Scenarii optimiste și pesimiste pentru „Omicron”. Alertă pentru „Flurona”

4 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

În timp ce unii specialiști cred că valul 5 ar putea însemna sfârșitul pandemiei, iar alții atrag atenția că scenariile viitoare ar putea fi imprevizibile, medicii se tem cel mai mult de apariția cazurilor de „flurona” – infectarea simultană cu gripă şi cu coronavirusul SARS-CoV-2. 

 

Tulpina Omicron se transmite deja comunitar în România, iar numărul cazurilor confirmate cu noua tulpină a ajuns aproape de 100. Surprinde însă faptul că 68% dintre cazuri au fost confirmate la persoane vaccinate, dar faptul că nu s-a înregistrat deocamdată niciun deces este considerat de medici un lucru bun, care oferă speranța lansată și de alte state, că este posibil ca prin răspândirea în masă să se creeze imunitate de turmă, care să conducă la sfârșitul pandemiei.

Medicii români se arată însă îngrijorați de rata mică de vaccinare a populației de la noi din țară care devine cu atât mai alermantă cu cât au început să apară în țările vecine, precum Ungaria, primele cazuri de infectare simultană cu gripă şi SARS-CoV-2, o combinaţie denumită „flurona”, prin alăturarea cuvintelor „flu” (gripă) şi corona.

Laboratorul privat Neumann Labs a identificat două cazuri de flurona la doi tineri cu vârste de sub 30 de ani, potrivit ziarului digital Nepszava, citat de Agerpres.

Și regiunea spaniolă Catalonia a confirmat, luni, mai multe cazuri de „flurona”, în contextul în care Spania trece în prezent prin al şaselea val de Covid-19, mai virulent decât cele precedente şi alimentat de noua variantă Omicron a coronavirusului.

 

Medicii infecționiști și medicii de familie de la noi au atras atenția încă din toamnă asupra necesității vaccinării antigripale, mai ales a persoanelor aflate la risc, pentru că astfel se pot proteja organismul măcar de gripa sezonieră, sugerând chiar efectuarea vaccinului gripal în același timp cu cel anti-Covid, pentru că infectarea simultană cu cele două virusuri poate da forme grave și chiar letale de boală.

Primul caz din lume de „flurona” a fost raportat oficial în Israel, la o femeie nevaccinată, care a născut recent. Deşi acesta a fost primul caz documentat al unei persoane infectate simultan cu ambele virusuri, experţii în sănătate cred că există şi altele, care nu au fost încă diagnosticate, în special în cazul persoanelor cu imunitatea deficitară. Medicii consideră că atâta vreme cât există vaccinul gripal, care este în uz de multă vreme și este mai puțin respins decât cel anti-Covid, ar trebui să fie mai puține cazuri de co-infecții. Din păcae, însă, se constată că vaccinarea împotriva gripei sezoniere este redusă, iar asta poate duce la o explozie a cazurilor de infectare concomitentă Covid-gripă.

 

Pe de altă parte, laboratorul din Ungaria care a fonfrmat primele cazuri de „flurona” a informat că 78% dintre noile cazuri de coronavirus detectate reprezintă infecţii cu noua variantă Omicron, care potrivit informaţiilor publicate marţi de autorităţile sanitare maghiare, reprezintă deja 11% dintre noile contagieri la nivel naţional, în contextul în care în Ungaria, 62% din populaţie a fost vaccinată cu schemă completă, iar 33 la sută a primit şi cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid.

Referitor la varianta Omicron, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a afirmat, luni, că este posibil că „aceasta este ultima variantă, poate acesta este ultimul val, poate acest val ne va permite să dobândim o formă de imunitate”, dar a manifestat un optimism prudent privind o posibilă ieșire din criză.

Un val de infecții cu Omicron ar putea duce la atingerea imunității de turmă, a declarat la rândul său, duminică, directorul general al Ministerului Sănătății din Israel, Nachman Ash, în timp ce numărul cazurilor zilnice a înregistrat în această țară o creştere cu 242% în ultima săptămână. Acesta a subliniat însă că „numărul de infecții va trebui să fie foarte mare pentru a se ajunge la imunitate de turmă. Acest lucru este posibil, dar nu vrem să o atingem prin intermediul infecțiilor, ci vrem ca acest lucru să se întâmple ca urmare a vaccinării multor oameni”, știut fiind că la imunitatea de turmă se ajunge, fie prin vaccinare, fie prin faptul că oamenii au dezvoltat anticorpi prin contractarea bolii.

 

Chiar și cu un virus mai benign, consecințele ar putea fi grave la nivel colectiv, numărul de cazuri ducând potențial la o creștere a numărului de pacienți internați, este opinia multor experți în sănătate publică. Mai mult, nimeni nu știe când s-ar putea concretiza această imunitate colectivă sperată, iar potrivit profesorului și virologului Julian Tang, de la Universitatea din Leicester, citat de organizația britanică Science Media Center, există „speranța că virusul va ajunge să se semene mai mult cu alte coronavirusuri – poate în următorul an sau doi – prin repetarea vaccinurilor și păstrând masca și distanțarea socială pentru cei mai vulnerabili, cum procedăm pentru gripă, în fiecare an”.

După doi ani în care Covid-19 a suferit diferite evoluții și mutații care au zădărnicit toate previziunile, unii refuză acum să speculeze. „Dacă vrem să începem să învățăm lecțiile din trecutul recent al acestei pandemii, să ne amintim că este în mare parte imprevizibilă”, a declarat epidemiologul Antoine Flahault, directorul Institutului pentru Sănătate Globală din Geneva, pentrru AFP. Potrivit acestuia, Potrivit acestuia, conceptul de imunitate colectivă este „pur teoretic” pentru că, deși „se pare că imunitatea la vaccin protejează eficient împotriva formelor severe ale bolii, nu sunt toate persoanele vaccinate”, ceea ce înseamnă că orice scenariu este posibil, de la cele mai optimiste, la cele mai pesimiste, nefiind exclusă mici apariția unei noi variante.

 

În România, până pe data de 2 ianuarie, erau confirmate 92 cazuri cu varianta Omicron, din care 63 (68%) fuseseră vaccinate, toate cu schemă completă și nu s-a înregistrat niciun deces la cazurile confirmate cu noua variantă.

Din total, 23 de cazuri au avut istoric de călătorie în UK, 8 în Africa de Sud, 4 în Nigeria, 2 în Spania, 2 în Tanzania, 1 în Belgia, 1 în Olanda, 1 în RD Congo.

7 cazuri se află în 5 focare, toate familiale, însumând 15 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în mun. București (4) și județul Prahova (1). Dintre cazurile din focare, pentru 2 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Spania (1), respectiv SUA (1).

5 cazuri au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19; 32 cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată, iar în 6 cazuri – nu s-a răspuns apelului telefonic de la DSP.

Potrivit INSP, unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa că proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 39-327 zile, cu o medie de 213 zile și o mediană de 222 zile.

 

Astăzi, în România au fost raportate 3.900 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, din care 186 au fost la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. În spitale sunt internați la ora actuală 2.593 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 79 copii.

La Terapie Intensivă sunt internaţi 390 de pacienţi, din care 7 copii. 33 dintre pacienții internați la ATI au certificate de vaccinare anti-Covid.  La nivel naţional, 1.293 de paturi ATI sunt rezervate pacienţilor COVID-19.

În județul Buzău, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 24 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 1 caz de reinfectare, dar și două decese, ale unor persoane de 70, respectiv, 88 de ani, ambele cu multiple comorbidități.

În ultimele 24 de ore s-au vaccinat anti-Covid 34.000 de români, din care 8.004 cu prima doză, 5.208 – doza a doua şi 17.788 cu doza a treia. De la debutul campaniei de vaccinare, 7.957.793 de persoane s-au vaccinat, dintre care 7.844.266 cu schemă completă şi 2.046.563 cu doza a treia.

Până marţi, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.816.956 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 11.745 sunt pacienţi reinfectaţi. Din total, 1.745.012 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, iar 58.866 de persoane diagnosticate cu infecţia cu SARS-CoV-2 au decedat.

 


Adaugati un comentariu


 

*