Noi antibiotice împotriva bacteriilor multirezistente, dezvoltate de cercetători

21 decembrie 2022 | 0 comentarii |

O echipă condusă de profesorul Satoshi Ichikawa de la Universitatea Hokkaido din Japonia a dezvoltat o clasă nouă a compușilor antibacterieni, care se dovedesc eficienți împotriva unora dintre cele mai comune bacterii rezistente la medicamente.

 

Antibioticele sunt medicamente vitale în tratamentul unui număr de boli bacteriene, dar din cauza utilizării excesive, numărul tulpinilor de bacterii rezistente la tot mai multe antibiotice este în creștere, afectând milioane de oameni din lume. Dezvoltarea de noi compuși antibacterieni care vizează mai multe bacterii rezistente la medicamente preocupă oamenii de știință, care încercă să găsească noi modalități prin care această problemă în creștere să poată fi controlată.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Hokkaido din Japonia, condusă de profesorul Satoshi Ichikawa, a lucrat la dezvoltarea de noi antibacterieni, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Duke din SUA și Universitatea Catolică din Coreea. Cea mai recentă cercetare pe această temă, publicată în revista Nature Communications, detaliază dezvoltarea unui compus antibacterian extrem de eficient împotriva celor mai comune bacterii rezistente la medicamente.

 

Echipa de cercetători japonezi a dezvoltat o clasă nouă a compușilor antibacterieni, numiți sfermicine (sphaerimicins), care blochează funcția unei proteine ​​din bacterii, numită MraY, care este esențială pentru replicarea bacteriilor și joacă un rol important în sinteza peretelui celular bacterian (acesta nefiind o țintă a antibioticelor comerciale disponibile în prezent).

Sfermicinele sunt compuși biologici și au structuri foarte complexe. Ne-am propus să sintetizăm această moleculă, care să fie mai ușor de obținut, să devină mai eficientă împotriva MraY și să ducă la creșterea activității sale antibacteriane. Medicamentul pe care l-am proiectat a fost eficient împotriva Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA) și a Enterococcus faecium rezistent la vancomicină (VRE), două dintre cele mai comune bacterii rezistente la mai multe medicamente”, a explicat profesorul Ichikawa, citat de sciencedaily.com.

 

Echipa a analizat structurile sfermicinei A prin modelare moleculară asistată și a proiectat și sintetizat doi analogi ai sfermicinei, SPM1 și SPM2. Acești analogi s-au dovedit a fi eficienți împotriva bacteriilor Gram pozitive. Apoi au determinat structura SPM1 aflată în legătură cu MraY.

Studiind această structură și comparând-o cu cea a agenților antibacterieni înrudiți, oamenii de știință au identificat modalitatea prin care să simplifice și mai mult moleculele. Au înregistrat succes în dezvoltarea unui analog mai simplu, SPM3, a cărui activitate a fost similară cu SPM1.

Pe lângă eficacitatea lor împotriva MRSA și VRE, SPM-urile au fost eficiente și împotriva Mycobacterium tuberculosis, bacteria care provoacă tuberculoza – și care are tulpini rezistente la mai multe medicamente.

Cea mai semnificativă contribuție a noastră este construcția scheletului de bază, care poate fi folosit pentru a dezvolta mai mulți agenți antibacterieni care vizează MraY și, prin urmare, tulpinile rezistente la mai multe medicamente”, a concluzionat Ichikawa.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*