Primul organism internațional pentru combaterea știrilor false despre vaccinare

Yale Institute for Global Health, Public Good Projects și UNICEF pun la dispoziția țărilor care desfășoară campanii de vaccinare serviciile  Observatorul Cererii de Vaccinare, care va analiza fake news-urile vehiculate în zonele respective și va elabora strategii pentru combaterea acestora.

 

Deși pandemia de Covid-19 ar fi trebuit să îi facă să înțeleagă ce înseamnă un virus scăpat de sub control în lipsa unei unor soluții de prevenire a răspândirii sale, aceasta a constituit un prilej ideal pentru contestatarii vaccinării să lanseze o nouă șarjă de teorii aberante și informații false al căror scop nici ei nu îl înțeleg prea bine. Amploarea valului de fake-news este direct proporțională cu importanța vaccinării în acest context epidemiologic, astfel că problema trebuie luată mult mai în serios pentru a nu afecta eforturile pentru a scăpa de pandemie.

În acest context a fost înființat Observatorul Cererii de Vaccinare, o inițitivă comună a Yale Institute for Global Health, Public Good Projects și UNICEF, în scopul de a combate prin mijloace elaborate de specialiști, știrile false despre vaccinare și a da reduce reticența populației față de acest subiect.

UNICEF a anunțat că noul organism se va pune la dispoziția tuturor țărilor care vor solicita acest lucru folosind o strategie bazată pe trei piloni, care va fi adaptată fiecărei zone în parte. „Observatorul Cererii de Vaccinare elaborează instrumente, materiale de instruire, sprijin tehnic şi cercetări pentru a oferi echipelor din fiecare ţară mecanismele necesare pentru atenuarea impactului informaţiilor false şi lipsei de încredere în toate vaccinurile. Acest program este structurat pe trei piloni, mai precis analiza ascultării sociale şi elaborarea concluziilor, un program de educaţie şi de instruire care să abordeze provocările aferente tuturor vaccinurilor şi un laborator de comunicare” au transmis reprezentanții UNICEF.

 

În cadrul acestui organism va exista și un laborator de intervenţii în sprijinul acceptării vaccinurilor, care va folosi cercetările şi concluziile studiilor comportamentale şi sociale în urma activităţilor de ascultare socială şi va elabora conţinuturi pertinente şi interesante pentru acoperirea deficitului de informaţii. Totodată specialiștii din cadrul acestui laborator vor va elabora mesaje de „imunizare” a populaţiei împotriva informaţiilor false, iar conţinuturile şi programele vor fi testate în teren pentru verificarea alegerii tonului şi formatului corect şi al impactului în ceea ce priveşte modificarea comportamentelor, înainte de a fi puse în aplicare. „În aceste vremuri de anxietate sporită şi de incertitudine, oamenii au numeroase întrebări şi îngrijorări perfect rezonabile legate de vaccinuri. Însă, în căutarea răspunsurilor, se pot confrunta cu un deficit de informaţii considerabil şi cu miasmele dezinformării şi informaţiilor false. Nu putem soluţiona aspectele care îngrijorează populaţia înainte de a le înţelege. Apoi trebuie să discutăm cu oamenii acolo unde se află, despre lucrurile care contează pentru ei, nu să le spunem ce au de făcut. Observatorul va ajuta statele să realizeze acest lucru”, a precizat dr. Angus Thomson, senior social scientist în cadrul UNICEF.

 

O primă acțiune a Observatorului Cererii de Vaccinare o constituie lansarea unui ghid practic privind contracararea informaţiilor false legate de vaccinuri, disponibil în 6 limbi. Acesta este destinat în special organizațiilor care desfășoară acțiuni pentru combaterea valului de știri false despre vaccinare. Totodată, au fost instituite tablouri de bord regionale pentru ascultare, care sunt interpretate de managerii infodemiei. La acest moment, specialiștii din cadrul noului organism caută sprijin pentru ca aceste instrumente și mijloace de instruire şi asistenţă tehnică să ajungă în fiecare ţară, pe măsură ce gestionează introducerea vaccinurilor împotriva Covid-19 şi a poliomielitei.

Deoarece comunicarea la nivel local este esenţială pentru succesul oricărui program de vaccinare, ne concentrăm asupra creării unor programe la nivel local, la fel de puternice şi de complexe ca orice sistem global. Fiecare ţară de pe planetă are propriile nuanţe culturale. Sistemul Observatorului va presupune atât metode cantitative, cât şi calitative pentru urmărirea şi catalogarea discuţiilor locale privind vaccinarea. Apoi, programele de sănătate publică pot fi adaptate în funcţie de contextul fiecărei ţări, şi evaluate în funcţie de potenţialul de susţinere şi impact”, a explicat dr. dr. Joe Smyser, specialist în cadrul UNICEF.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*