Un nou Institut al Inimii la Târgu Mureș

21 decembrie 2022 | 0 comentarii |

La „Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant” din Târgu Mureș se va construi un Centru Chirurgical Cardiovascular modern.

 

În România, 60% din cauzele de deces sunt reprezentate de bolile cardiovasculare, mult peste media europeană, de circa 45%. Aproximativ 550.000 de români, cu vârste de peste 35 de ani, suferă de insuficiență cardiacă, potrivit ultimului raport al Societății Române de Cardiologie. O analiză World Life Expectancy arată că, în perioada 2020-2021, accidentul vascular a fost principala cauză de deces în România.

În aceste condiții, se impune dezvoltarea unităților medicale în care se acordă servicii medicale cardiovasculare, iar Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT)  din Târgu Mureș a inițiat demersurile pentru construirea unui nou „Institut al inimii”. Noul centru va putea contribui, astfel, la reducerea presiunii existentela nivelul unităților medicale existente, în condițiile în care jumătate din populația adultă din regiune suferă de o boală cardiovasculară.

Studioul de arhitectură Tesseract Architecture, singurul din România specializat în domeniul medical, a anunțat că a fost desemnat consultant și furnizor al serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice (faza de studiu de fezabilitate) pentru noul proiect.

 

IBCVT blue

Noul Centru Chirurgical Cardiovascular va avea aproximativ 18.000 mp și 214 paturi, precum și funcțiuni suport – ambulator, radiologie și imagistică, laborator de analize medicale, farmacie cu circuit închis, bloc operator etc.

Prin acest proiect se dorește facilitarea accesului pacienților către servicii medicale specializate de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, transplant și nu numai – atât pentru copii cât și pentru adulți”, transmite Tesseract Architecture, într-un comunicat.

Echipa de arhitecți a insistat, în cadrul proiectării, pe conformarea funcțiunilor și circuitelor la standarde locale și internaționale, pe eficientizarea spațiilor și reducerea costurilor de întreținere și funcționare, pe un design prietenos pentru utilizator – fie el pacient sau personal medical.

Noul corp de clădire va beneficia și de soluții alternative de eficientizare energetică, de dotare cu echipamente medicale de ultimă generație, de sistem de digitalizare și de un design prietenos cu mediu.

 

Raluca Soaita

În prezent, activitatea IUBCv Târgu Mureș se desfășoară într-un complex spitalicesc dat în funcțiune în anul 1983, de tip monobloc, iar serviciile conexe (bucătărie, spălătorie și logistică) funcționează în clădiri separate, legate de spital printr-un pasaj subteran.

Provocarea arhitecților în cadrul acestui proiect este de a realiza o clădire nouă în incinta ansamblului spitalicesc, pe un teren cu o formă neregulată, cu dimensiuni restrânse și situat în imediata apropiere a unor clădiri existente, cu funcțiuni medicale și administrative.

Institutul Inimii va avea o clădire nouă, la a cărei proiectare s-a ținut cont de tendințe și standarde internaționale, de nevoile personalului medical dar și ale pacienților”, a declarat Raluca Șoaita, fondator Tesseract Architecture.

Studioul de arhitectură a realizat cel mai amplu proiect recent de spital modern din România – primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă – Spitalul pentru copii „Marie Curie”, și a realizat și primele spitale modulare din România destinate îngrijirii pacienților cu Covid-19, precum și numeroase proiecte de clinici, spitale și alte spații cu destinație medicală, pentru operatori privați. În prezent se ocupă de proiectarea a două mari spitale județene, la Sibiu și Focșani.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*