Problemele dentare netratate pot favoriza apariția unor afecțiuni grave
Netratate, cariile dentare și alte afecțiuni ale cavității orale afectează zâmbetul și stima de sine, dar în același timp au un impact major asupra stării generale de sănătate, atrage atenția dr. Mariana Cărămidă, medic primar paradontolog.
Un studiu lansat anul acesta de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSD), cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Orale, arată că aproape 2 din 10 români nu au fost la stomatolog în ultimii cinci ani, iar România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește sănătatea orală și pe penultimul loc la numărul mediu anual de consultaţii stomatologice. Plecând de la această realitate, medicii stomatologi atrag atenția asupra necesității adaptării politicilor publice de sănătate în domeniul Stomatologiei și a nevoiide creștere a nivelului de conștientizare cu privire la afecțiunile stomatologice care, dacă sunt ignorate, pot contribui la apariția unor boli grave, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral (AVC), pneumonia, având un impact major asupra stării generale de sănătate.
„Afecțiunile orale nu sunt doar o problemă de disconfort sau estetică, ci pot declanșa probleme de sănătate de amploare. Legătura dintre sănătatea dentară și cea generală este puternică, iar lipsa tratamentului poate transforma problemele orale minore în afecțiuni sistemice majore”, explică dr. Mariana Cărămidă, medic primar paradontolog.
Afecțiunile cavității bucale cuprind, în principal, cariile dentare, boala parodontală, gingivitele, pierderea dinților (edentație), cancerul bucal, traumatismele oro-dentare. Cele trei afecțiuni orale care afectează cel mai mult sănătatea generală și calitatea vieții oamenilor sunt cariile, bolile severe ale gingiilor și pierderea dinților.
Bolile cardiovasculare sunt printre cele mai grave complicații ale afecțiunilor dentare netratate. „Parodontita, o inflamație cronică a gingiilor, poate contribui la apariția aterosclerozei, prin intermediul bacteriilor orale care intră în fluxul sanguin. Aceste bacterii pot provoca inflamații la nivelul arterelor, ceea ce poate duce la îngustarea acestora și, în cele din urmă, la infarct miocardic sau AVC”, atrage atenția medicul stomatolog.
Diabetul necontrolat poate favoriza apariția infecțiilor parodontale, iar infecțiile gingivale, la rândul lor, pot face dificilă gestionarea nivelului de zahăr din sânge, complicând și mai mult starea generală de sănătate a pacientului.
Infecțiile dentare pot contribui și la apariția complicațiilor respiratorii, prin inhalarea bacteriilor din cavitatea orală în plămâni, ceea ce poate duce la infecții grave precum pneumonia. Acest risc este crescut în special la persoanele vârstnice sau cu imunitate scăzută.
În cazul femeilor însărcinate, parodontita poate crește riscul de naștere prematură și de a avea copii cu greutate mică la naștere, datorită reacțiilor inflamatorii din organism. De asemenea, inflamațiile cronice din cavitatea orală sunt asociate cu un risc crescut de afecțiuni neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer.
Pentru a preveni aceste complicații se recomandă o igienă orală riguroasă și vizite regulate la medicul stomatolog. „Prin adoptarea unor măsuri simple de îngrijire dentară și prin tratarea promptă a oricăror probleme orale, putem preveni o serie de afecțiuni grave, asigurându-ne astfel o stare generală de bine”, concluzinează dr. Mariana Cărămidă.