Procent infim de pozitivare în rândul românilor vaccinați împotriva Covid-19

Atât în cazul celor vaccinați cu prima doză cât și al celor cu ambele doze administrate, rada de pozitivare este sub 1%.

 

Contestatarii fervenți ai beneficilor vaccinării au bătut foarte mult monedă pe faptul că „vaccinul nu te protejează de Covid” unii dintre ei făcând totuși o concesie și admițând că „doar te ajută sa faci forme mai ușoare”. Cazul recent al actorului Alexandru Arșinel care a fost confirmat cu Covid-19 împreună cu soția sa, deși se vaccinaseră cu ambele doze, a dat din nou apă la moară „specialiștilor” de tastatură care au început din nou să proclame pe toate canalele că vaccinarea este inutilă.

Cele mai recente date transmise de Institutul Național de Sănătate Publică relevă însă că lucrurile stau exact pe dos, iar procentul de pozitivare în rândul persoanelor vaccinate în România este nesemnificativ. Datele sunt valabile pentru perioada 27 decembrie 202025 aprilie 2021, acoperind, practic, întreaga perioadă de la începerea campaniei de vaccinare anti-Covid, până în prezent.

În toată această perioadă, 9,9% dintre persoanele testate pentru depistarea infecției cu noul coronavirus au fost persoane vaccinate anti-Covid, iar rata de pozitivare în rândul acestora este la un nivel foarte redus.

 

Astfel, dintre persoanele testate care primiseră doar prima doză de vaccin, 21.316 au fost depistate pozitiv, însă numărul acestora reprezintă doar 0,7% din totalul celor testați după ce primiseră doar o doză de vaccin.  Dintre cei depistați pozitiv,  67,8% dintre au fost vaccinați cu serul de la Pfizer Biontech, 6,2% au fost vaccinați cu Moderna și 26% au fost vaccinați cu Astra Zeneca. Aceste procente sunt relevante pentru eficiența vaccinurilor respective având mai mult legătură cu disponibilitatea acestora pe piață.

În condițiile în care vaccinul de la Pfizer este cel mai frecvent administrat, este firesc ca procentul celor pozitivați după ce au primit acest ser să fie cel mai mare, comparativ cu cei care au fost vaccinați cu Moderna, disponibil în stocuri mult mai mici.

 

Lucrurile stau și mai bine atunci când vine vorba de rata de pozitivare în rândul persoanelor care au primit ambele doze de vaccin, în acest caz fiind vorba de un procent de doar 0,2% ,adică 3.862 de persoane din cele testate.

Datele INSP mai indică și un umăr de 406 decese în rândul celor testași pozitiv după vaccinarea cu una sau două doze, însă nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului și deces. Dintre cei decedați, 349 primiseră doar prima doză, iar 57 erau vaccinați cu ambele doze, însă s-a stabilit că niciunul dintre decese nu s-a datorat vaccinului.

În cazul persoanelor pozitivate după prima doză, timpul mediu scurs de la administrarea vaccinului și efectuarea testului pozitiv a fost de 11 zile, iar 18,7% dintre acestea s-au prezentat apoi și la rapel. De cealaltă parte, timpul mediu scurs de la administrarea dozei de rapel și efectuarea testului pozitiv a fost de 24 de zile.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*