Studiu: Alimentul care ne menține inima sănătoasă

10 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Mulți ani considerat „dăunător”, pentru că ar fi un aliment care crește colesterolul, fiind bogat în grăsimi saturate, untul și lactatele grase conțin un tip de grăsime care reduce riscul de infarct, arată un studiu recent, publicat de revista științifică PLOS Medicine.

 

Untul, un aliment care în ultimii ani a fost ba lăudat nemeritat, ba criticat nejustificat, a fost subiectul unei cercetări care demonstrează că nu e deloc nesănătos, pentru că ar fi bogat în grăsimi nesaturate, așa cum ni s-a tot spus, ci dimpotrivă, la fel ca și ouăle, evitate pe nedrept de mulți oameni care cred că este unul dintre alimentele care cresc colesterolul, este sănătos.

Un studiu recent, publicat în revista științifică PLOS Medicine, arată că untul ar fi secretul care îi ajută pe suedezi, mari consumatori de lactate, să își mențină inima sănătoasă, iar riscul de infarct, accident vascular cerebral sau alte afecțiuni cardiovasculare este mult mai mic în rândul consumatorilor de unt, lapte și brânză.

De vină” ar fi un tip de grăsime saturată – C15:0, care se găsește în unt și alte produse lactate integrale, așa cum arată și o altă cercetare, publicată în revista Nature.

 

Spre deosebire de politicieni, care nu-și cer scuze niciodată și nu-și recunosc greșelile, oamenii de știință recunosc când greșesc și, în lumina unor noi dovezi, admit că rezultatele unor cercetări anterioare au fost fie incommplete, fie viciate de anumite rezultate încă nedescoperite sau neluate în seamă la un moment dat.

Profesorul Matti Marklund de la Universitatea Uppsala, coautorul studiului publicat în PLOS Medicine, spune că „mult timp, oamenilor li s-a spus ce fel de grăsimi să consume și ce să evite. Dar acest lucru este foarte greu de realizat, având în vedere că lactatele sunt folosite într-o varietate de alimente. Noi, în schimb, am măsurat nivelul diferitelor tipuri de grăsimi din lactate și am descoperit că C15:0 ajută de fapt la reducerea riscului de boli cardiovasculare atunci când este prezentă în cantități mari în organism”.

 

Deși unele ghiduri alimentare recomandă în continuare consumul de lactate cu conținut redus de grăsimi, oamnii de știință consideră că noile descoperiri ar trebui să schimbe paradigma și că ar fi indicat ca oamenilor să li se spună că, de evitat sunt doar lactatele cu adaos de zahăr, și că iaurtul natural, brânza și untul sunt sănătoase, iar consumul de lactate, în special cele fermentate (brânză, iaurt, chefir), sunt benefice pentru sănătatea inimii.

Deși conțin grăsimi saturate, ele sunt bogate în calciu, probiotice, proteine, iar oamenii trebuie să știe că renunțarea la alimente integrale – printre care se numără și lactatele grase – nu este benefică pentru sănătate, cuu condiția să ținem cont și de cantitate și diversitate. Așadar, nu este recomandat să se consume exclusiv și excesiv lactate, iar dieta poate fi completată cu grăsimi sănătoase din nuci și pește, cu vitamine și minerale din fructe și legume proaspete și proteine de calitate din carne, ouă și leguminoase.

 

Rezultatul descoperirilor despre beneficiile untului, publicate în revista PLOS Medicine, provin dintr-o revizuire a unui studiu realizat pe mai mult de 4.000 de suedezi adulți – care se numără printre cei mai mari consumatori de lactate din lume produse. Cercetătorii și-au confirmat concluziile pe baza grupării datelor din alte 17 studii, în care au fost implicați aproape 43.000 de participanți din Statele Unite, Regatul Unit al Marii Britanii și Danemarca.

Dr. Marklund spune că, în contextul în care consumul de lactate este în creștere la nivel global, oamenii de știință din domeniul nutriției au nevoie de o mai bună înțelegere a impactului pe care îl au grăsimile din lapte asupra sănătății. Aportul mai mare de grăsimi din lapte s-a dovedit a nu fi avut o legătură cu un risc crescut de deces în rândul participanților. Cercetătorii au evaluat consumul de grăsimi din lactate la grupul de suedezi de 60 de ani, măsurând nivelurile din sânge ale unui anumit acid gras care apare în general în produsele lactate și, prin urmare, este util în reflectarea aportului de grăsime din lapte.

Autorii studiului au urmărit grupul timp de 16 ani și au constatat că mult mai puțini oameni au avut atacuri de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente circulatorii grave din cauza grăsimilor din lactate, în comparație cu decesele din orice altă cauză, în același interval de timp.

 


Adaugati un comentariu


 

*