Școala din Costești, model de educație sănătoasă, într-un mediu curat și modernizat printr-un proiect BookLand

17 august 2023 | 0 comentarii |

Peste 40 de companii private au pus umărul la proiectul prin care unitatea de învățământ a fost transformată într-un loc în care elevii să vină cu drag și să învețe într-un climat sănătos, primitor și modern.

 

O școală modernă, primitoare, în care fiecare clasă transmite copiilor o stare de bine, prin imagine și culoare, este acum Școala Gimnazială din Costești, renovată și modernizată prin proiectul „Împreună CONSTRUIM oameni” al Asociației BookLand, cu sprijinul Primăriei Costești, al peste 40 de companii care au oferit diverse sponsorizări și nu în ultimul rând al profesorilor, al elevilor și al întregii comunități.

În șase luni, școala din Costești, veche de peste 50 de ani, care avea nevoie acută de renovare și modernizare, a devenit locul în care copiii vin acum de drag, prin implicarea unor profesori care au știut că dragostea de carte, educația sănătoasă poate fi stimulată și prin ambientul în care elevul învață.

Credem cu tărie în importanța educației, în faptul că, acordând o șansă elevilor din mediul rural, le deschidem orizonturile și facilităm accesul la o viață mai bună, la o țară mai bună. Tânăra generație are nevoie de educație, de dascăli, de valori. Fiindcă educația va face mereu diferența!”, a transmis Mihaela Petrovan, reprezentant BookLand.

 

Clădirea, în care astăzi învață aproximativ 300 de elevi, a fost construită în 1967, iar de atunci au fost făcute doar lucrări de întreținere. Fiecare an și-a lăsat amprenta, iar școala a ajuns, cu timpul, un spațiu întunecat, neprietenos, cu mobilier vechi și dușumele care scârțâiau la fiecare pas. Renovarea, mai mult decât necesară, părea imposibilă în lispa banilor, de aceea, cadrelor didactice le-a venit ideea unei surse externe de finanțare, iar Asociația BookLand le-a venit în ajutor.

Grădinițele și școlile sunt spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte a zilei. De aceea, un mediu confortabil și sănătos este absolut necesar pentru starea lor de bine și pentru creșterea performanțelor. A fost destul de greu, renovarea a început în februarie, în timpul anului școlar, dar pentru a nu pierde proiectul, ne-am reorganizat, am eliberat o parte din clase, apoi ne-am mutat cu elevii în clasele renovate și, încet-încet, lucrurile au evoluat. Ieri, am strâns ultimul moloz, dar suntem fericiți. Cu ajutorul Asociației BookLand, al partenerilor săi și al Primăriei, aceste spații și-au schimbat aspectul în bine!”, spune Mihaiela Sava, director Școala Gimnazială Costești.

 

Dan Puric

Prezent la evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor, cunoscutul actor, regizor și eseist buzoian Dan Puric, Ambasador BookLand, i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea proiectului. „Ați făcut un lucru absolut minunat, ați făcut un spațiu curat, un spațiu luminos, încărcat de sănătate sufletească. Ei (copiii – n.r.) vor rămâne cu amintiri pentru toată viața. Mă uit aici și mă gândesc că unii vor fi peste 20 de ani la studii prin Anglia, prin America, dar imaginea asta, a copilăriei, le va rămâne în suflet”, a spus acesta, subliniind în același timp, că atât cadrele didactice, cât părinții au o mare responsabilitate, pentru că „în lumea care vine, dumneavoastră îi educați, dar societatea îi poate seduce”, făcând trimitere la tentațiile deloc sănătoase care-i atrage pe tineri, în ultimul timp. „Noi trăim într-o lume în care scara valorilor este terminată, distrusă! Și este făcută deliberat pentru că un om care nu are o ierarhie a valorilor este un orb, poți să faci cu el ce vrei. Când ai lucruri sfinte, de exemplu credința, mama, țara, omul are niște piloni de rezistență”, a punctat Dan Puric.

 

Plăcut impresionat de transformarea școlii s-a declarat și Dan Popescu, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, care a subliniat că „atunci când există voință, nu putem vorbi decât de succes și gânduri bune pentru viitorul copiilor noștri”, convins că școala de Costești va deveni un exemplu pentru toate unitățile de învățământ vechi din județ.

Nu mai puțin încântați au fost părinții, care acum au siguranța că copiii lor vor învăța în spații curate, moderne, prietenoase, în care confortul psihic și fizic le va fi asigurat odată cu educația pe care o vor primi din partea educatorilor, învățătorilor și profesorilor lor, convinși că, așa cum a spus și Dan Puric, este important modul în care școala formează copiii și cum le este alimentată setea lor de cunoaștere cu informații care să nu ducă la „o lume în care scara valorilor este terminată, distrusă”, îndemnându-i pe dascăli și pe părinți „să țineți de aceste rădăcini și să vă dea Dumnezeu puterea și consecvența să nu vă lăsați în «armata» asta care nu are identitate și care vine peste noi. Să știți că în cultură și în spirit dacă pui acum, culegi după 10-15 ani”, a subliniat Puric.

 

Cei mai încântați au fost însă elevii, inclusiv prichindeii care vor începe la toamnă Clasa I și care acum, după ce au văzut cum arată clasele în care vor învăța, au spus că abia așteaptă să vină la școală.

Mai mult, cu toții au fost fericiți să afle de la primarul comunei că modernizările vor continua, iar printr-un proiect PNRR, școala va fi dotată cu mobilier nou, cu table inteligente etc. Printr-un alt proiect, derulat de autoritățile locale cu fonduri obținute printr-un program guvernamental, școala va fi transformată într-una „verde”, care include reabilitarea fațadei, termoizolare și tencuire, dar și alte îmbunătățiri. În plus, „chiar astăzi am primit aprobarea pentru un proiect de „educație timpurie”, în valoare de 1,4 miliane de lei, pentru grădinița de la Pietrosu, unde o să amenajăm două clase cu pătuțuri, cu loc de joacă, cu tot ce este necesar”, a afirmat primarul Nicolae Gioabă, care mai spune că face și demersuri pentru construirea unei săli de sport în vecinătatea școlii.

 

Proiectul BookLand desfășurat în comuna buzoiană Costești s-a realizat în două etape. În prima, care a avut loc în perioada februarie-martie 2022, s-a făcut izolarea termică a grădiniței din satul Pietrosu, iar în a doua (februarie-iulie 2023), interiorul clădirii Școlii Gimnaziale din Costești a fost renovat, modernizat și transformat într-un spațiu modern, plin de lumină, culoare și optimism.

„Am reparat și zugrăvit pereții, am turnat șape de ciment în locul pământului de sub dușumelele vechi, am montat parchet, gresie și mochetă, am montat balustrade, am înlocuit uși, corpuri de iluminat și calorifere, am montat jaluzele și glafuri la ferestre, am schimbat instalația sanitară și am transformat complet toaleta școlii, am adus mobilier, am montat pavele și borduri și am plantat flori / butași de trandafir în curtea școlii”, a detaliat echipa BookLand.

 

Nicolae Gioaba

Primăria Costești, în calitate de partener în cadrul proiectului, a contribuit, printr-o hotărâre de Consiliu Local, cu 200.000 de lei, la achitarea lucrărilor de renovare executate de o firmă de construcții.

La rândul lor, „elevii și profesorii școlii s-au implicat exemplar în pictarea pereților, în montarea articolelor de mobilier, ajutând și la curățenia generală”, dupăî cum au transmis membrii Asociației BookLand, cărora primarul Nicolae Gioabă le-a mulțumit, subliniind că „fără implicarea lor nu am fi reușit să schimbăm fața acestei școli. Pentru început cred că am pornit pe un drum bun, frumos și vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect”, a conchis edilul comunei Costești, care a promis că administrația publică locală se va implica în continuare în toate proiectele legate de educație, conștientizând că educația sănătoasă și de calitate va asigura viitorul comunității și al acestei nații. 

 

Proiectul BookLand „Împreună CONSTRUIM oameni” înseamnă azi aproape 100 de școli din mediul rural renovate și dotate. Sute de companii din mediul privat, autorități locale, profesori, părinți și elevi, la îndemnul Asociației BookLand, și-au dat mâna pentru a contribui la reducerea abandonului şcolar, oferindu-le copiilor șansa la o educație de calitate în clădiri sigure, moderne și prietenoase care oferă perspectiva unei comunități durabile. O mobilizare exemplară, eficientă și cu impact pe termen lung care a schimbat mentalități, precum și percepția asupra relevanţei mediului rural. „Rezultatul în ultimii 3,5 ani: 78 şcoli rurale renovate & echipate, 15.000 copii anual care vin cu drag la şcoală, rezultate mai bune la învățătură și premisele unei vieți împlinite!”, transmite BookLand.

În 2024, BookLand promite că va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, locul în care educația se întâlnește cu dezvoltarea economică sustenabilă, asigurându-le tinerilor un loc de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun și îndeamnă românii care vor să ajute copiii din medii defavorizate să meargă cu drag la școală, să doneze 2 euro pe lună printr-un SMS transmis la 8845, cu mesajul CONSTRUIM.

 

GALERIE FOTO – sursă BookLand

 


Adaugati un comentariu


 

*