Exportul unor medicamente pediatrice și oncologice ar putea fi interzis temporar

21 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Între medicamentele pentru care Ministerul Sănătății intenționează să aplice aceste restricții se numără antibioticele pentru copii și tratamentele oncologice.

 

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că specialiștii ministerului, împreună cu cei ai Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), examinează „posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”.

În primele nouă luni ale acestui an, exporturile de medicamente au crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, de la 647 milioane euro, la 677 milioane euro, potrivit datelor Insti­tutului Naţional de Statistică, în timp ce în farmaciile din România lipsesc multe medicamente pediatrice uzuale și medicamente oncologice.

Ministrul Sănătății spune că problema aprovizionării cu unele medicamente este una globală și nu doar România este afectată, iar la aceasta contribuie și faptul că „în acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii”, iar din cauza creșterii consumului de medicamente, există „anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a explicat Rafila.

 

Totodată, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.

„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a mai spus Alexandru Rafila.

Proiectul elaborat de Ministerul Sănătății are ca punct de plecare o analiză din care rezultă că la ora actuală sunt folosite ca referință de preț 615 medicamente care nu mai figurează în Canamed și propune corectarea acestor anomalii înainte de corecția prețurilor, care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2023.

La finalul lunii octombrie, ministrul Sănătății anunța că a fost constituit un grup de lucru guvernamental care va identifica un nou mod de calcul al prețurilor medicamentelor, astfel încât să se evite retragerea unor medicamente generice de pe piață.

 


Adaugati un comentariu


 

*