PRIMER: Există suficiente stocuri de paracetamol, ibuprofen, antivirale și antibiotice în România

11 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

La întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, aproximativ 20 de producători locali şi internaţionali de medicamente au dat asigurări că nu vor fi probleme în apovizionarea cu medicamente pentru afecțiunile de sezon, inclusiv a variantelor pediatrice.

 

Creșterea numărului cazurilor de viroze, gripă și COVID a dus la o majorare de vânzărilor de medicamente necesare tratării acestor afecțiuni, în ultima lună. În anumite localități, farmaciile s-au confruntat cu dificultăți în refacerea stocului, astfel că au apărut probleme în comercializarea acestor produse.

În urma întâlnirii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) şi cei ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), aproximativ 20 de producători locali şi internaţionali de medicamente au dat asigurări că există suficiente stocuri de medicamente care conţin ibuprofen, paracetamol, antivirale şi antibiotice, inclusiv variantele pediatrice, iar toţi fabricanţii de medicamente au crescut producţia acestor preparate încă de anul trecut pentru a face faţă cererii, a transmis Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Au fost prezenţi aproximativ 20 de producătorii locali şi internaţionali de medicamente care au confirmat cu cifre concrete că există suficiente stocuri din aceste preparate, inclusiv din variantele pediatrice. De asemenea, s-a explicat faptul că toţi fabricanţii de medicamente au crescut producţia acestor preparate încă de anul trecut tocmai pentru a face mai bine faţa cererii”, au subliniat reprezentanții PRIMER.

 

Organizația patronală a arătat că, în noiembrie şi decembrie, consumul lunar de soluţii pediatrice de ibuprofen a fost de circa 550.000 de cutii, cel de soluţii pediatrice de paracetamol – 300.000 de cutii, iar cel de paracetamol tablete – aproximativ 1,2 milioane de cutii, în creştere cu circa 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. „Capacitatea lunară însumată de desfacere a producătorilor locali şi internaţionali de medicamente este de peste 600.000 de cutii de soluţie pediatrică de ibuprofen, peste 500.000 de cutii soluţie pediatrică de paracetamol şi de peste două milioane cutii paracetamol tablete, o capacitate aşadar suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon”, au subliniat reprezentanții PRIMER.

Producătorii de medicamente au atras atenția că se simte o nevoie de comunicare corectă în ceea ce priveşte existenţa foarte multor mărci care conţin aceste substanţe şi recomandarea ca, atunci când o marcă de medicament nu se găseşte într-o farmacie, să se accepte cu încredere sfatul farmacistului pentru un înlocuitor.

 

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România mai arată căîn industria farmaceutică nu există standarde diferite, toate medicamentele, indiferent de denumirea comercială, conţin aceeaşi substanţă activă cu eficienţa, calitate şi siguranţă dovedite” și că este necesară evitarea achiziţionării şi stocării din panică a acestor produse, fapt care ar putea conduce la discontinuităţi reale. „Există stocuri suficiente, astfel că nu este necesară achiziţia şi utilizarea decât în caz de nevoie şi, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu în cazul antiviralelor şi antibioticelor”, mai precizează PRIMER, care menționează că aceste întâlniri vor continua, săptămânal dacă este nevoie, pentru a avea în permanenţă o imagine asupra stocurilor de medicamente şi a cantităţilor suplimentare care trebuie să fie fabricate.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a concluzionat că în România nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen, „datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în ţara noastră, aceste substanţe şi există atât variantele pentru adulţi, cât şi variantele pentru uz pediatric”, menţionând că urmează să fie stabilită o procedură prin care toate farmaciile vor fi aprovizionate cu orice formă disponibilă a acestor medicamente, indiferent de denumirea comercială.

 


Adaugati un comentariu


 

*