Spitalele impun restricții dure din cauza creșterii valului de gripă

11 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Pe lângă epidemia de gripă, care devine din ce în ce mai îngrijorătoare în România, medicii sunt îngrijorați de „Flurona”, combinația de virus gripal și coronavirus, dar și de „Kraken”, noua mutație a subvariantei Omicron, care a fost confirmată deja în trei cazuri. 

 

România se confruntă, la fel ca întreaga emisferă nordică, cu cel mai dificil val de viroze și gripă din ultimii 10 ani, iar numărul îmbolnăvirilor crește pe zi ce trece și unitățile medicale au devenit supraaglomerate. Chiar dacă ministrul Sănătății nu a declarat epidemie de gripă, pentru a nu fi nevoie de restricții asemănătoare celor din perioada pandemiei de coronavirus, tot multe cazuri de gripă sunt grave, iar din această cauză, majoritatea spitalelor au impus restricții dure privind accesul vizitatorilor, având în vedere numărul mare de cazuri severe de boală.

Gripa a băgat în spital de trei ori mai mulți pacienți decât în perioada dinaintea pandemiei de coronavirus, iar vârful sezonului gripal este așteptat către sfârșitul acestei săptămâni și săptămâna viitoare.

Îngrijorarea medicilor a crescut după ce școlile și grădinițele și-au reluat cursurile, deoarece copiii ajunși în colectivitate sunt mult mai expuși transmiterii virusurilor gipale, dar și a SARS-CoV2 sau a altor boli virale, temându-se totodată că o combinație a mai multor virusuri ar putea genera forme severe de boală.

Până acum, cele mai multe cazuri de gripă care au necesitat spitalizare se înregistrează la copii, astfel că spitalele și secțiile de Pediatrie sunt pline, iar medicii și asistenții medicali abia mai fac față solicitărilor.

 

Autoritățile de sănătate publică au recomandat ca masca de protecție să fie purtată în zonele aglomerate, spațiile închise și aglomerate să fie aerisite frecvent, iar copiii cu simptome de gripă să nu fie duși în școli și grădinițe. Totodată, vizitele în anumite secții din spitale au fost restricționate sau chiar interzise, unitățile medicale încercând astfel să limiteze răspândirea virusurilor, iar restricțiile se vor menține până când se va mai reduce incidența bolilor de sezon.

La Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, spre exemplu, unde numărul cazurilor de gripă a crescut exponențial în ultima săptămână, există pacienți cu diverse combinații de virusuri: coronavirus cu gripă (flurona), coronavirus cu adenovirus, coronavirus cu virus sincițial respirator, care sunt mult mai greu de tratat. Mulți pacienți sunt copii, dar până acum nu s-au înregistrat cazuri care să pună în pericol viața pacienților, așa cum a precizat medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului. Medicul infecționist a recomandat însă vaccinarea ca primă măsură de prevenție a îmbolnăvirii, dar și purtarea măștii în spațiile închise, evitarea aglomerațiilor și igiena mâinilor, iar pacienților cu simptome de gripă le spune că nu ar trebui să meargă în colectivitate până la vindecare.

 

La Spitalul Județean de Urgență Buzău s-au impus restricții, la recomandarea DSP, încă de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, iar asta a ajutat la liitarea răspândirii infecțiilor. „Au fost restricționate vizitele în secțiile cu risc, respectiv ATI, Maternitate, Pediatrie, și Boli Infecțioase, încă de la jumătatea lunii decembrie. În spital nu se intră decât cu mască și echipament de protecție, iar perioada de vizită a aparținătorilor a fost redusă. La ora actuală, nu avem o suprasolicitare, ca în alte spitale. La pediatrie sunt ocupate cam jumătate din paturi, iar la Infecțioase sunt 10 copii și 6 adulți cu gripă și 9 adulți cu COVID și nu aevm, deocamdată, niciun caz de Flurona”, a precizat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvînt al SJU Buzău.

La Pediatrie ajung zilnic copii cu viroze respiratorii, gripă și SARS-CoV2 sau cu alte boli virale, care necesită internare. Mulți copii vin cu febră înaltă, vărsături și alte simptome grave.

La ora actuală avem mulți bebeluși internați în Pediatrie. Majoritatea sunt sugari și copii sub 2 ani și mai mult de umătate au gripă. Sunt și copii cu rotavirus, cu virus sincițial respirator și zilnic avem și 1-2 cazuri noi de SARS-CoV2, care trebuie izolați. Mulți copii vin cu febră foarte mare, cu diaree, avem și rotavirus și varicelă…”, a precizat medicul Gina Anica, șef secție Pediatrie, SJU Buzău.

 

În contextul în care numărul de copii internați crește, iar afecțiunile virale cu care ajung la spital sunt diverse, medicii buzoieni nu exclud apariția unor cazuri combinate de virusuri, care ar putea agrava semnificativ starea de sănătate a copilașilor și ar fi mai greu de tratat.

În contextul în care sunt atât de mulți copii bolnavi, ne așteptăm ca la un moment dat să apară și cazuri de boli combinate. Anul trecut, când aveam multe infecții cu SARS-CoV2, mulți copii aveau și rotavirus. Acum, ne așteptăm să fie posibile infectări de gripă simultan sau succesiv cu coronavirus sau alte afecțiuni virale, care ar putea agrava starea copilului. Gripa este mai zgomotoasă, iar SARS-CoV2 scade imunitatea, așa că cele două virusuri combinate determină o formă mai gravă de boală. Iar dacă copilul respectiv este și prematur, sugar mic sau are și alte afecțiuni cronice, evoluția nu va fi bună”, își manifestă îngrijorarea medicul pediatru.

 

Medicii pediatri sunt deja suprasolicitați, pentru că sunt insuficienți pentru a face față și prezentărilor în gardă, și pacienților de pe secție, și celor izolați, care necesită o supraveghere aproape permanentă. „Avem un singur pediatru într-o gardă, iar acesta trebuie să vadă, în același timp, aproximat 50 de pacienți internați pe secție și pe toți cei care se prezintă în urgență, plus pacienții izolați. E din ce în ce mai greu să facem față, iar o soluție ar putea fi înființarea acelor centre de evaluare, care ne-ar ajuta să gestionăm mai ușor situația. Infecțiile ușoare ar putea fi tratate și în ambulatoriu, iar în UPU să ajungă doar cazurile mai grave, care au nevoie de perfuzii, de analize…”, a mai spus medicul Gina Anica.

Conducerea DSP Buzău spune însă că, din păcate, nu se poate înființa un centru de evaluare, tot din cauza lipsei de specialiști, iar singura soluție viabilă este înființarea unui „sector de îngrijire a copiilor 0-6 luni cu infecții respiratorii severe în secția de Chirurgie Infantilă”, propunere agreată și la ultima videoconferință cu șefii de secții din spitale.

 

Pe de altă parte, noile variante de coronavirus îngrijorează medicii, pentru ușurința cu care se transmite. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a confirmat două noi cazuri de infecție cu subvarianta XBB a tulpinii Omicron a SARS-CoV2, în săptămâna 2-8 ianuarie, când au fost realizate 86 de secvențieri, raportate de INBI Balș (31), INCDMM Cantacuzino (29) și INSP (26). „La toate probele analizate a fost detecatată varianta Omicron. Din cele 86 de probe secvențiate, 41 sunt VOC (variante de îngrijorare), iar 45 sunt VOI (variante de interes)”, precizează INSP.

Până la 8 ianuarie au fost confirmate 9.852 de cazuri cu varianta Omicron (VOC), iar la 2.999 a fost detectată sub-varianta BA.2 – 30%, din care 7 în ultima săptămână. La niciun caz nu a fost detectată subvarianta BA.4, iar la 34 cazuri a fost detectată subvarianta BA.5. Până acum, în 3.415 de cazuri a fost detectată subvarianta BA.5 – 35%, la fel ca în săptămâna precedentă, menționează INSP.

Raportul nu arată însă dacă printre noile cazuri de XBB a fost vreunul cu subvarianta XBB.1.5, cunoscută cub numele de „Kraken”, mutație detectată pentru prima dată în octombrie şi care reprezintă ea însăşi o combinaţie între alte două subvariante Omicron.

Numărul de cazuri confirmate cu subvarianta XBB a ajuns astfel la 3, din care cel puțin unul cu XBB.1.5 – Kraken, confirmată la un bebeluș în vârstă de cinci luni, a cărui mamă a călătorit în străinătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*