Prima echipă românească de handbal în scaun rulant vrea să joace la Campionatul European

Clubul brașovean în cadrul căruia activează echipa dorește să atragă cât mai multe persoane cu dizabilități către acest sport.

 

La Brașov activează, de ceva vreme, prima echipă de handbal în scaun rulant din România, ai cărei componenți sunt persoane cu dizabilități reunite în cadrul unei asociații care se ghidează după moto-ul „Singura dizabilitate în viaţă este o atitudine greşită”. În cadrul asociației Sfântul Haralambie, persoanele cu dizabilităţi beneficiază de servicii de recuperare, de consiliere precum şi activităţi de petrecere a timpului liber, aici fiind incluse activităţi sportive, culturale, ateliere creative şi excursii.

În acest context, profesoara Veronica Mândrescu a avut inițiativa înființării unui club sportiv dedicat handbalului în scaun rulant. ASC Handbal Veraflor Braşov a devenit astfel primul club din România cu acest specific, următorul obiectiv fiind atragerea cât mai multor persoane cu dizabilități către acest sport. Veronica Mândrescu este totodată și antrenoarea echipei și spune că are în lot, la acest moment, doar patru jucători care, în decurs de un an, de când s-au apucat de acest sport, au slăbit chiar și 40 de kilograme, participarea la antrenamente având și un efect extrem de benefic pentru psihicul acestora, care spun că nu se mai consideră cu nimic inferiori unei persoane normale.

 

Principala problemă este că în România nu găsesc adversari cu care să se confrunte pe teren, de aceea, principalul obiectiv urmărit acum de inițiatoarea proiectului este înființarea unui campionat național de handbal în scaun rulant. Pentru aceasta este însă nevoie de o promovare masivă a acestui sport și de campanii de atragere a persoanelor cu dizabilități din toată țara, demersuri care necesită însă un timp mai îndelungat.

Mai mult, Veronica Mândrescu vizează și o participare la Campionatul European de handbal în scaun rulant, însă pentru aceasta va fi nevoie mai întâi ca țara noastră să aibă un campionat național. „Scopul nostru este să avem un campionat naţional deoarece doar aşa putem participa la Campionatul European. Sper ca împreună cu Federaţia Română de Handbal să găsim în anii următori soluţii pentru a dezvolta această ramură”, a declarat aceasta, adăugând că orice persoană care dorește să facă parte din echipa pe care o coordonează va fi bine venită. Relații suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon 0727848629 și 0746514735.

 

În cadrul campaniei de promovare a acestui sport, componenții echipei de handbal în scaun rulant au jucat zilele trecute un meci demonstrativ în compania a patru jucătoare cu prezențe în echipa națională, din cadrul clubului Corona Brașov. Handbalistele Georgiana Ciuciulete, Bianca Tiron, Marilena Neagu şi Andreea Chiricuţă au acceptat provocarea și au jucat un meci pe durata căruia s-au deplasat în scaune rulante, mărturisind la final că un astfel de mod de joc este mult mai solicitant decât efortul cu care sunt ele obișnuite.

Nu credeam că este aşa de greu… Și coordonare, şi viteză, de toate, chiar nu mă aşteptam. Eu joc handbal pe picioarele mele, dar acum, când am văzut ce înseamnă cu adevărat un scaun cu rotile, aşezată în el, îi admir foarte mult pe aceşti oameni că nu s-au lăsat demoralizaţi şi iată, au început să facă acest sport frumos”, a declarat la finalul meciului demonstrativ Georgiana Ciuciulete, căpitanul echipei brașovene.

Meciul a fost începutul unei viitoare colaborări între cele două cluburi, iar handbaliștii cu dizabilități au fost invitați la toate meciurile și antrenamentele echipei de handbal feminin. Totodată, aceștia vor primi, din partea jucătoarelor, o donație cu ajutorul cărei să își poată acoperi o parte din costurile necesare achiziționării de roți și cauciucuri pentru cărucioarele special adaptate pentru activități sportive, precum și elemente de protecție și alte materiale necesare practicării acestui sport.

 


Adaugati un comentariu


 

*