Parlamentarii joacă alba-neagra cu programele naționale de sănătate

13 februarie 2019 | 0 comentarii |

Amendamentele lui Liviu Dragnea privind finanțarea unor programe de sănătate au fost aprobate când s-a dezbătut bugetul Sănătății, dar nu și la dezbaterea bugetului SRI.

 

Discuțiile pe marginea noilor programe naționale de sănătate pe care actuala guvernare s-a lăudat că le va introduce de anul viitor, încep să semene cu un joc de alba-neagra. Comisiile parlamentare însărcinate cu dezbaterea proiectului de buget și-au dat „cu stângul în dreptul”, în condițiile în care un amendament aprobat luni, când s-a discutat bugetul Sănătății, a fost respins marți, când s-a dezbătut bugetul SRI.

Este vorba de controversatul amendament depus de Liviu Dragnea la proiectul de buget pe care tot el și echipa sa îl creaseră, prin care ședul PSD voia să se taie 295 de milioane de lei din bugetul Serviciului Român de Informații pentru a fi trecuți la bugetul Ministerului Sănătății, în vederea finanțării  a trei programe naționale noi, respectiv programul Vitamina DPanorama și Teste markeri tumorali.

În cursul zilei de luni, comisiile reunite de Sănătate și Buget finanțe au dezbătut bugetul alocat Sănătății, care a fost adoptat cu amendamentele lui Dragnea, prin care se luau 295 de milioane de lei de la SRI pentru cele trei programe, respectiv, se diminuau cu 230 de milioane de lei bugetele SRI, SIE și SPP, pentru susținerea unui program de „diabet juvenil”, din care 150 de milioane de lei de la SRI.

 

Ministerul Sănătății a anunțat printr-un comunicat, aprobarea bugetului, făcând și o prezentare a noilor programe care ar urma să fie puse în aplicare de Ministerul Sănătății și CNAS, din acest an, din banii de la SRI și ai celorlalte „servicii”.

Doar că, parafrazând un vechi proverb, socoteala de la comisiile pentru Sănătate nu s-a potrivit cu cea de la comisiile SRI al cărui buget a fost pus în dezbatere aseară.

Amendamentele lui Liviu Dragnea stârniseră, deja, nemulțumirea reprezentanților SRI, care aveau cel mai mult de pierdut și avertizaseră că diminuarea bugetului cu 445 de milioane de lei va însemna că „nu vom avea fondurile necesare plăţii salariilor pe 4 luni, nu vom avea bani pentru plata facturilor timp de 3 luni, înseamnă blocarea proiectelor”.

De această dată, aceleași comisii de Buget finanțe din Senat și Camera Deputaților, care aprobaseră cu o zi înainte bugetul Sănătății, cu amendamentul poropus de Dragnea, au respins același amendament, când a fost vorba de bugetul SRI.

 

Sorina Pintea, Eugen Teodorovici

Prin urmare, parlamentarii nu au mai fost de acord cu tăierea celor 295 de milioane de lei care urmau să fie direcționați către Ministrul Sănătății, pentru susținerea celor trei programe pe Sănătate, dar au aprobat amendamentul ce vizează reducerea bugetului SRI cu 140 de milioane de lei  care vor fi alocați CNAS, pentru susținerea programului de „diabet juvenil”.

Așadar, cele trei noi programe pe care ministrul Sorina Pintea le-a prezentat în ultimele zile erau viabile doar „pe hârtie”, fiind lăsate fără sursă de finanțare, la o zi după ce au fost aprobate.

Discuțiile pe această temă s-au întins până târziu în noapte, când ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a venit cu o soluție de compromis, astfel încât finanțarea necesară programelor pe Sănătate  să fie asigurată prin dominuarea bugetului „serviciilor” cu doar 140 de milioane de lei, iar diferența să fie asigurată din bugetul Ministerului de Finanțe, care renunță la o parte din fondurile proprii pentru investiții.

Azi după-amiază va avea loc ședința comună a celor două camere din Parlament, în cadrul căreia va fi dezbătut proiectul de buget în varianta finală în care acesta a trecut de comisii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*