Paturile ATI Covid-19, monitorizate zilnic de inspectorii sanitari de la DSP-uri
Dispoziția vine de la Ministerul Sănătății, și are rolul de a crește acuratețea datelor referitoare la locurile disponibile la nivelul fiecărei unități sanitare.
Ordinul care reglementează procedura de raportare a paturilor ATI în platforma electronică a Ministerului Sănătății, Alerte MS, a fost modificat pentru o mai bună acuratețe a datelor referitoare la situația paturilor disponibile în secțiile ATI în care sunt îngrijiți pacienți cu forme grave de Covid-19.
Astfel potrivit noilor dispoziții date de ministrul Ioana Mihăilă, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică vor avea sarcina de a efectua zilnic acțiuni de monitorizare și verificare a paturilor din aceste secții, pentru ca apoi să completeze datele obținute în macheta Situaţia paturilor ATI Covid-19 de pe platforma electronică.
Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Monica Althamer, care a precizat în acest sens că „specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii au considerat necesar ca personalul împuternicit de ministrul Sănătăţii din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti să efectueze zilnic acţiuni de monitorizare şi verificare a paturilor ATI Covid-19 din unităţile sanitare care tratează pacienţi cu această patologie, pentru a creşte acurateţea datelor privind situaţia paturilor ATI alocate acestor pacienți”.
Printr-un alt ordin de ministru, a fost aprobat și bugetul pe anul în curs pentru programele naționale de sănătate, care se ridică la 1,77 miliarde de lei. Cea mai mare parte din această sumă, reprezentând 45,7% din bugetul total, este destinată achiziției de vaccinuri anti-Covid, pentru care au fost alocate 810 milioane de lei. Cei mai mulți bani, 1,39 de miliarde de lei, vor merge către Programul național de combatere a bolilor transmisibile, în timp ce programul similar pentru bolile netransmisibile beneficiază de o alocare de 34,7 milioane de lei. În același timp, pentru Programul național de sănătate a femeii și copilului s-au alocat 13,3 milioane de lei, iar 637.000 lei merg la Programul național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă. Nu în ultimul rând, sunt alocate 15 milioane lei pentru Programul național de securitate transfuzională. În cadrul Programului național de boli transmisibile, în afară de sumele alocate pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid, sunt prevăzute 102,1 milioane de lei pentru programul național de vaccinare, care nu include vaccinarea împotriva Covid-19. Pentru Programul național de supraveghere și control al infecției HIV sunt alocate 107,2 milioane lei, în timp ce pentru subprogramul de depistare precoce a cancerului de col uterin a fost alocată o sumă de 1,9 milioane lei. Programul de supraveghere și control al tuberculozei are alocat un buget de 11,5 milioane lei.