Aparținătorii care însoțesc pacienții transferați în străinătate vor beneficia gratuit de transport și cazare

30 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Costurile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății, la fel ca și cheltuielile pentru recuperarea medicală în străinătate a pacienților cu arsuri grave.

 

Guvernul a aprobat un ordin al ministrului Sănătății prin care se aduc unele modificări ale unui document similar intrat în vigoare încă din 2004, privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate. Noile modificări asigură o serie e facilități pentru pacienții cu arsuri care necesită recuperare medicală în clinici din străinătate, dar și pentru aparținătorii care trebuie să însoțească pacienți în stare gravă transferați în străinătate.

Astfel conform noului ordin, „Ministerul Sănătăţii asigură costurile pentru tratamentul de recuperare medico-chirurgicală specific pacienţilor cu arsuri grave, precum şi pentru dispozitivele medicale necesare procesului de recuperare medicală, profilaxiei şi tratamentul sechelelor cicatriceale postcombustionale, până la încheierea perioadei de recuperare şi evoluţie a procesului cicatriceal, conform aprecierii medicului specialist şi a comisiei teritoriale de specialitate”.

 

Ioana Mihailă

Totodată, vor fi suportate și costurile controalelor medicale periodice pentru pacienţii care au beneficiat de finanţarea tratamentelor din bugetul Ministerului Sănătăţii. Referindu-se la aceste noi facilități create pentru pacienții care au suferit arsuri grave, ministrul Ioana Mihăilă a declarat că „pacienţii cu arsuri severe, care au fost transferaţi în stare critică în străinătate, necesită ulterior tratamente de recuperare medicală, precum şi dispozitive medicale absolut necesare procesului de recuperare. Prin aceste modificări, am introdus această categorie de pacienţi în ordin şi putem astfel să le asigurăm costurile pentru aceste tratamente şi pentru echipamentele necesare, precum îmbrăcăminte compresivă, măşti de silicon, folii şi geluri de silicon, care până acum nu puteau fi decontate de Ministerul Sănătăţii”.

 

Documentul legislativ oferă facilități și pentru însoțitorii pacienților în stare gravă care au nevoie de un transfer în străinătate. Astfel, în cazurile excepționale impuse de natura şi gravitatea bolii, pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni foarte grave, care sunt dependenţi de prezenţa unui însoţitor, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca aceştia să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, iar suma necesară pentru cazare şi transport pentru persoana însoţitoare va fi asigurată din bugetul Ministerului Sănătăţii. În acest sens, vor fi aprobate trimestrial sume din bugetul ministerului care vor avea această destinaţie. Măsura se aplica în până acum doar în cazul pacienților cu vârste până în 18 ani, dat fiind faptul că prezenţa unui însoţitor este obligatorie atunci când sunt transferați în clinici din străinătate Pentru celelalte categorii de pacienți, aceste costuri erau suportate de însoţitor însă odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări legislative, ministerul va suporta costurile de transport și cazare pentru toate situațiile în care se impune prezența unui însoțitor.

 


Adaugati un comentariu


 

*