

Managerului unitatii medicale, dr. Cornelia Istrate ii revine sarcina reorganizarii si redimensionarii cheltuielilor, ca si cea a intocmirii unui proiect pentru accesarea de fonduri europene.

Secretarul general al judetului, juristul Laurentiu Gavrila, s-a oferit sa  acorde consultanta juridica gratuita pentru ca toate demersurile care se vor face pentru salvarea Spotalului Nehoiu sa poata fi realizate legal, corect, rapid si eficient.

Liderul SANITAS, Mariana Munteanu, mai spune ca „nu s-a abandonat definitiv nici varianta arondarii Spitalului Nehoiu la Spitalul Judetean, luandu-se in calcul si posibilitatea ca unitatea medicala nehoiana sa devina Centru de diagnostic. In acest fel, cazurile medicale vor fi triate dupa ce vor fi investigate si diagnosticate, la Spitalul Judetean ajungand doar cele care depasesc nivelul de competenta al Spitalului Nehoiu, dar cu activitatile care acum incarca activitatea Unitatii de Primire Urgente, deja rezolvate. Bolnavii, care si acum ajung la Judetean, vor fi internati direct pe sectiile unde vor primi serviciile medicale de care au nevoie”, mai spune liderul buzoian al celui mai mare sindicat din sanatate.

Ramane ca toate aceste discutii sa fie si concretizate. In caz contrar, Spitalul Nehoiu risca sa se autodesfiinteze.Comentarii (2)

 1. L. Buzoianu spune:

  Inca o idee ”geniala”, sortita esecului
  Problemele Spitalului Nehoiu sunt vechi, iar ”soluțiile” aplicate pana acum nu aveau nici o sansa. Nici aceasta nu este o sansa, ci numai o risipa de bani. Daca nici Spitalul Judetean nu este atractiv pentru medici, de ce ar fi spitalul Nehoiu.
  Autoritatile parca sunt surde. Un spital are nevoie de asistente, infirmiere dar in special de MEDICI. Fara medici nu poate oferi decat ingrijiri minimale, deci finantarea va fi pe masura.
  Atata timp cat autoritatile centrale nu imbunatatesc salarizarea cadrelor medicale situatia se va inrautati. Un medic nu vine doar pentru ca pacientul are lemne, el vine pentru un salariu decent, pentru o dotare cu care sa poata obtine rezultate, etc.
  Lemnele si alte nevoi ale spitalului Nehoiu vor veni odata cu o finantare corespunzatoare a serviciilor oferite.
  Deci, domnilor, daca vreti rezultate umblati la salarii, care sa fie atractive.
  Cu trei-patru medici, unii în prag de pensie sau pensionari, nu puteti tine un spital. Cei tineri de ce ar veni la Nohoiu? Vrei sa vina, ofera-le salarii atractive, dotare materiala, etc.
  Da, probabil ca medici vor veni la Nehoiu, dar numai ca sa admire privelistea lacului de acumulare…

 2. Monica David spune:

  Bravo lui… Rar persoane ca el. Poate invata si ceilalti ceva de la el.

Adaugati un comentariu


 

*