Profesionistii din sanatate si-au facut Coalitie. Urmeaza protestele

19 iulie 2013 | 1 comentariu |

Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentisti, Colegiul Farmacistilor, Colegiul Psihologilor, Ordinul Asistentilor, Federatia SANITAS si Camera Federativa a Medicilor au constituit Coalitia profesionistilor din sanatate.

 

Dr. V. Astarastoae, presedinte CMR

Dr. V. Astarastoae, presedinte CMR

Se ingroasa gluma. Medicii nu renunta la proteste. Ieri, Colegiul Medicilor din Romania (CMR), Colegiul Medicilor Dentisti (CMD), Colegiul Farmacistilor din Romania, Colegiul Psihologilor din Romania (CPR), Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), Federatia SANITAS si Camera Federativa a Medicilor din Romania au constituit Coalitia Profesionistilor din Sanatate, a anuntat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

„Actul de nastere” al noii structuri profesionale va fi semnat pe 5 august in organismele statutare de conducere ale fiecarei entitati, care vor valida decizia convenita de reprezentantii care au semnat semnat joi acordul principiu.

Membrii coalitiei din sanatate au ca principal obiectiv „determinarea guvernantilor de a rectifica pozitiv bugetului pentru sanatate, de a dubla de la 1 septembrie a veniturilor rezidentilor, de a emite o lege speciala a salarizarii care, in esenta, sa prevada o baza, la care sa se aplice apoi criterii de performanta”, a subliniat prof. Astarastoae.

 

Medicii rezidenti ingroasa plutonul emigrantilor

Medicii rezidenti ingroasa plutonul emigrantilor

Salarizarea de baza ar trebui sa se ridice la trei salarii medii pe economie, cer reprezentantii organizatiilor profesionale care au constituit noua coalitie. Presedintele CMR a spus ca „Guvernul trebuie sa gaseasca 20 de milioane de euro pentru cresterea salariilor celor 16.000 de rezidenti, conditie care nu este negociabila”. Alte revendicari se refera la cresterea procentului din PIB alocat sanatatii, in cei trei ani pana la sfarsitul mandatului actualei guvernari dorindu-se sa ajunga la 6%, iar on ceea ce priveste statutul spitalelor, reprezentantii coalitiei sustin ca acestea nu ar trebui sa fie ONG sau SRL, ci spitale de utilitate publica.

Prof. Astarastoae a subliniat ca, daca nu exista disponibilitate pentru  rezolvarea acestor probleme, in septembrie vor incepe actiunile de protest pe plan local – pichetari ale sediilor prefecturilor, consiliilor judetene -, apoi in plan central – pichetari la Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante, Guvern si se va trece la greva generala, pana la demisia in bloc a medicilor.

Participantii la sedinta de constituire a coalitiei au anuntat ca vor solicita si o intalnire cu reprezentantii FMI, pentru a le prezenta acestora „adevarata starea de fapt din sistemul de sanatate”.

 

Sanitas se pregateste de proteste

Sanitas se pregateste de proteste

90% dintre angajatii din sanatate sunt de acord cu masurile revendicative, iar 60% sunt de acord sa demisioneze, a mai anuntat dr.  Astarastoae, mentionand ca acestea sunt concluziile unui studiu realizat in 14 judete privind atitudinea personalului din sistem fata de aceste proteste.

Presedintele CMR a explicat ca daca din 660 de medici ATI 200 nu ar mai lucra, acest lucru ar insemna blocarea a 300 de spitale, insistand ca trebuie sa se inteleaga ca nu demisia medicilor este solutia, ci rezolvarea punctelor supuse atentiei autoritatilor.

Reprezentantul Colegiului Medicilor Dentisti, prof. dr. Radu Campian, a precizat, la randul sau, ca „printre problemele comune identificate de  profesionistii din sanatate se numara salarizarea si statutul medicului in general”, facand referire la faptul ca „FMI trebuie informat ca in Romania copiii nu au dreptul la asistenta dentara, ceea ce reprezinta o situatie extrem de grava”.

La randul sau, vicepresedintele SANITAS Marius Sepi a declarat ca federatia pe care o reprezinta nu va avea nicio reactie daca procentul de 4% pentru disponibilizari se respecta si nu va fi mai mare.

Presedintele Federatiei Sanitas, Mircea Ciocan, a spulberat insa aceasta speranta, punand sub semnul intrebarii participarea SANITAS in comisia constituita la nivelul Ministerului Sanatatii pentru dezbaterea proiectului legii salarizarii. El a precizat ca discutiile s-au indepartat de obiectivul Federatiei, care a propus reglementarea sectoriala a tuturor categoriilor din sistem, iar pentru 2014, asigurarea unei minime cresteri salariale pentru toti angajatii.

In Romania sunt 39.830 de medici, iar in primele trei luni ale anului au plecat din tara 580. Numarul rezidentilor este de 16.000, al medicilor dentisti 15.875, al psihologilor – 15.000, iar numarul asistentilor medicali ajunge la aproximativ 140.000.


Categorii: Actual

Comentarii (1)

  1. Raul Ioan Florescu spune:

    Ar fi poate pentru prima data cind s-ar realiza ceva concret! Sper sa aiba traia sa le duca pana la capat, sa nu mai existe omniprezentii spargatori de greva !

Adaugati un comentariu


 

*