Protestul antivacciniștilor la Ministerul Sănătății s-a transformat în circ

17 august 2023 | 0 comentarii |

Manifestanții veniți la chemarea partidului AUR în fața Ministerului Sănătății, pentru a protesta împotriva „vaccinării obligatorii”, au forțat intrarea în minister, s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar un individ a escaladat zidul și a ajuns în balconul de la primul etaj.

 

Au fost momente tensionate, dar cu iz targi-comic, joi după-amiază, la Ministerul Sănătății (MS). Sute de părinți vaccinați în copilărie și care și-au vaccinat copii proprii au participat un protest împotriva vaccinării, mobilizați de partidul AUR, în timp ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susținea o conferință de presă pe tema Strategiei Naționale de Vaccinare, urmată de o dezbatere publică pe aceeași temă, anunțată încă de săptămâna trecută.

Cu mesaje precum „Vaccinare egal intoxicare” sau „Copiii noştri nu sunt cobaii voştri”, puratând tricouri cu însemnul Frăția Ortodoxă și cu steaguri în mâini, sute de oameni s-au adunat în fața Ministerului la protestul anunțat de reprezentanții AUR și i-au cerut ministrului Alexandru Rafila să retragă proiectul.

Ministrul Sănătății a catalogat ca absolut iresponsabilsă transmiţi astfel de „mesaje false”, în contextul în care în Strategia de Vaccinare nu se regăseşte nicio prevedere care să indice faptul că va deveni obligatorie, dar a atras atenţia că România este pe ultimul loc în UE privind vaccinurile tradiţionale în rândul tinerilor și copiilor, subliniind că „orice demonstraţie a unui partid politic, este o greşeală majoră care afectează interesul naţional”.

 

Unii protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii care păzeau intrarea în Minister, încercând să forțeze intrarea în instituție, după refuzul ministrului Sănătății de a primi la discuție o delegație a manifestanților. Protestatarii au agitat bannere colorate și au strigat lozinci precum „Afară cu OMS din țară!”, „Hoții”, „Libertate” și i-au solicitat ministrului Rafila să trimită o comisie care să negocieze cu ei „în numele poporului român”, iar unii i-au cerut chiar demisia.

George Simion, președintele AUR, care cu o zi în urmă anunța protestul pe Facebook, pe motiv că ar „impune pe șest vaccinarea obligatorie”. „Sunt câteva acte normative pe circuit care prezintă doar avantajele vaccinării. Nu susținem că vaccinarea este obligatorie, dar nu vrem să devină. Să-i dea Dumnezeu minte domnului Rafila să nu facă vaccinarea obligatorie”, a declarat Simion. În timp ce haosul lua proporții, el transmitea totul live, pe Facebook, pentru a păstra viu acest moment de notorietate și pentru a-și împărtăși nemulțumirile cu cât mai mulți oameni. Ulterior, liderul AUR a declarat că el și-a vaccinat copiii și s-a dezis de manifestarea care s-a transformat într-un adevărat circ.

 

Pe fondul disputelor iscate au apărut chiar și sloganuri provocatoare precum „vaccinare egal intoxicare”, oglindind divergența profundă existentă în societate. „Vrem să fim stăpânii propriilor noastre decizii de sănătate!”, striga un protestatar, într-un megafon, încercând să-și facă auzită vocea în timp ce schimbul de replici între protestatari și forțele de ordine ajungeau la cote uluitoare, printre mesaje și atitudini ostile, îmbrânceli cu jandarmii și atacuri împotriva jurnaliștilor. Unii manifestanți dădeau cu tămâie, iar un bărbat care-și zice „Stegarul dacic”, cunoscut pentru episoade similare, a reușit chiar să escaladeze zidurile instituției și să ajungă în balconul de la etajul unu, încercând să intre în biroul ministrului, pe fereastră, ca un simbol ironic al luptei împotriva unui pericol imaginar. 

Jandarmeria l-a acuzat pe organizatorul protestului că a îndemnat participanţii la adunarea publică să blocheze accesul în instituţia publică, încercând ulterior să pătrundă în interiorul acesteia. Jandarmii, prin dispozitivele preventiv de ordine publică, au oprit aceste demersuri şi i-au determinat pe participanţi să păstreze caracterul paşnic al manifestaţiei de protest”.

Mai mulți protestatari au fost sancționați pentru „loviri și alte violențe”, iar verificările continuă pentru identificarea și sancționarea celor care au încălcat cadrul legal în vigoare.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a arătat însă că „de mai mult de o sută de ani există programe de vaccinare în diferite ţări, iar datorită acestor programe de vaccinare, sute de milioane, poate miliarde de oameni au supravieţuit, nu au mai avut sechele sau au fost evitate decesele în cazul unor boli infecţioase care au făcut ravagii de-a lungul timpului, şi vă aduc aminte variola, care a fost eradicată, de asemenea multe alte boli”, a transmis ministrul, în cadrul conferinței de presă.

Acesta a reiterat faptul că nu există nicio referire la vreo formă de vaccinare obligatorie în Strategia Națională de Vaccinare, avertiznând că „minciuna are picioare scurte, iar impostura politică ar trebui să aibă picioare şi mai scurte. Această impostură repetată adusă la paroxism trebuie să înceteze în România, dacă ne dorim oameni sănătoşi, din toate punctele de vedere, în ţara noastră”, dând asigurări că majoritatea protestatarilor au fost vaccinați în copilărie și crede că intoxicarea pe care se bazează un partid politic care în mod absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătăţii publice din această ţară se referă la intoxicarea politică şi la dezvoltarea unui subiect neadevărat”.

 

Referindu-se la proiectul de hotărâre de Guvern privind Strategia Naţională de Vaccinare, ministrul Rafila a menționat că acesta nu face altceva decât să stabilească „principiile funcţionării unui program de vaccinare” şi „a accesului la vaccinuri în ţara noastră”, atrăgând atenția că „suntem la multe vaccinuri pe ultimul loc în Europa, şi lucrul acesta trebuie schimbat, având interesul să ne protejăm copiii şi generaţiile viitoare” și că aduce mai multe acțiuni de informare și încurajare privind imunizarea, asigurarea de stocuri de rezervă pentru vaccinurile esențiale, precum și – în premieră în România – compensarea unor vaccinuri pentru persoanele adulte.

Alexandru Rafila a menționat că niciunul dintre obiectivele acestei strategii nu se referă şi nici măcar nu aminteşte despre obligativitatea vaccinării și că principiile de bază se referă la asigurarea dreptului tuturor cetăţenilor, a dreptului nu a obligaţiei, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor pentru menţinerea sănătăţii. De asemenea, printr-o informare corectă să creştem gradul de conştientizare legat de utilitatea vaccinării”, a mai spus ministrul.

 

Mai mult, ministrul a menționat că, la nivel de Minister, există și un protocol de colaborare cu Biserica Ortodoxă Română, care include bunele practici în domeniul prevenţiei şi educaţiei pentru sănătate, aşa că avem tot suportul specific Bisericii Ortodoxe, iar poziţia noastră de opţiune pentru vaccinare, nu de obligativitate a vaccinării este şi cea susţinută de Biserica Română”, a arătat Rafila, considerând că implicarea unor preoți în transmiterea de mesaje și în acțiuni antivacciniste constituie „o activitate de informare incorectă, neadevărată, care are ca şi scop scăderea conştientizării populaţiei în ceea ce priveşte utilitatea vaccinării”.

Preotul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, scrie pe pagina sa de socializare că „o societate în care cetățeni, nu neapărat turmentați, se încaieră cu autorități care încearcă să le protejeze viața, în care populismul îmbrăcat tricolor luptă în stradă cu fantome și fantoșe ieșite din ceața conspiraționismului insomniac, în care alți cetățeni ce nu se lasă atât de ușor prostiți sunt încleștați în lupte greco-romane cu Marea Resetare, o societate care ignoră sau tolerează exact ce o infestează, e una care are imensa șansă să (re)descopere creștinismul sobru, nu sumbru, blând, nu bolând, urban, nu viran, realist, nu paseist, ortodox, nu ortodoxist, demofil, nu populist”.

 

Dezbaterea publică privind Strategia Națională de Vaccinare 2023-2024, organizată de Ministerul Sănătății, la care a fost prezentă și dr. Adriana Pistol, secretar de stat în MS și fost director al Instititutului național de Sănătate Publică, a fost moderată de Amalia Șerban, șefa Direcției Generale de asistență medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, care a explicat că strategia nu reprezintă o lege a vaccinării obligatorii, ci este „ceea ce putem face noi ca autorități pentru ca procesul de vaccinare în România să fie mai bine susținut” și le-a cerut celor care au luat cuvântul să își transmită propunerile și în scris.

În cele aproape 4 ore cât a durat dezbaterea, sute de vorbitori s-a înscris pentru a lua cuvântul, fiecare având dreptul la o intervenție de 3 minute. Printre ei s-au numărat medici și reprezentanți ai organizațiilor de pacienți care au explicat beneficiile vaccinării, inclusiv la adulți, și au venit cu propuneri tehnice concrete pentru îmbunătățirea proiectului. Au fost însă și voci care au cerut retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern, invocând interese ale „big farma”, și s-au declarat împotriva obligativității vaccinării.

 


Adaugati un comentariu


 

*