Cercetătorii români caută soluții pentru producerea în țară a kit-urilor de testare Covid

Un proiect în acest sens a fost selectat pentru finanțare în cadrul competiției Soluții 2020, vizând dezvoltarea unei metode fiabile și rapide pentru detectarea precoce a noului coronavirus.

 

Specialiștii români se numără printre miile de cercetători din întreaga lume angrenați, în această perioadă, în studii ce vizează găsirea unor soluții eficiente de a ține sub control și a anihila noul coronavirus. Un nou proiect în acest sens va fi demarat în țară, sub coordonarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT). Acesta se numește „Tehnici avansate şi creşterea performanţei în detecţia precoce a virusului SARS-CoV-2” și a câștigat o finanțare în cadrul competiției Soluții 2020, destinată proiectelor științifice.

Prin acest proiect, cercetătorii români își propun obţinerea şi validarea unor metode şi kituri de diagnosticare precoce a infecţiei cu noul coronavirus şi beneficiază de expertiza unor colaboratori din instituţii de cercetare de prestigiu precum Harvard University, GeneScript, CNRS Paris/Orsay, KAUST University şi Singapore Institute of Manufacturing Technology.

 

Parteneri în derularea proiectului sunt și specialiștii de la Facultatea de Biologie din cadrul Universității București, coordonați de cercetătorul ştiinţific dr. Graţiela Grădişteanu. Aceasta a precizat că programul de cercetare  va permite testarea periodică în spitale a personalului medical, precum şi a celui din şcoli sau instituţii publice, autotestarea la domiciliu, dar şi fabricarea unor kituri de testare în România, contribuind astfel, la creşterea capacităţii de răspuns şi asigurare a sănătăţii publice în condiţiile unei pandemii.

Fiecare partener va avea o contribuţie proprie, iar echipa Universităţii din Bucureşti va fi implicată în optimizarea unui protocol rapid de detecţie a agentului COVID-19, în optimizarea primerilor de detecţie a infecţiei cu SARS-CoV-2, precum şi în validarea sistemelor de detecţie realizate de IMT”, a mai declarat dr. Grațiela Grădișteanu.

 

Coordonatorul întregului proiect este dr. Ciprian Iliescu, cercetător ştiinţific în cadrul IMT România şi al Institutului Biomedical pentru Cercetarea şi Tehnologia Sănătăţii Globale din Singapore, care a explicat că obiectivul vizat este „dezvoltarea unei metode rapide, fiabile şi ieftine de detecţie precoce a virusului SARS-CoV-2, bazate pe amplificarea izotermă a ARN viral şi a unui instrument de tip Point of care. Metodele folosite, de ultimă generaţie, îmbină instrumente de diagnosticare rapidă, specifice laboratoarelor clinice. Astfel, se va realiza transferul tehnologic al metodelor de diagnostic elaborate în cadrul actualului proiect către laboratoarele clinice româneşti, în vederea extinderii şi eficientizării reţelei naţionale de diagnostic al infecţiei cu SARS-CoV-2, precum şi dezvoltarea unei platforme tehnologice pentru fabricarea sistemelor de tip «Point of care» în România, cu setarea unei capacităţi de microproducţie a testelor”.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*