Proiectul transformării fostului spital Brătianu în Centru Muzeal a fost finalizat

13 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că o parte importantă a istoriri locale din secolul XIX este redată buzoienilor, iar noul Centru Muzeal este „un reper cultural și identitar pentru municipiul Buzău”.

 

Unitatea Administrativ Teritorială Județul Buzău, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Restaurarea, conservarea și modernizarea imobilului situat în Municipiul Buzău, B-dul Nicolae Bălcescu nr.40, în vederea înființării Centrului Muzeal «I.C. Brătianu»”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1: Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, a anunțat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, într-o conferință de presă, la care au fost prezenți și Liviu Ciolan – manager de proiect, și Daniel Costache -manager Muzeul Județean.

Astăzi încheiem un proiect pe fonduri europene, care a redat o clădire de importanță istorică pentru municipiul și pentru județul Buzău. Clădirea este reabilitată și, dintr-o ruină unde își făceau loc tot felul de lucruri, avem o clădire emblematică”, a precizat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

 

Spitalul „I.C. Brătianu” a fost înființat în 1872, sub denumirea de Spitalul Județean, în casele Persescu, sub conducerea dr. Clement, până în 1892, când spitalul trece sub conducerea doctorului Vasile Bianu, care a ocupat locul de medic primar până la 1 aprilie 1920, când a fost pensionat. Clădirea monument istoric a fost inaugurată în 1896, având 40 de paturi și a funcționat ca spital al orașului până în 1916, apoi ca spital militar, până în 1920, după care a redevenit spital general, cu specializările Chirurgie, Boli oculare și Maternitate, din 1924 având și de sală de operații, fiind condus de dr. Constantin Michiu.

În 1973, când a fost inaugurat Spitalul Județean, spitalul Brătianu este transformat în secție exterioară a acestuia, cu secțiile ORL și Oftalmologie, iar într-un alt corp de clădire, secția DV, care ulterior a fost mutată la Spitalul „Gârlași”, iar clădirea de la Brătianu a fost transformată într-un centru pentru tratarea copiilor cu autism.

 

În anul 2000, spitalul a fost închis definitiv, iar clădirea a fost lăsată în paragină, făcând cu ochiul rechinilor imobiliari, care vizau de fapt terenul de aproape un hectar din curtea imobilului aflat în centrul Buzăului. „La un moment dat au fost interesaţi nişte investitori privaţi să facă un mall acolo, apoi alții care au vrut să facă un aşezământ pentru bătrâni. Din fericire, aceste proiecte nu s-au materializat, dar clădirea a fost lăsată intenţionat să se degradeze, ca să se poată demola. Între timp, Ministerul Culturii a reuşit să încadreze în patrimoniu acea clădire că altfel era demolată demult”, a reamintit Petre Emanoil Neagu.

Actuala conducere a Consiliului Județean a găsit însă o soluție pentru a-i reda strălucirea pe care o merită și a transformat-o în Centrul Muzeal. „S-a găsit o axă pe fonduri europene să o putem reabilita şi era păcat să nu redăm istoriei municipiului şi judeţului Buzău această clădire, pentru că face parte din trecutul nostru”, a specificat președintele CJ Buzău.

 

Petre Emanoil Neagu

Finalizarea proiectului înseamnă „recuperarea unei bijuterii de arhitectură locală, reprezentativă la nivel național pentru sfârșitul de secol XIX și începutul secolui XX. Restaurarea, conservarea și modernizarea într-o perioadă de 76 de luni a monumentului istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, printr-o investiție de peste 20 de milioane de lei, din care aproape 15 milioane de lei a reprezentat contribuția FEDR, s-a concretizat într-un obiectiv de patrimoniu restaurat, în care vor fi organizate evenimente culturale, științifice și expoziții de artă”, a explicat Petre Emanoil Neagu.

Președintele Consiliului Județean a subliniat că „monumentul istoric restaurat este un reper cultural și identitar pentru municipiul Buzău, un factor de agregare a diferitelor grupuri sociale și va contribui la păstrarea identității valorilor culturale locale și naționale, stimulând dezvoltarea durabilă, coeziunea și incluziunea socială, asigurând totodată accesul nemijlocit al cetățenilor la viața culturală, la valorile de patrimoniu, o cerință esențială pentru integrarea în spațiul cultural european”.

 

Daniel Costache

Astfel, cea mai veche clădire de patrimoniu din centrul Buzăului, intră, din data de 13 decembrie 2023, în structura Muzeului Județean Buzău, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, ca Centru Muzeal. Daniel Costache, directorul instituției, spune că aici se realizează un dialog între generații, între membrii aceleiași generații, între membrii ai diferitelor comunități, între creatori și consumatori de conținut artistic. „Pe termen lung, la «Brătianu» va fi un spațiu de expunere, va fi workshop educațional, un spațiu de dialog cultural generator de conținut, dar și un spațiu educativ și de interconectare, dotat cu echipamente moderne, care vor asigura interactivitatea cu expozițiile. Și va fi un spațiu deschis pentru orice tip de activitate culturală, educativă și științifică”, a precizat directorul Muzeului Județean Buzău.

Centrul Muzeal Brătianu va fi  deschis colecționarilor de artă și artiștilor, aici putând fi organizate „expoziții de bază, expoziții temporare, vor exista și planuri de încurajare a tinerilor artiști buzoieni și ale colecționarilor de artă, dar și planuri de dezvoltare pentru creare de conținut artistic, a mai spus Daniel Costache.

 

Liviu Ciolan

Proiectul și-a dovedit viabilitatea chiar înainte de finalizare, managerul Liviu Ciolan estimând că peste 100.000 de persoane au trecut pragul Centrului în ultimul an, când aici au fost găzduite și două târguri de carte Gaudeamus. Targetul este ca, în următorii cinci ani, când se va încheia perioada de monitorizare, pragul obiectivului să fie trecut de cel puțin 8.550 de vizitatori, în condițiile în care odată transformat în spațiu muzeal, nu va mai putea găzdui evenimente precum târgurile de carte.

„Odată montate expozițiile de bază, având în vedere raportul tripartit al resurselor – umane, financiare și logistică -, va fi imposibil ca spațiile expoziționale să capete pe termen scurt o altă destinație, așa cum este târgul de carte. Însă sunt convins că istoria Gaudeamus nu se va opri odată cu deschiderea centrului Muzeal «I.C. Brătianu» și vor fi identificate posibilitățile logistice și de spațiu pentru a organiza în continuare târgul de carte, consideră Daniel Costache.

 

Clădirea în care acum funcționează Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”, cu o istorie de peste 125 de ani, ar putea deveni un punct de maximă atracție pentru turiștii care vor vizita municipiul Buzău. Tehnologia modernă și arhitectura clădirii favorizează trecerea firească între destinația inițială și cea prezentă a obiectivului turistic.

„Sunt destule informații vizavi de evoluția acestui imobil din momentul în care este dat în funcțiune, cum este utilat cu sistem de încălzire, sistemul de iluminat, etc. Expoziția legată de istoricul imobiliului se află într-un corp separat pe traseul de vizitare, iar zona de expunere a lucrărilor de artă se va afla doar în partea din față. Ne ajută arhitectura imobilului să rupem cele două tematici mari. Vor fi tratate ca un tot, însă ele vor avea subiect diferit”, detaliază Daniel Costache, directorul Muzeului Județean.

 

Prin acest proiect, Muzeului Județean Buzău îi va reveni doar imobilul și spațiul perimetral, iar curtea interioară a imobilului, unde au loc evenimente tematice, precum Târgul de Crăciun sau cel de Paște va rămâne în administrarea Consiliului Județean.

Pentru promovarea investiției și atragerea de vizitatori, va fi creat și un site dedicat. Se estimează că, anual, aproximativ 2.000 de vizitatori–plătitori de bilete vor trece pragul noii instituții de cultură, iar cel puțin 1.000 de vizitatori virtuali vor accesa site-ul special creat pentru promovarea monumentului istoric restaurat.

Acest lucru înseamnă plusvaloare culturală și științifică pentru comunitatea buzoiană și regională, dar și continuarea mecanismului de integrare macro și microeconomică a  Muzeului Județean Buzău. În plus, vor fi create noi locuri de muncă, iar noii specialiști vor fi integrați Muzeului Județean.

Întregul complex va fi supravegheat video, dar va avea și pază.

 


Adaugati un comentariu


 

*